Ekonomija

Vlada otplaćuje kredit Fonda za solidarnu gradnju

Ministarstvo održivog razvoja i turizma dostavilo je Agenciji za zaštitu konkurencije prijavu državne pomoći i dokumentaciju za obezbjeđenje nedostajućih sredstava u iznosu od 1.500.000 eura iz budžeta, u cilju rješavanja dugovanja Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju Podgorica (CFSSI) prema Holandskom međunarodnom garantnom fon du za stanovanje (DIGH), piše Dan.

Taj resor je dopisom od 10. januara obavijestio Agenciju da će, s obzirom na to da je počela nova fiskalna godina, predložiti Ministarstvu finansija obezbjeđenje navedenih sredstava iz budžetske rezerve.

CFSSI, kojim rukovodi bivši sindikalac Danilo Popović, tročlano je društvo sa ograničenom odgovornošću čiji su osnivači i vlasnici Vlada i Savez sindikata sa udjelom od po 46,51 odsto i Unija poslodavaca sa udjelom 6,98 procenata.

CFSSI, u saradnji sa Vladom i lokalnim samoupravama, već deset godina sprovodi projekat izgradnje tzv. stanova solidarnosti. Do sada je izgrađeno ili je u fazi izgradnje blizu 2.000 stambenih jedinica u više opština u Crnoj Gori u Podgorici, Budvi, Plužinama, Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, Pljevljima, Nikšiću i Mojkovcu.

Fond je poslednjih godina uzeo više kredita od holandskog DIGH-a, a u dokumentu koji je objavila Agencija za zaštitu konkurencije spominje se pet ugovora. Po osnovu svih pet ugovora o zajmu, CFSSI se zadužio u ukupnom iznosu od 5.716.376 eura.

Direktor CFSSI Danilo Popović kazao je za Dan da Fond nema nikakvu direktnu korist od novca koji Vlada daje, već kupci stanova.

“Vlada ne pomaže nas nego kupce stanova koji ne otplaćuju svoje stambene jedinice i zbog toga što za 54 porodice prijeti iseljenje. Oni su se obavezali da će plaćati te stanove, međutim, nijesu. Neki od njih čak nijesu platili nijednu ratu. Sada je na Vladi da odluči da li će dati novac i ona otkupiti te stanove kao socijalne i omogućiti ljudiima da tu nastave da žive. Znači od tog vraćanja kredita mi nemamo nikakvu korist i ne pomaže se nama nego građanima”, navodi Popović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zdrav
Gost
Zdrav

Jeli normalno da država otplaćuje Danilove mahinacije

mrvuca
Gost
mrvuca

O čemu priča Popovič a ko ima korisst što Fond od svake zgrade ima 10 0osto staniva i prodaje ih po trzišnoj cijeni. Da ne govorimi o kvadrstu stana koji je 700 eura a navodnoje Fond za solidarnu gradnju i prioritet prilikom podjele u preduzečima koje su članice Fonda treba da imaju oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Uz to… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Mozze li CG bez ,,eksperata,, Danila Popovicca I Sava Parache. Dje su god oni ,,umijessani,, – problemi !

rasso
Gost
rasso

Je li moguce da i ovo prolazi u ovu drzavu…

Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Ali si ga sve ti zamutio Popoviću, DPS sindikalče.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Danilo Popović, dovoljno rečeno

komentator
Gost
komentator

“Znači od tog vraćanja kredita mi nemamo nikakvu korist i ne pomaže se nama nego građanima” – vala lazes Popovicu, imao si korist i ti i tvoj prethodnik na istoj funkciji, bar 10 posto od svakog izgradjenog stana. Dobro ste se pomogli, jer od plata koje ste primali i koje primate na toj funkciji bi samo mogli da zivite prosjecno,… Više »

Zvizdan
Gost
Zvizdan

To su oni posteno dijelili pola njima pola za stanove,a sad drzava vrace kredit

Send this to a friend