Ekonomija

Vlada odbila da kupi 150.000 kvadrata u NP Lovćen

Vlasnik putničke agencije sa Cetinja Dragan Martinović ponudio je da državi Crnoj Gori proda više od 150.000 kvadrata nepokretnosti, koje se nalaze u okviru Nacionalnog parka Lovćen za iznos od ukupno oko 230.000 eura, odnosno po cijeni od 1,5 eura po kvadratu. Tu ponudu je Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, u četvrtak zvanično odbila, a na osnovu mišljenja Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, donijetog 29. oktobra prošle godine, piše Dan.

Vlada je odbila ponudu i naložila da se ispoštuje Zakon o nacionalnim parkovima, da u roku od 60 dana ponuđač ne može nekom drugom da ponudi nepokretnosti po povoljnijoj cijeni nego što je ponuđena Vladi.

Uprava za imovinu Crne Gore dostavila je Ministarstvu finansija i socijalnog staranja informaciju o ponudi za pravo preče kupovine nepokretnosti, koje se nalaze u granicama NP Lovćen, koju je Upravi za imovinu dostavio Dragan Martinović, kako bi istu dostavili radnim tijelima Vlade na razmatranje i usvajanje…

“S tim u vezi Uprava za imovinu se po navedenoj ponudi obratila Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Prestonice Cetinje zahtjevom za izjašnjenje sa aspekta prostornog planiranja, navodi se u dokumentu Ministarstva finansija i socijalnog staranja, na čijem je čelu ministar Milojko Spajić.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma dostavilo je mišljenje od 11. septembra 2020. godine u kojem se navodi da se predmetne katastarske parcele nalaze u obuhvatu detaljnog prostornog plana koridor dalekovoda 400 Kv sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorskim kablom 500 Kv sa optičkim kablom Italija – Crna Gora.

“Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Prestonice Cetinje dostavio je mišljenje od 21. septembra 2020. godine u kojem je navedeno da se predmetne katastarske parcele nalaze u zahvatu prostornog urbanističkog plana Prestonice Cetinje”, navodi se u dokumentu.

Smjernicama planskog dokumenta na predmetnim katastarskim parcelama nije predviđena mogućnost gradnje novih objekata već samo uz izradu projektne dokumentacije mogućnost obnove starih kućišta ili ruševina u postojećim gabaritima ukoliko su iste evidentirane u listu nepokretnosti.

Uprava za imovinu se po navedenoj ponudi obratila zahtjevom za mišljenje i Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore, kako bi se sa aspekta svojih nadležnosti izjasnili da li postoji potreba za kupovinu predmetnih katastarskih parcela.

JP za nacionalne parkove Crne Gore dostavilo je akt od 29. oktobra 2020. godine u kojem se navodi da se nepokretnosti, koje se nude na prodaju po pravu preče kupovine u svojini fizičkih lica, nalaze u granicama NP i da ponuda sadrži ponuđenu cijenu nepokretnosti u paušalnom iznosu ili po jedinici mjere ili uslove prodaje.

Takođe, navode da ponuda sadrži cijenu nepokretnosti od 1,5 eura po metru kavadratnom bez posebnih uslova, da je Dragan Martinović vlasnik predmetnih nepokretnosti uknjiženih na njegovo ime u list nepokretnosti 134 KO Bajice u obimu prava 1/1 i da se nepokretnosti upisane u predmetnom listu nalaze u NP Lovćen, piše u dokumentu.

U konačnom ukazali su da „imajući u vidu da se ponuđene nepokretnosti nalaze u zoni sa posebnim režimom zaštite, mjesto na kojem se nepokretnosti nalaze, površinu i ponuđenu cijenu to Javno preduzeće ne prepoznaje interes da ponuđene nepokretnosti budu u državnoj svojini, pa su mišljenja da datu ponudu ne treba prihvatiti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Lovćen i “apostolska” Vlafa su dva različita pojma. Simbolika Lovćena je sve ono što Vlada Trojnog pakta nije!

goka
Gost
goka

Proglasili nacionalni park a 70% imovine privatne ,lopovluk

Send this to a friend