Ekonomija

Vlada ne odustaje od fiskalizacije, advokati nezadovoljni

Begović

Iz Advokatske komore poručuju da Zakon o fiskalizaciji nije primjenjiv na njihovu djelatnost i dodaju da ne bježe od plaćanja poreza.

Predsjednik Komore Zdravko Begović kaže da će, ukoliko to vlasti ne shvate, preduzeti radikalne mjere.

Iz Ministarstva finasnija poručuju da su advokati predmet oporezivanja, te da u ovom trenutku niko nema pravo da odustane od primjene zakona.

Uvjereni su da će se naći rješenja za funkcionalan modalitet primjene elektronske fiskalizacije za tu djelatnost.

Begović ističe da je Zakon o fiskalizaciji neprimjenjiv na djelatnost, koja je ustavom definisana kao samostalna i nezavisna profesija za pružanje pravne pomoći. Ne isključuje ni radikalne poteze advokata.

“Mi ne vršimo usluge nego pružamo pravnu pomoć i po svom kodeksu možemo čak i besplatno da zastupamo određenog klijenta u situaciji kada je njegovo imovinsko stanje veoma loše. Kako u toj situaciji postupiti po zakonu”, pita Begović.

Mila Kasalica iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja poručuje da se taj Zakon u cjelosti treba primijeniti.

Kasalica

Nakon što su predstavnici Advokatske komore o Zakonu razgovarali i sa predsjednikom Vlade, dogovoreno je da im se omogući sastanak sa predstavnicima Uprave prihoda i Ministarstva finansija.

“U tom dogovoru je odlučeno da predstavnci Ministrastva finansija i Uprave javnih prihoda zajedno s predstavncima Advokatske komore dođu do najpravičnijeg rješenja. Dakle najpravičnije rješnje jeste upravo ono koje mi smatramo, a to je da je ovaj Zakon neprimjenjiv za našu advokatsku profesiju”, kaže Begović.

Na drugoj strani, Kasalica kaže da se nakon razgovora situacija nije primijenila.

“Advokati i advokatska profesija su predmet oporezivanja odnosno predmet evidentiranja prometa”, poručuje Kasalica i dodaje da Vlada ima zadatak da primijeni Zakon o fiskalizaciji i da niko nema pravo da odustane od primjene.

6

avatar
1000
6
0
0
 
6
MontenegrinRadeDulaLipovoTina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montenegrin
Gost
Montenegrin

Advokati i privatni ljekari nemaju kase a kazne zestoko trafiku.

Rade
Gost
Rade

I moja profesija je nezavisna i samostalna.ja sam zidar.i gazda mi na nekoj zidini donese da plati a ja nemam ni internet ni računar ali sam se fiskalizovao jer u kancelariji kod knjigovode svi uslovi postoje.mene samo troskovi oko održavanja sistema povećavaju ukupne troškove poslovanja a to će povećati cijenu rada.jer zidar.i malo zarađuju.

Dula
Gost
Dula

Zakon da vazi za sve jednako. Nije lose advokatima. Nikad nikome nijesu izdali racun.

Lipovo
Gost
Lipovo

Očigledno da ste advokaturu kao ,,samostalnu i nezavisnu profesiju” pogrešno shvatili! P. a i vi RADITE/ZARAĐUJETE U OVOJ DRŽAVI. Neće biti da ste iznad Zakona!

Tina
Gost
Tina

Samo relaksirano hahahaa

Ivo
Gost
Ivo

Advokatima se plaća iz crnih fondova i novcem koji nema legalno porijeklo, to je najveći problem.

Send this to a friend