Ekonomija

Vlada isplanirala, čekaju nas nova zaduženja za gradnju zatvora, škola, stanova, puteva…

Foto: Vlada Crne Gore

Vlada će u 2019. godini, potpisati kreditne aranžmane ili će postati efektivni, u iznosu do 214 miliona eura. Naime, planirano je da kreditni aranžmani budu potpisani sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope CEB, za potrebe Ministarstva pravde, za izgradnju kapitalnog objekta-Zatvor u Mojkovcu, u iznosu do 15 miliona eura, a sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope CEB, za Projekat rješavanja stambenih pitanja građana po povoljnim uslovima (nastavak Projekta 1000+ stanova), u iznosu od 10 miliona eura, piše u Nacrtu budžeta za sljedeću godinu koji je usvojila Vlada.

Dalje se navodi da će Vlada potpisati kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope CEB, za nastavak projekta-Izgradnja i rekonstrukcija predškolskih ustanova u Crnoj Gori u iznosu od 10 miliona eura, dok će se kod Evropske investicione banke EIB zadužiti za ulaganje u infrastrukturu u oblasti obrazovanja u iznosu od 18 miliona eura. Sa Evropskom investicionom bankom (EIB) potpisaće i Aneks Ugovora za projekat Sanacaija puteva i
obilaznica oko gradova u iznosu do šest miliona eura.

Takođe, za planirano je zaduženje za potrebe Ministarstva odbrane, za potrebe nabavke oklopnih vozila, u iznosu od 30 miliona, za koje će kreditor biti određen tokom godine. Kreditni aranžamn biće potpisan i sa Svjetskom bankom u okviru projekta sprovođenja reforme javne uprave, za potrebe implementacije Plana optimizacije i stvaranja uslova za isplatu otpremnine zaposlenima u slučaju proglašenja tehnološkog viška, prilikom odlaska u penziju i sporazumnog prekida radnog odnosa, shodno odredbama Zakona o radu i Zakona o zaradama zapooslenih u javnom sektoru, vrijedan 15 miliona eura. Planiran je i aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), projekat-Rekonstrukcija magistralnih putev“, u ukupnoj vrijednosti od 40 miliona eura, a postaće dodatno efektivan iznos od 15 miliona eura.

Nacrtom budžeta je planiran aranžman sa Njemačkom razvojnom bankom KfW, projekat Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na crnogorskom primorju, faza V, komponenta 2, u ukupnoj vrijednosti od 28.800.000 eura, postaće dodatno efektivan iznos od 10.000.000 eura. Sa Njemačkom razvojnom bankom KfW, projekat Program energetske efikasnosti u javnim ustanovama – Faza III, u iznosu od 45 miliona.

Planiran je u aranžman sa Evropskom investicionom bankom EIB, za projekat rekonstrukcije magistralnih puteva u
Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona eura.

Vlada će u 2019. godini izdati garancije u ukupnom iznosu do 83 miliona eura. Za kreditni aranžman između Elektroprivrede Crne Gore i Njemačke razvojne banke KfW, za Projekat rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica u iznosu od 33 miliona eura, a za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture Crne Gore i Njemačke razvojne banke KfW u iznosu od 14 miliona eura. Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj EBRD, za realizaciju tri projekta JP Regionalni vodovod-Crnogorsko primorje u iznosu od 12 miliona.

Vlada će izdati garancije i za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture Crne Gore i Evropske investicione banke EIB, za projekte koji se odnose na rekonstrukciju i unapređenje željezničke infrastrukture, u iznosu od 13 miliona, kao i za kreditni aranžman kod komercijalne banke za potrebe JP Regionalni vodovod-Crnogorsko primorje, u iznosu od 11 miliona eura.

Nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta za 2019. godinu do 557 miliona eura Vlada će obezbijediti u cilju otplate duga i obaveza iz prethodnog perioda, finansiranja kapitalnog budžeta i izgradnje prioritetne dionice auto-puta, do visine izvršenja, te finansiranja budžetske potrošnje i stvaranja rezerve.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toni
Gost
Toni

Zatovr od 15 miliona u Mojkovcu? Bravo, da malo živne grad 🙂

Gorocrnac 150%
Gost
Gorocrnac 150%

Biće to luksuzni sa SPA! Milina! Nova vrsta turizma – “zatvorski turizam”. I to još na planinu. Pošto nema više sindikalnog dobar je i taj. Džabe jedeš, imaš krov nad glavom, do mile volje vremena za meditaciju i ne moraš mislit o sigurnosti … Taman prema mentalitetu.

Jokan
Gost
Jokan

Gradimo li mi išta našim parama ili se samo zadužujemo?
Razumijem da se za utoput mora uzet kredit, ali za škole, zatvore, stanove…
Ne valja ovo i ne sluti na dobro!

Kkkkk
Gost
Kkkkk

Doce vrijeme kada MMF upravljati finansijama CG. Pa ce se za glavu uhvatiti ovi sto misle da imaju za stalno.
Dug se primakao 4 milijarde… Trebace Cg da 20 godina pravi suficit u iznosu 200 miliona da bi vratila dug… A dje su tu kamate.

Mogul
Gost
Mogul

Ima li ova vlast predstavu o tome koliko je zadužena, odnosno koliko duga ima po jednom građaninu, odnosno koliko duga ima po jednom zaposlenom stanovniku? Ima li ova vlast predstavu koliko je neka gornja granica zaduženja? Ova vlast svakom novorođenom djetetu, u znak čestitke što je došao na ovaj svijet, rasporedi par hiljada eura duga!!!

Mirko
Gost
Mirko

Dok ne budemo prezaduzeni kao Hrvatska ili nedaj bože Grčka neće stati!

dagy
Gost
dagy

Umiju li ovi ko ja da zarade pa da ulazu,ja ne umijem da se zaduzujem kao oni

Marko
Gost
Marko

Umio bi se ti zaduzivati, kad ti ne bi vracao dug.

Pravedni
Gost
Pravedni

Opet se zadužuju! A ko će vratiti državni dug 3, 6 milijardi eura? 💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶💶 ☝️😳😲

🇲🇪CG🇲🇪
Gost
🇲🇪CG🇲🇪

Cik pogodi…

xyz
Gost
xyz

Nešto će platiti NATO, a nešto EU!

Stari
Gost
Stari

Oce li me ko nauciti djese tako lako ti krediti mogu dobiti

Amerika
Gost
Amerika

Znaci sad cemo biti 4 milijarde daleko od nezavisnosti..nezavisnost je sve dalje i dalje…Isto kao sto stan koji uzimas na kredit nije tvoj dok ga ne otplatis..tako i crna gora nije nasa dok god dugujemo..realizam..neka probaju samo jedne godine da ne refinansiraju kredite novim kreditima pa cete osjetiti crnogorci cija je ovo drzava

Velimir
Gost
Velimir

MISLIM DA BI BILO KORISNO ZA DRZAVU DA MAKAR OVAJ MAROVIC SA SINOM IZFINANSIRA IZGRADNJU ZATVORA!
TAKO BI ,NADAM SE,OBEZBIJEDILI SEBI,A I DRUGIMA ,STO POVOLJNIJE USLOVE ZA BORAVAK DO KRAJA ZIVOTA!
TAKO BI SE ODUZIO I DIJELU OPOZICIJE,
MAKAR KOMPLETNOM DF-u!

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

sve cemo mi platit

repulzija
Gost
repulzija

Kako nas Kostunica vraca u devedesete

Neamamam
Gost
Neamamam

Šteta sto je svetozaru maroviću vlada dozvolila da pokrade drzavu pa sad moraju krediti da se uzimaju koje mi narod treba da vraćemo, a već smo imali pare i za škole i za bolnice

%%%
Gost
%%%

Bravo! Domaćinski, nema šta! A sad podignite poreze i akcize da građani finansiraju i zatvor. Samo gledajte da bude što veći luksuz JER ĆE MNOGI OD VAS TAMO BORAVITI !

