Ekonomija

Vlada danas o koncesiji za Aerodrome

Aerodrom Podgorica

Na današnjoj sjednici Vlade biće razmatran koncesioni akt za Aerodrome Crne Gore, čiji je tekst stavljen na javnu raspravu 6. avgusta prošle godine. Vlada se opredijelila da aerodrome valorizuje putem koncesije, “prepoznajući da je dobra aerodromska infrastruktura odnosno avio-dostupnost Crne Gore bitan preduslov za ubrzani razvoj u turizmu, odnosno za razvoj naše države kao visokokvalitetne turističke destinacije i cijele ekonomije zemlje”.

Kako se navodi u analizi Ministarstva saobraćaja, ekonomske analize pokazale su da je projekat davanja aerodroma
na koncesije ekonomski isplativiji model od zadržavanja postojećeg stanja odnosno upravljanja aerodromima od strane države, pišu Dnevne novine.

Koncesija se daje na 30 godina, a ciljevi koje Vlada kroz ovaj aranžman želi da postigne jesu da se, između ostalog, ojača konkuretno pozicioniranje crnogorskih aerodroma kako bi potpomogli razvoj Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije u Evropi, da se iskoriste investicije privatnog sektora, povećaju standardi kvaliteta usluga…

Kako se navodi u dokumentu koji će se naći pred kabinetom premijera Duška Markovića, Vlada očekuje najbolji mogući ishod iz koncesije za svoje građane. Predviđena je visoka avansna uplata (očekuje se najmanje 100 miliona), visok udio ukupnih prihoda u vidu varijabilne koncesione naknade najmanje 10 odsto godišnje nadoknade od ukupnih prihoda), zatim oko 200 miliona investicija tokom perioda trajanja koncesije.

U prve tri godine, koliko traje prva faza realizacije, očekuje se najmanje 80 miliona investicija. Prava prema radnicima bi bila ispoštovana shodno kolektivnom ugovoru.

Prva faza na Aerodromu Podgorica podrazumijeva proširenje, odnosno izgradnju putničkog terminala, izgradnju remena poletno-sletne staze, kao i proširenje postojećeg prostora za parking aviona.

Što se tiče Aerodroma Tivat, koncesionim aktom je predviđena je izgradnja vodnog terminala za prevoz putnika morskim putem, uključujući i pristupne saobraćajnice, zatim izgradnja Marine Air Terminala za prijem putnika koji za dolazak na aerodrom koriste prevoz morskim putem, reparaciju postojeće poletno-sletne staze…

Tokom druge faze, kako je precizirano dokumentom koji će danas biti na sjednici Vlade, Aerodrom Podgorica dobio bi dodatno proširenje dijela pristanišne platforme, zatim platforme za generalnu avijaciju, kao i proširenje i izgradnju remena rulnih staza u skladu sa važećom planskom dokumentacijom. Slični radovi predviđeni su i za tivatski Aerodrom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Opala
Gost
Opala

Kuku sto ce radit menadzment Aerodroma sad?? Neka sade luk :))

Svi smo isti
Gost
Svi smo isti

Dako ostavite ove vase SD I DPS ulizice I dupelizalice da nastavite…Jos imate spijune da vam sa lica mjesta prenose tako da ih je greota micat…
IMAJTE MILOSTI

Marko
Gost
Marko

Sad nece vise Socijaldemokrata ima zlatnu koku da pune svoje dzepove.

Svi smo isti
Gost
Svi smo isti

I do sad su SD I SDP zajedno zaposljavali svoje pulene I zajedno u dzepove stavljali..Svi znaju samo cute jer ce zavrsiti na ulicu

sw33
Gost
sw33

A prosirenje terminala u tivtu?!!? Stat se ne moze ljeti tamo!

KO JA KO
Gost
KO JA KO

Sve ste RASPRCALI I ovo je jos OSTALO

oooo
Gost
oooo

Kako je rasprodata CG i kakvi su nam sve investitori dolazili i kupovali ovo malo nasih firmi koje su nekad dobro poslovale i zaposljavale veliki broj radnika, ne ocekujemo nista bolje ni za ACG. Unistice planski i ovo sto jos uvijek radi. Kakvi milioni i bakraci. Sve je ovo isplanirano dobro da se sve unisti i da drzava za par… Više »

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

A red bi bio da se prodaju vise

Send this to a friend