Ekonomija

Vlada danas neće raspravljati o aerodromima, SD nezadovoljan koncesionim aktom

Vlada danas neće razmatrati Koncesioni akt za crnogorske aerodrome. Ova tačka je skinuta sa dnevnog reda, saznaje CdM. Kako tvrdi izvor CdM-a, razlog je to što su  pojedini minsitri tražili da se bolje upoznaju sa detaljima ovog dokumenta, koji im  je prema saznanjima CdM-a, uručen sat vremena prije sjednice.

Sve je počelo na sjednici  Vladine Komisije za ekonomska pitanja (KEP), na kojoj je došlo do rasprave o ovom dokumentu. Kako tvrdi izvor CdM-a, Socijaldemokrate su nezadovoljne dorađenim koncesionim aktom i traže da se unesu neophodne izmjene kako bi, kako tvrde, ovaj dokument bio valjan, kako bi bio, po mišljenju SD-a, usklađen sa zakonom i štitio interes države i preduzeća Aerodromi Crne Gore.

Ranije danas jedan od podgoričkih portala je objavio da je sjednica Vlade prekinuta navodno zbog svađe SD i DPS-a u zbog Aerodroma.

“Navodna “vijest” koju je objavio pomenuti portal naravno da nema nikakve veze sa istinom, kao ni većina toga što pomenuti portral objavljuje”, rekao je za CdM Srđan Kusovac, šef vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

<<<SD: Koncesioni akt mora da bude zakonit i da štiti interes države>>>

Iz SD-a su u više navrata ponovili da je više nego očigledno da je koncesioni akt za davanje u zakup aerodroma u Podgorici i Tivtu, koji je svojevremeno pripremalo Ministarstvo saobraćaja, na čelu sa ministrom Osmanom Nurkovicem, a koji je ljetos bio ponuđen na javnu raspravu, nezakonit po najmanje desetak osnova, i da ne štiti interes države.

Oni napominju kako uvijek nedvosmisleno ističu i da Socijaldemokrate nisu apriori protiv bilo kojeg modela daljeg razvoja aerodroma, jer bi to bio odraz površnosti, neozbiljnosti i neodgovornosti.

Da podsjetimo, SD od samog početka zahtijeva da se otkloni nekoliko, kako tvrde, značajnih manjkavosti koja i dalje postoje u koncesionim dokumentima, jer, kako su nezvanično kazali za CdM, SD se može sa pojedinim koalicionim partnerima razlikovati oko određenih rješenja, ali razlike u kontekstu zakonitosti ne smije biti, jer kompromisa sa tim nema.

<<<SD Nurkoviću: Dokumenta o davanju u zakup aerodroma i dalje nezakonita, ne štite interes države>>>

Kako CdM nezvanično saznaje iz partije Ivana Brajovića, SD insistira na potrebi procjene vrijednosti materijalne i nematerijalne imovine, sa posebnim fokusom na vrijednost biznisa, odnosno trzišnu vrijednost resursa, budući da je, kako tvrdi izvor CdM-a iz SD-a, to jasna i nedvosmislena obaveza koja proizilazi iz Zakona o koncesijama i Zakona o drzavnoj imovini, i na osnovu koje se računa početni iznos koncesione naknade.

M.Dušević

 

16 Komentara na "Vlada danas neće raspravljati o aerodromima, SD nezadovoljan koncesionim aktom"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend