Ekonomija MARKO ČANOVIĆ IZ MORT

Vlada kroz Hiljadu plus stambeno pomogla više od 3.000 građana

Kroz tri faze projekta Hiljadu plus, koji je Vlada pokrenula 2010. godine, stambeno pitanje do sada je riješilo 1.185 porodica, odnosno 3.046 građana, čime je premašena početna projekcija od hiljadu stanova koje je trebalo ponuditi građanima po povoljnim okolnostima. Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kaže za Vikened novine da su izuzetni brojčani pokazatelji projekta Hiljadu plus najbolja ilustracija uspješnosti tog programa.

Pojašnjava da je projekat Hiljadu plus osmišljen tako da Vlada omogući građanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje da dođu do stana. To znači da imaju mogućnost da riješe stambeno pitanje po povoljnim uslovima, tako što Vlada obezbjeđuje građanima kredite sa kamatnim stopama koje su znatno niže od tržišnih.

“Vlada je, pokrećući ovaj projekat, kreirala takve uslove i parametre da na ovaj način do stana dođu odnosno da korisnici projekta budu domaćinstva sa srednjim i nižim primanjima. Riječ je o onima čiji su prihodi na nivou prosječne zarade pa i niže, kao što su nastavnici, državni službenici, medicinsko osoblje, radnici i mlade porodice, kao i prioritetna grupa lica u koju spadaju samohrani roditelji odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodice koje imaju lice sa invaliditetom, domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici”, navodi Čanović.

Podsjeća da je Prva faza projekta Hiljadu plus implementirana tokom 2010. i 2011. godine.

“Tada se na javni poziv prijavilo 1.100 aplikanata. U toj fazi stambeno pitanje riješile su 433 porodice, odnosno 1.232 građana. Druga faza sprovođenja je u 2015. i 2016. godini, a ta da stigla prijava 731 aplikanta, od kojih je stambeno pitanje riješilo je 376 porodica, odnosno 910 građana”, precizirao je Čanović.

Kada je u pitanju treća faza, koja je i dalje u toku, prijavila su se 1.054 aplikanta.

“Do sada je organizovano osam dodjela vaučera, u okviru kojih je 517 aplikanata dobilo vaučer. Njih je realizovalo i samim tim riješilo stambeno pitanje 376 porodica, odnosno 904 građana. Od tog broja, 123 su aplikanti koji su vaučer dobili kao prioritetni korisnici programa, 110 su iz ciljne grupe zaposlenih u javnom sektoru, 68 iz mladih bračnih parova, a još 75 među preostalim aplikanatima”, dodaje Čanović.

U trećoj fazi projekta, ističe, na listi čekanja sada se nalazi 208 aplikanata koji pripadaju ciljnoj grupi angažovanih u javnom sektoru, zatim 128 mladih bračnih parova i isto toliko ostalih aplikanata.

“Od ukupnog broja prijavljenih, njih 73 nisu ispunjavali uslove. Podsjećam, vrijednost projekta u trećoj fazi iznosi 20 miliona eura. Pravila za učešće su jasno definisana, a vaučeri će biti dijeljeni do utroška sredstava”, naglašava Čanović.

Do sada, kaže, nije registrovan nijedan problem u realizaciji.

“Naime, kako bi sve faze projekta bile uspješno realizovane, uspostavljena je efikasna organizaciona struktura koja uključuje koordinaciju nadležnih institucija ministarstava održivog razvoja i turizma i finansija, zatim projektni odbor, posebnu jedinicu za implementaciju projekta, te za sprovođenje komunikacione strategije”, zaključuje Čanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ranko
Gost
Ranko

Pomogli građevinsku mafiji,a jadnom narodu stavili omču oko vrata

Dejan
Gost
Dejan

NIJE POMOGLA NEGO NAS PRIMORANO ZADUZILA JER NEMAMO MOGUCNOSTI DRUGACIJE DOCI DO STANA, A POMOGLA JE BANKE I INVESTITORE DA PRODAJU PO MAX CJENAMA.

zvizdan
Gost
zvizdan

pomogli ste banke da 3000 gradjana uzmu kredite i obavezu se na minimum 20 god i najvise ste pomogli investitore da prodaju stanove koje bi tesko prodali po tim cijenama i jos ste pomogli investitorima da zadrze visoke cijene stanova stvarajuci prividnu potraznju sa gradjanima koji su kupovali sa projektom 1000+

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Baš je ova akcija da se pomogne građanima bez stana… A investitori da se zeznu, greote…

Mileusnic
Gost
Mileusnic

Marko, cekamo te u Irski nocas

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Je li ko od funkcionera konkurisao, pričate ko da je dzabe a rata 300e. Kako ste pomogli tako vama bog pomogao

Kontraš
Gost
Kontraš

300€ za stan od 50-60 m2, za veći stan – veća rata. I što je najgore, 20 godina nisi vlasnik stana nego banka koja je dala kredit. Ko danas može garantovati bilo kome, da će imati siguran posao narednih 20 godina?

Brano
Gost
Brano

Vrijeme je da se prestane sa ovom NEKOREKTNOM akcijom, kojom se bankama subvencionise ZELENASKA KAMATA, nekoliko puta veca nego u Evropi, a graditeljima omogucava da prodaju ono sto nijesu mogli na trzistu, a sve po trzisnim cijenama. I vecim od trzisnih jer se ovako graditelji oslobadjaju viskova! Cijena gradnje stanova je samo 450 eura, maksimum, a neka drzava da plac… Više »

NBA
Gost
NBA

TAKO VAMA BOG POMOGA

Drskost
Gost
Drskost

“Vlada kroz Hiljadu plus stambeno pomogla više od 3.000 građana”. Anu đetiću reci nam koliko je državnih funcionera i službenika, lojalnih vladajućoj koaliciji, Vlada stambeno zbrinula? I to pod kakvim uslovima, za razliku od ovih građana koji za 20 godina odmiruju u visini pola lične zarade. Sram vas bilo. Što ne izađete i pofalite se tim podatkom?

brko mali
Gost
brko mali

Pomogli ste gradjevinskoj mafiji da proda slabo kotirane stanove po previsokoj cijeni

Brano
Gost
Brano

Vrijeme je da se prestane sa ovom NEKOREKTNOM akcijom, kojom se bankama subvencionise ZELENASKA KAMATA, nekoliko puta veca nego u Evropi, a graditeljima omogucava da prodaju ono sto nijesu mogli na trzistu, a sve po trzisnim cijenama. I vecim od trzisnih jer se ovako graditelji oslobadjaju viskova! Cijena gradnje stanova je samo 450 eura, maksimum, a neka drzava da plac… Više »

Pelikan
Gost
Pelikan

Pomogla za njigove pare.

jasarko
Gost
jasarko

Kad vlada pomogne obicne radnike kao sto pomaze svoje zaposlene u preduzecima sa cijenom kvadrata do 600e neka dignu 2 prsta…A da ne pominjem ove sa najvisim platama sto kredite x 5 i stanove x 4-5 dobijaju dzabe.

Crni
Gost
Crni

Pametni tatin sin…on je pomogao..

Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Čiji je on zet?

Ida
Gost
Ida

Vlada je pomogla Šehovića, Klicu, Košutu , Medenicu…. a ove što kvadrat plaćaju po hiljadu i više, malo je reći da je pomogla. Ogulila im je kožu.

Lipovo
Gost
Lipovo

Chanoviccu, ako je ovo novogodišnja čestitka – pohranio si. Vlada je pomogla one koji vecc imaju po nekoliko stanova i otplaćuju ,,socijalnu,, pomoć od 80-100 M2 po 10-15000€. Tržišna cijena stanova, na 20 godina otplate, sa kamatom mnogo većom nego u EU je korisnicima iz nužde.

Joxim
Gost
Joxim

Vlada pomogla svoje građevinske firme,da bez kapi znoja skupo prodaju stanove sirotinji i da joj stave okove na ruke u narednih 20 godina.

Prešo
Gost
Prešo

Kvadrat stana po 1000€
Malo li je
Super pomoć

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Funcionerima nije

Send this to a friend