Ekonomija POTPREDSJEDNIK SDP-A SMATRA DA DRŽAVA TREBA SNAŽNO DA PODRŽI EKONOMIJU

Konjević: Ponašanje banaka nije solidarnost sa narodom

Vlada treba da ponudi tromjesečni paket mjera koji će pokriti zarade u privatnom sektoru zavisno koliko je djelatnost ugrožena u ovim okolnostima da li uopšte rade zbog epidemije korona virusa ili im je aktivnost smanjena. Ključni cilj je da očuvamo zaposlenost i pomognemo mikro, mala i srednja preduzeća. Oni čine 95 odsto ukupnog broja preduzeća sa više od 70 odsto zaposlenih, izjavio je za Dan potpredsjednik SDP-a Raško Konjević. On ističe i da ponašanje banaka nije solidarnost sa narodom.

Dan: Prvi paket mjera je ocijenjen kao nedovoljan. Šta drugim paketom država treba da uradi pa da taj paket bude isto drastičan i radikalan kao i zdravstvene mjere koje se primjenjuju poslednje dvije sedmice?

Konjević: Prvi paket jeste nedovoljan. Odlaganje plaćanja prema državi moraće da preraste u otpis obaveza za one koji nijesu radili, odnosno smanjenje obaveza za one koje su zbog preduzetih mjera imali smanjenu aktivnost. Nije logično da se, iako opravdanim adminstrativnim odlukama, zatvori djelatnost, a da ostanu obaveze. Država mora snažno da podrži turističku privredu jer je posebno u grožena. Prihodi od turizma biće značajno manji nego prethodnih godina ukoliko epidemija potraje.

Dan: Smatrate li da bi država trebalo da subvencioniše zarade radnika čije su firme zatvorene ili da im na drugi način kompenzuje zaradu?

Konjević: Ako Vlada ne pomogne privredi imaćemo na hiljade otkaza i situaciju koja može da klizi u veliku ekonomsku, pa i drugu nesigurnost. Ključno je da država, u saradnji sa privredom, obezbijedi da se očuvaju radna mjesta. Po ugledu na druge države regiona i Evrope, treba dogovoriti iznos subvencija za zarade zaposlenih u djelatnostima koje su zatvorene ili im je aktivnost značajno smanjena. Naravno, te subvencije moraju značiti da nema otpuštanja radnika i mora se obezbijediti da nema zloupotreba.

Svako drugo rješenje značiće ogromno povećanje nezaposlenosti, dodatno smanjenje potrošnje i prihoda za državu, što nas vodi u duboku recesiju. Svakako i za državu je izazov kako finansirati pakete mjera. Dio se može pronaći snažnom racionalizacijom rashodne strane budžeta, korekcijom kapitalnog dijela, ali najveći dio ići će zaduživanjem. Moramo se zadužiti da bismo pomogli i sačuvali privredu. Pogledajte samo pakete pomoći u Sloveniji ili Hrvatskoj. Radi se o direktnim subvencijama, opraštanju obaveza prema državi sve sa ciljem očuvanja zaposlenosti.

Dan: Da li bi EPCG trebalo da snosi dio tereta ove krize?

Konjević: EPCG mora da pokaže solidarnost u ovom trenutku i pomogne privredi i građanima. To treba da bude ciljno usmjereno ka onima koji su najugroženiji zbog mjera Vlade usled epidemije. Ne treba imati mjere koje se odnose na sve jer ima i djelatnosti, a i građana, koje ova kriza neće značajnije pogoditi. Treba biti realan jer samo takva pomoć ima smisla.

Dan: Bili ste ministar finansija. Da li nam možete reći na kojim stavkama bi država mogla da uštedi u ovom periodu i da li je izvodljivo da te uštede budu veće od pada poreskih prihoda?