Osa
Gost
Osa

za izgradnju kapitalnog objekta-Zatvor u Mojkovcu – KAO DA CE DA GRADE DOM ZDRAVLJA

Piroska
Gost
Piroska

Obavezno procitajte 2 clanka od prosle godine i bice vam potpuno jasno zasto je sada uhapsen Nebojsa Medojevic. On bi bio velika prijetnja ovom sistemu u ovom trenutku kada se uvodi prinudna uprava u dvije banke i kada je ugrozena stabilnost finansijskog sektora i stedni ulozi gradjana. Rezim se prepao da bi Medojevic svojim govorima da napravi pometnju medju gradjanima… Više »

Przi
Gost
Przi

ne mlati

Amerika
Gost
Amerika

hahaah sendvicar na istinu samo umije da odgovori sa ne mlati hahahaha prss naaa dodji na na sendviciciii

Toni
Gost
Toni

@Amerika – to im je svo znanje u životu, i da nešto sitno ošišnjare.

Nikobitan
Gost
Nikobitan

Nikobitann

Nikobitan
Gost
Nikobitan

15 Miliona?!?! Za zatvor u Mojkovac?!? 15 MILIONA?!?!?! Pa cio Mojkovac sa okolnim selima ne vrijedi toliko! Pih! Kakva vlast!

Przi
Gost
Przi

ne pravi se zatvor za grad nego za cijelu drzavu, nego to mi je manje važno koliko mrtva željeznica koja bi trebala da služi samo za teretni saobraćaj. Kakva željeznočka linija za NK da li ste normalni? Ajde malo da se razmišlja o prihodima a ne samo o rashodima. Pa bolje da ste napravili solarnu elektranu za sve navedene pare… Više »

xyz
Gost
xyz

Možda da nijesu daleko od kuća, radi posjeta!

kamata
Gost
kamata

28 miliona kredita je za izgradnju školske infrastrukture. Koliko je kreditnog novca od 44 miliona za energetsku efikasnost je predviđeno za školske objekte? Kriju li se tu pare jer Šehović priča o 40 miliona investicija u prosvjetu?

Iki
Gost
Iki

U francusku poskupi dva centa gorivo cudo naprave gradjani i niko im nista ne smije! Na kraju im smanje 5 cijena i vlada se izvini! A vi cutite i gledajte, nije bolje za vas misevi.

repulzija
Gost
repulzija

Ali Francuzi ne drze ruku na srcu jednu a drugu u budzet drzavni. Mada su Djukanovici staro bogatstvo. Imali su Stan u Podgorici, kucu u selu niksickoj I nekoliko dobrih sljiva prije 1991ve.

Pravo
Gost
Pravo

Cim je prošao novembar stižu utuženja za poreze penzionerima i službenicima, a kompanjonima se opraštaju ogromne svote.
Po zagoricu se radi i gradi na divlje decenijama. Kupuju se opozicioni glasači i birači…Bijedne li države…

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Bravo!!!! za zatvor

Smrdica
Gost
Smrdica

Zatvore pod hitno praviti..pogledajte kolike su skole..pogledajte kolike su fabrike ,bolnice i vrtici..a zatvori ovolicki

xyz
Gost
xyz

I bolnicu deluks pored, da se mučenici odvikavaju od droge!

Lukase
Gost
Lukase

Imaju li oni išta u budzetu da se ne moramo zaduzivat za svaki matrak.Sta ste radili 30 godina,sto niste šteđeli?

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Investirali, znaš li ti koliko su skočili glasovi!

Osa
Gost
Osa

HAHAHAHAHAHAHA Najsigurnija investicija !!! Nazalost !!!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Četnici bi trebali da investiraju u gradnju zatvora.

Toni
Gost
Toni

Trebalo bi, ali ćeš ovako da investiraš ti, kao i tvoji potomci. Kako vas namagarčiše patrioti, ljepota za čitati.

Jjordan
Gost
Jjordan

Kakvi nesposobnakovići. Još imaju obraza da se fale postignutim rezultatima tj. zaduženjima.I još povrh sveg očiglednog neuspjeha bi da ostanu na vlasti.Da li zaslužemo bolje ?

