Ekonomija

Vlada odlučila: Stop za izvoz drva iz državnih šuma

Vlada je danas usvojila Odluku o privremenom ograničenju izvoza drvnih sortimenata, kojom je zabranjen izvoz sirovina iz državnih šuma, dok je iz privatnih moguć uz izdavanje rješenje.

Sekretar Mininistarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Nemanja Katnić, kazao je da se dozvola izdaje na osnovu zahtjeva preduzeća ili preduzetnika.

“Odlukom su definisani podaci koje je potrebno dostaviti Ministarstvu, koje na osnovu dobijene dokumentaicje izdaje rješenje na period od 30 dana. Odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu i traje do 1. maja 2019. godine”, rekao je Katnić nakon sjednice Vlade.

Suočavajući se sa velikim povećanjem izvoza drvnih sortimenata u proteklom periodu, on je rekao da su krajem prošle godine zajedničkom akcijom raznih državnih nadležnih institucija ti negativni trendovi zaustavljeni.

“Usvajanjem današnje Odluke daje se sistemski odgovor u odnosu na ono što je identifikovani problem u pogledu izvoza drvnih sortimenata koji je proizvodio ekonomske i socijalne problem u Crnoj Gori”, saopštio je Katnić.

Prema njegovim riječima, socijalni problemi se odnose na rast potražnje za ogrijevnim drvetom na tržištu, a konstatovana je i nestašica u prethodnom periodu.

Ekonomski problemi se odnose na to što su prerađivački kapaciteti u prethodnom periodu bilježili deficit sirovina.

Na pitanje koliko je u prošloj godini i tri ovogodišnja mjeseca izvezeno drvnih sortimenata, Katnić je rekao da je u 2015. godini taj podatak dostigao 150 hiljada metara kubnih.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana A.R.-
Gost
Mirjana A.R.-

Sa srećom da im više dopre do svijesti da ovoj zemlji i budućim generacijama trebaju naše šume kao jedini prečišćivači vazduha. Šume su pluća zemlje i strašno je neogovorno bilo zanemarivati tu činjenicu sve ove godine, zapravo protekle decenije. Što li ih je probudilo?

Pg keva
Gost
Pg keva

Bruka.zaustavili krajem godine kad se vise nije moglo ni brati ni prodavat,mnogo ste ucinjeli.svudje u svijet postoji kvota koliko i za koje potrebe se suma bere,kod nas kasapi.da ste i malo sposobni imali bi okvirno cifru koliko je potrebno za ogrev a koliko za prepadu i tacka.samo ovo prosle godine sto ste dozvolili da se iskasapi trebaju decenije da se… Više »

Send this to a friend