Konjević: Ne djeluje mi moguće da uštede mogu biti veće od pada poreskih prihoda. Ali svakako zauštede ima prostora. Njih treba prvenstveno tražiti u dijelu zaustavljanja javnih nabavki, ali i u dijelu kapitalnog budžeta zbog nemogućnosti realizacije nekih projekata usled novonastalih okolnosti. Ova situacija mora da proizvede besprekornu kontrolu trošenja sredstava. Ko se ne bude toga pridržavao, treba ga odmah pozvati na odgovornost.

Dan: Kako komentarišete pomoć kroz moratorijum na otplatu kredita i kreditnu liniju IRF-a?

Konjević: Ponašanje banaka je neopisivi bezobrazluk. Banke će u periodu moratorijuma obračunati više od 20 miliona eura kamata. Bankari naplaćuju najveće kamate u regionu, najveće provizije za sve i svašta, a prošle godine su od građana Crne Gore i ove privrede zaradili 50 miliona eura.

Ponašanje banaka nije solidarnost sa narodom. Ovo je nepostojanje osjećaja za „muku” klijenta i „trka”, bez ikakve mjere, za ekstra profitom. Guverner Žugić je omogućio bankarima da zarade više nego da tih mjera nije bilo, jer će rate za kredite građanima i privredi biti uvećane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veljko
Gost
Veljko

Mi pricamo za u buduce bez jasne slike sta se teenutno desava.desava se da je trenutno opste klanje izmedju dobavljaca I maloprodajnoh objekata.menice pljuste I zatvaraju se radnje bez sansi da se ikad oporave.drzava takve nece pomoci.narod kupuje I sto mutreba I netreba I ostaje bez para I to radi u velikim lancima.nakon toga kupuje u malim radnjama samo tri… Više »

LukaPg
Gost
LukaPg

Sdp ponovo redovan gost na rtcg i cdm-u

Trojke
Gost
Trojke

U Americi svaki gradjanin dobija po 1,200 $ plus 500 po djetetu.

garden
Gost
garden

Jeste da nidje ne radim ali vracam do prvog , ociju mi.
Zato i postoje banke.

veke
Gost
veke

Au, koliko sdp botova danas na portalu.

Goran Tv
Gost
Goran Tv

Nemaju oni to u sebi moj Raško, bolje da su te slušali, ljepše bi nam svima bilo.

LSCG
Gost
LSCG

Banka nista nije uradila. Racunajte 3-4 mjeseca moratorijuma kao period gfje banka plasira nivi proizvod koji ce naplacivati kroz rate. Neka CBCG saopsti koliki je taj prihod pa ce te da vidite da se moglo napraviti dvije infektivne klinike

chibe
Gost
chibe

Banke, EPCG, Telekom, Telenor i Mtel…. najgori moguci bezobrazluk, najblaxe receno. Banke su posebna prica ipak. Ko im sve sjedi u upravnim odborima?

Stopalce
Gost
Stopalce

Ljudi, ne budimo smijesni, kakva solidarnost kod banaka. O čemu pričate. Vlasnici tih banaka su stranci. Čini mi se da nam, liši 3 monitora i 3 miliona za medicinski materijal, niko ništa nike dao. Jedina banka koja je u većinskom vlasništvu državljana Crne Gore je PRVA BANKA. Ja, kao građanin i državljanin Crne Gore, očekujem jedino od nje neku vrstu… Više »

Roro
Gost
Roro

A što si ti radio da Dpesom 20god.????,E pa ovo je strašno…

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo

Gestapo 41
Gost
Gestapo 41

Sve vas treba poslati u mirnodobsku penziju …Od pozicije do opozicije

Oportunit bankD
Gost
Oportunit bankD

Svaka čast na iskrenosti. …….

Mila K
Gost
Mila K

Nisu banke ništa uradile bez ono što je CB CG traljavo propisala. Ali je dobro da ostane trag. Hvala.

Galsks
Gost
Galsks

Tako je

chibe
Gost
chibe

Ja mislim da si jedina osoba na kugli koja brani banke. Dje radis?

Bnjj
Gost
Bnjj

Prvo što Cg mora da uradi je da se minimalac za 180h rada podigne na 350e neto i da se poslodavci oslobode poreza na min zaradu, svake god da se povećava minimalac i plate a sa tim potrošnja. Biće dobro radnicima a i poslodavcima jer te novci će se vratiti u Cg. Šta može da uradi radnik sa 200,300e plate… Više »

Kolijera
Gost
Kolijera

Onaj koji ima razum zna da je kamata cijena novca. Moratorijum je na OTPLATU obaveza, ovo sto se trazi je OPROST DUGA. Svi moratorijumu se sprovode na isti nacin uz isti obracun kamate. Nego snila baba sto joj milo bilo. Sav rizik naplate je na bankama. Bog zna samo koliko ce ovih kredita zavrsiti kao nenaplativi. 2008 ih je bilo… Više »

Aoo
Gost
Aoo

Svaku muku koriste da zarade. Pola mjeseca nijesam u stanu, a racun za struju stigao kao da jesam! Lopovi svuda u drzavi! Distribucja i banke, prvi!

Domi
Gost
Domi

Sto kazu ljudi na zapadu , ne bih nikad utajio porez ili zeznuo drzavu, ali banku bi vazda zajebo i uzeo joj pare kad god mogu

mojsije
Gost
mojsije

Ovi iz opozicije su vrlo izdasni u resavanju problema izazanim virusom.Mogucnosti su ogranicene posle epidemije treba zivjeti.Radi se o politiziranju sa uocljivim licjemerstvom.

anonimus
Gost
anonimus

DPS je zadnjih mjesec dana udario šipove vlasti za dug period.

Navijač
Gost
Navijač

Ne ulazeći u moralnost odluke banaka, ali ko o čemu, Konjević o bankama. Lako mu je pričati o odricanju ostalih i snošenju tereta. Evo on sad manje-više ništa ne radi u vezi poslaničkih obaveza, pa neka bude primjer, nek se odrekne dijela zarade proporcionalno neradu. Na kraju ćemo se definitivno svi odreći dijela zarade, voljno ili nevoljno, jer kriza koja… Više »

MarionCrane60
Gost
MarionCrane60

Svaki čovjek koji brani ijedan potez ijedne banke ijedne države, od nastajanje prve pa do dana današnjeg, taj je ili zloban, pakostan, zlonamjeran, neobrazovan, budala, neupućen….ili jednostavno, glup.

Ne želim da ovo neko shvati kao nešto lično.

Kremen
Gost
Kremen

Ako ovo potraje, a teško da neće, mnogi će ostati bez posla a neće imati kome prodati neki stan ili zemlju da bi zatvorili kredit. Banke neće moći ni da naplate od garancije jer se plašim da će mnogi koji su bili žiranti otići na biro pa neće imati primanja od kojih bi im odbijali rate. Došlo je vrijeme da… Više »

Muljavi@
Gost
Muljavi@

Dobro jutro Konjeviću,pa nije ti se valjda tek sad upalila lampica ko su i šta su banke.

Gile
Gost
Gile

Rasko Konjevic je, prije svega, izuzetan covjek. To zna svako ko je imao prilike da ga upozna i sa njim saradjuje.

Kremen
Gost
Kremen

Vjerujem. Na stranu što djeluje kao časten i moralan čovjek, sve ovo što je rekao je morao biti i stav države! Ali….

Marko
Gost
Marko

Slazem se da država treba da pomogne da se sačuvaju radna mjesta i preduzeća koja stradaju u ovakvoj situaciji, ali realno koliko imamo novaca , koliko se jos mozemo zadiziti i kako sve to ispostovati? Svima treba smanjiti zarade i tako olaksati da ugroženi gradjani sačuvaju radna mjesta i plate. A banke, njih treba staviti pod kontrolu dok ne prodje… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Nijemi jasno jedno
Zar je moguce da smo svi ama bas svi u kredite
Sta nam to govori

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Čitav svijet je u kredite. Danas se tako živi, ili ne đivi!

ZDS
Gost
ZDS

I u Americi su svi u kredite. I u Njemackoj. Ne znam jedino u Rusiji, tamo mozda nisu jer se ne moze dici kredit a platom od 300e.