June u Carigrad
Gost
June u Carigrad

Sposobni, nego što, misliš da je dužniku lako da nadje novi zajam!?

Nemam pojma
Gost
Nemam pojma

Kad biste se jos malo preko zaduzili,mene fale nove crevlje!

Hayss
Gost
Hayss

Samo protesti, ako ovi nastave da vladaju možemo očekivati siromaštvo nezapamćeno

Stari
Gost
Stari

Gledam u HDL tiho polako ali sigurno sve poskupljuje.Sad kako izgurati mjesec nije lako sigurno.

Nigi
Gost
Nigi

E sram vas bilo. Pljackate i jos hapsite poslanike

brkoo
Gost
brkoo

Sa ovakvim tempom zaduživanja nećemo daleko stići. Bitno je da se pravi novi zatvor ,za koga, vraća li se 1948.

Gonsan
Gost
Gonsan

Vratila se, poslanici su u zatvoru. Svi na protest u nedjelju, kako se ne bi ponovila 48

Rale
Gost
Rale

Grade onlike školetine, domove zdravlja a zatvori ovlicki.
Budzet pune primorci i Podgorica a vise od pola budzeta ide u sjever. Primorci rade a gornjasi trose. Lijepo ste to zamislili.

Pjer
Gost
Pjer

Moraju i oni od necega da zive a ne zivise od 10 km asfaltiranoga puta ili 10 cesmi vode.

Miko moj
Gost
Miko moj

Sve bi to oni stvorili da ne bjeze cim se noga dokopaju na jug. Da im mi pravimo infrastrukturu kako bi oni kad odu u penziju a namjeste sledecu generaciju.na drzavne jasle, imali dobru infrastrukturu kad dodju.za vikend u starevinu.
Kad bi se obavezali da nece silaziti pa da im se da. Ali i tamo i ovamo koristiti tudje ne moze

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Zašto se ne smanje prohtjevi na nivo generacije iza, da bi imala generacija posle.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Браво за коментар !

Bakardi
Gost
Bakardi

Naprijed u nova zaduzenja . . .

Cetinje
Gost
Cetinje

” ODLICNO”isplanirano( nova zaduzenja),dakle Drzava “dotice dno”i da bi ostali na vlasti,vec “unaprijed”pripremate narod o zaduzenju da bi opstali na vlasti.Rece premijer “moramo voditi racuna o svakom euru”,e Premijeru,ko te ne zna skupo bi te platio.Narode to je DPS-masinerija,koju niko nece “pokvariti”jos dugo i dugo.U budzet ni rijeci o povecanju penzija,vec 6 godina nema nista(povecase nedje davno 1%,i sa tim… Više »

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Ima li ijedna Vlada u svijetu koja funkcioniše na ovaj način? Uzima novi kredit da finansira neke obaveze i vrati neke stare dugove! Pa kad dospiju drugi, ponovo kredit, i tako ukrug! A dug konstatno raste.

Mkd
Gost
Mkd

90%drzave takofunkcionisu

Bezimeno
Gost
Bezimeno

Ajde ti objasni ovom narodu to. Odje se misli da smo mi jedina drzava koja je zaduzena

Čoban
Gost
Čoban

Mkd, nabroj te države koje zajmaju za potrošnju!

Otoman
Gost
Otoman

kako budva napravi takav volseban uspjeh da optlate javni dug zajednice bez centa zaduzivanja? I da nastave razvoj bez zaduzivanja? Odgovor je NE KRADU..asfaltirase pola budve za manje para nego sto je DPS “platio” setaliste u petrovcu..kradja vijeka

Toni
Gost
Toni

@Mkd – nije tačno. najzaduženije države na svijetu (SAD prije svih ostalih) koriste kredite za pametna ulaganja i servisiraju dugove od sopstvenih zarada i ubiranja rezultata ulaganja. Ovakvi kao mi presipaju iz šupljeg u prazno, sve dok jednog dana ne bude potpuno šuplje da se nema šta presuti.

Send this to a friend