Ekonomija

Vlada izdvojila sredstva za pošumnjavanje, jedna sadnica po stanovniku

Vlada Crne Gore opredijelila je iz budžetske rezerve 200.000 eura za akciju pošumljavanje na cijeloj teritoriji države. U akciji koja počinje već od sjutra biće posađeno 630.000 sadnica – po jedna sadnica za svakog stanovnika Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, u cilju pripreme i praćenja realizacije aktivnosti danas je u Pljevljima održan sastanak proširenog kolegijuma Uprave za šume, kome su prisustvovali šefovi svih područnih jedinica u Crnoj Gori.

Dogovoreno je da se sa aktivnostima na jesenjem pošumljavanju počne organizovano i odmah, na prostoru svih područnih jedinica Uprave za šume.

“Cilj je da se autohtonim sadnim materijalom pošumi oko 630.000 sadnica. Planirano je da se, pored  zaposlenih u Upravi za šume, u aktivnost pošumljavanja uključi što širi sloj društvenih struktura, prije svega učenika i studenata, predstavnika civilnog sektora, lokalnih samouprava i državnih institucija, kao i svih zainteresovanih institucija i pojedinaca. Prioritet u pošumljavanju biće opožarene površine”, navode iz Ministarstva.

Kolegijumu u Pljevljima je prisustvovao i državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Milosav Anđelić koji je ispred resornog Ministarstva svim područnim jedinicama Uprave uručio 17 motornih sadilica koje će u značajnoj mjeri omogućiti efikasniju i kvalitetniju sadnju na terenu.

Anđelić je prisutne upoznao sa aktivnostima koje se trenutno sprovode u sektoru šumarstva, posebno na planu reorganizacije sistema gazdovanja, kao i o nedavno usvojenoj revidovanoj Strategiji razvoja šuma i šumarstva, gdje je poseban naglasak stavljen na višenamjensko korišćenje šuma.

U strateškom dokumentu akcentovana je zaštita i uzgoj šuma, kao i izazovi sa kojima se susreće šumarska struka, posebno u kontekstu uticaja klimatskih promjena na ekosistem šuma.

Državni sekretar je poručio da zaštita i uzgoj šuma u ovom periodu treba da budu prioritetne obaveze, kako bi očuvali šumsko bogatstvo Crne Gore, stvorili uslove za puni razvoj svih funkcija šuma i dalje održivo korišćenje na bazi novog modela gazdovanja na čijem uspostavljanju se intenzivno radi.

Na sastanku je zaključeno da u narednom periodu treba kandidovati kod međunarodnih institucija pripremljene projekte za  dobijanje značajnijih sredstva za pošumljavanje, kao i za druge investicije u cilju očuvanja životne sredine u okviru šumskih ekosistema.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gost
Gost
gost

Nije posumnjavanje, no posumljavanje. Dobra odluka Vlade.

Ljubo
Gost
Ljubo

MI DA SADIMO BRKOVIC DA SIJECE

Bravo!
Gost
Bravo!

Hvala bogu da najzad mislimo o pošumljavanju, a ne samo o sječi!

Send this to a friend