POJK
Gost
POJK

Kakva država takvi i građani. A pametni (banke) koriste ovce. I onda se svi nadaju nekoj propasti kako bi im se otpisali krediti.

pici zavrsavaj
Gost
pici zavrsavaj

konjevicu svaka cast…steta sto nijesi u kriznom stabu da sa ovim stavom i zdravim razumom pomognes narod…odakle da placamo racune kad nista ne primamo i ne radimo…odma smo poslati na neplaceno ????

Supersonic C400
Gost
Supersonic C400

Nemoj da si smijesan. Gadjanje sa tudjim novcem, novcem deponenata, kupljenje poena nikad jeftinije.

Nema veza
Gost
Nema veza

Da, zato i napređuju kako napređuju.
Jeftini poeni (oportunistički populizam) = laži dok možeš i max 2-3% glasova na kraće staze

SANTA MARIJA
Gost
SANTA MARIJA

Da li si ti druze normalan! Banke su privredna drustva koja funkcionisu kao I tvoje dokacinstvo. Budi ti solidaran pa doniraj svoj stan. Oladi vise dok prodje ovo zlo. A onda nemoj gasit.

chibe
Gost
chibe

Kakva budalastina os “zakljucka”!!!!

Majkl
Gost
Majkl

Konjevic je jedan od rijetkih koji pokazuje da ima zdrav razum i da ne prihvata vrijedjanje intelegencije i sopstvene i gradjanske. Nije riječ o tome da li neko želi profit ili ne, svako hoće da zaradi i to je normalno. Problem sa moratorijumom na otplatu kredita je taj, što je Guverner jasno saopštio da neće biti obračuna dodatnih kamata, a… Više »

Thomy
Gost
Thomy

Bravo ! Sramotno je i što su najvljivali povećanje rate od 1 – 2 eura a meni (i mnogima) je uvećana 5 eura naratu od 135e !

Kolijera
Gost
Kolijera

Onaj koji ima razum zna da je kamata cijena novca. Moratorijum je na OTPLATU obaveza, ovo sto se trazi je OPROST DUGA. Svi moratorijumu se sprovode na isti nacin uz isti obracun kamate. Nego snila baba sto joj milo bilo. Sav rizik naplate je na bankama. Bog zna samo koliko ce ovih kredita zavrsiti kao nenaplativi. 2008 ih je bilo… Više »

Gradiosnica
Gost
Gradiosnica

Ovo je ozbiljna i temeljna priča, šteta što ovaj čovjek nije ministar finansija u ovom kriznom periodu.

Brano Nkšić
Gost
Brano Nkšić

Ovaj ekspert stvarno je pretjerao u svojim stručnim analizama. Pošto je iz SDP zato je dobio ovoliko prostora.

Haris
Gost
Haris

aaaaaaaahahahahahahahahahaha ali banka nikog ne ćera da odlaže kredit, nije banka tu ništa kriva. Kakvi su 39 parazita koji ništa ne rade 4 godine, a kritikuju one koji rade!

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Plaćaj ti i duple rate ako imaš odakle. Al ne znam kako ce ga platiti taksista,frizer,prodavacice iz butika? Od cega vracati turisticka ulaganja. Bitno je da ti naoadnes opozicionara. Kad se profiti prave niko ne poveca plate a sad bi preko ledja radnika da se spasavaju. A garantujem da ce pola povoljnih kredita odnijeti gradjevina i trgovina koje su profitirale

pici zavrsavaj
Gost
pici zavrsavaj

ne mlati…u ugostiteljstvu 70% zaposlenih je kuci na neplaceno bez centa…a kredite ljudi dizu od muke a nema sad odakle da plati ni kredit ni bilo sta drugo

POJK
Gost
POJK

Jedini krediti koji služe primaocu su investicioni odnosno krediti koji su za sezonske grane turizam ili poljoprivreda. Potrošački krediti služe samo bankama da neplasirana sredstva zbog nedostatka investicija dobro unovče sa visokim kamatnim stopama i kracim rokovima otplate.

Haris
Gost
Haris

džipovi stan u BD 5 stanova u PG vikendicu na Verušu … a nema za plate radnicima i kredit aaaaaaaahahahahahaha

mrkela
Gost
mrkela

Sve je zatvoreno đe bi narod mogao potrošiti pare , krediti se ne vraćaju eto para dosta .

Kre.t.u
Gost
Kre.t.u

Bravo pametni! Sve je zatvoreno đe bi narod mogao potrosit pare! Znaci niko nista ne jede, ne pije, ne kuva, ne placa racune i pored toga ne zarađuje, i kako to da nemaju para! Ciji si ti bot? Za koga radis?

mrkela
Gost
mrkela

Ovoga samo interesuje kako bi se dočepao vlasti pa pametuje .

Marvo
Gost
Marvo

Tacno!Raduje cinjenica da je sve manje politickih tema,a sve vise price o ekonomiji.Napokon je narod shvatio sta je vazno.

U pravu je
Gost
U pravu je

Tako je. Prva banka je samo rasporedila ova tri mjeseca na ostale rate otplate. Time ih je uvećala i vrlo otežala njihovo vraćanje kad prođu 3 mjeseca. Bilo je rečeno da će otplatu samo da produže za 3 mjeseca.

Sjedi
Gost
Sjedi

I Prva banka i sve ostale banke! A sto si mislio da ce da urade, nije banka humanitarna institucija no banka, ona pozajmljuje novac svojih deponenata, i taj novac mora da vrati tim deponentima. Sto si mislio da pozjmis i da ne moras vracat, kao sto je navikao ođe narod, uzme pare pa ce bog vratit.

Poreskiobveznik
Gost
Poreskiobveznik

Sjedi,ne mlati. Niko nije rekao da ne vrace,je li produzeno placanje za 3 mjeseca? Ko prica o ne vracanju? Ne budi bezobrazan no saberi dva i dva. Pohlepna je banka i nikome sa ovim nije izasla u susret do samo sebi i batali tu pricu pre pre pre bezobraznu i ne lazi. Niko nije ocekivao da se oprosti dug od… Više »

Kolijera
Gost
Kolijera

Ti ne mlati, da si redovno trazio moratorijum, oklepili bi i redovnu, i zateznu od 9%, i zapoceli postupak izvrsenja. Ugovorena ti je kamata u ugovoru, ne mozes da trazis oprost kamate. Koliko zemalja uvelo moratorijum, sve isto obracunavaju samo u CG se bune, vazda nam malo bilo. I MMF i SB kad daju moratorijum na otplatu isto obracunavaju kamatu… Više »

Sjedi
Gost
Sjedi

Poreski ja bezobrazan nisam no si ti drzak pa ti ta drskost daje za pravo da blebeces glupu pricu. Sta si mislio da ce banka da produzi rok otplate i to bez obaveze da naplati uslugu na nacin sto ce obracunat kamatu. Svako produzavanje roka podrazumjeva rizik poslovanja, rizik poslovanja se obezbjeđuje kamatom, a da ne pricamo da kad saberes… Više »

Poreskiobveznik
Gost
Poreskiobveznik

Cekaj cekaj cekaj,da se obrazujem,da ne budem bezobrazan i gomila nekih drugih ekonomskih izjava od kojih treba da se resetujem na fabricko. Dobro,ajde ovako….korisnik kredita koji je sklopio ugovor sa bankom na 10 godina,otplatio je godinu dana i ima jos 9 godina odnosno 108 mjeseci. E sad ces ti meni da prodajes pricu da ce na 108 mjeseci 3 mjeseca… Više »

Poreskiobveznik
Gost
Poreskiobveznik

Da ne ostanem nedorecen….niko ne trazi oprost kamate,ako je duzniku rata 192e (primjer) ,od kojih neka bude 130 glavnica i 60 kamata (neovisno koja je rata u pitanju,znam da prvo ide kamata pa posle glavnica,ovo je prosjek na cjelokupan iznos,nego se ne bakcem detaljima da zbunjujem kako ti kazes “neobrazovan” narod nego se trudim da pricam sto razumljivije svima jer… Više »

Poreskiobveznik
Gost
Poreskiobveznik

Nadam se da se je ovo gore razumljivo ko ga detaljno procita,makar i dva puta. Najspornije je licimjerje koje dolazi sa adresa bankara u svoj prici,sa adrese njih i njihovih potrckala (u ovom slucaju ti Sjedi i tebi slicni) koji parazitirate na racun gradjana i to po enormno visokim stopama parazitiranja u odnosu na istu tu Evropu na koju se… Više »

Poreskiobveznik
Gost
Poreskiobveznik

…ocekuje najvise solidarnosti u ovakvom momentu,pogotovo uzimajuci u obzir da su im rezerve toliko pune zahvaljujuci vec pomenutim kamatnim stopama koje prelaze granicu razuma zdravog u odnosu na okruzenje, a kako kaze guverner likvidnost banaka nikad nije bila na vecem nivou nego sada, gdje je onda taj kapital da sacuva trziste? Ko je ovdje lud,ko normalan,a ko drzak i neobrazovan… Više »

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Dok god ih Zugic vodi tako ce i biti.

Mrkelja
Gost
Mrkelja

Konjevicu,Evo Telenor svaki Dan salje poruke da izmirimo svoje obaveze u predvidjenom Roku tako da nisu samo banke te koje zele profitirati u ovoj teskoj situaciji.A da ne pricamo o firma koje jedva cekaju pomoc od drzave a ovamo su radnike poslali na 70% zarade koju prikazuju drzavi.

Joo
Gost
Joo

Tacno tako….ali se ostrvio na banke jer su laka meta…neka pogleda oko sebe…firme njegovih prijatelja koje otpustaju radnike…..

Pggg
Gost
Pggg

Nisui Lakovic ni Voli.pa nadjezni cute

cetinje
Gost
cetinje

Gospodine Konjevicu,ja sam mislio da ste “punoljetni”jer veoma dobro znate kakav je nas bankarski sistem i banke,iskreno LOPOVSKI,da oni nesto urade za narod u ovom teskom vremenu zbog Covida 19 to nikako,ali oni imaju PODRSKU CBCG i Zugica i bit ce kako oni odluce.No “mozda im nece biti oprese”ni kamate ni banke,ako Veliki Gospod Bog dadne.

Stoka
Gost
Stoka

Sto si mislio pod tim da urade za narod? Da ti oproste dug ili rate koje sad dolaze na naplatu? Pa nisu te pare sto je narod uzeo na kredit od njih njihove no deponenata, sto znaci da banke te pare duguju pa ih i one moraju vratit isto. Pita li ko banke mogu li oni da vrate uz smanjenu… Više »

Joo
Gost
Joo

Dzabe objasnjavas….neki jos misle da banke beru pare sa drveta….

Galsks
Gost
Galsks

U pravu si konjevicu … banke da smanje kamate svim gradnaima ai svim

SANTA MARIJA
Gost
SANTA MARIJA

Banke posluju trzisno. To bi isto bilo kao da se ti dobrovoljno odreknes dijela plate.

Gorenje
Gost
Gorenje

Ma sta isprica to… pricam o kamatama u bankama koje su mnoge ocerale u kanal koje du izmedju 7/12% svuda u svijetu su kamate od 1,5 do 4 plafon samo nasa centralna banka dozvoljava ovakvi dranje gradjana

Papi
Gost
Papi

Vlada mora otpisati obaveze gradjanima prije svega pa tek onda firmama

100%
Gost
100%

Negdje se nameće logika, u smislu pomoći građanima, da bi cijena struje morala biti snižena neko vrijeme jer sad gradani više vremena provode u kućama pa samim tim troše i više struje. Možda pridužiti intervale jeftinije električne energije, jer sad će većini računi biti veći a primanja manja.

Send this to a friend