Ekonomija predstavnici sindikata sastali se sa Markovićem

Vlada pomaže rješenje problema u taksi prevozu

Strukovni sindikat taksista Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Borislavom Pavlovićem, uz podršku generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Srđe Kekovića, sastao se juče sa premijerom Duškom Markovićem kako bi razmotrili naredne korake u rješavanju problema u auto-taksi prevozu.

Pavlović je kazao Dnevnim novinama da su analizirali stanje, gdje je zajednički konstatovano da skoro ništa nije urađeno u rješavanju sive ekonomije i haotičnom stanju u taksi prevozu, ali da će uz podršku Vlade nastaviti sa aktivnostima na rješavanju problema. Ističe da su dobili uvjerenja da će Vlada uticati na opštine kako bi se zajedničkim aktivnostima riješio problem, jer Vlada nema velike ingerencije kada je u pitanju rješavanje ovog problema.

“Osim nekih stavki u glavnom gradu i opštini Bar skoro ništa nije urađeno. Dogovorili smo dalje korake i Vlada će pokušati da utiče na smanjenje sive ekonomije. Uključiće se i inspekcije na državnom nivou, a uskoro se očekuje i usvajanje izmjena i dopuna novog zakona, koji bi trebalo da doprinese boljoj situaciji i u auto-taksi prevozu”, kazao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, malo se do sada uradilo na rješavanju problema u auto-taksi prevozu, te da je zakazao rad opštinskih službi, ali da je ovo prva Vlada, koja je ovaj problem pomjerila sa “mrtva tačke”.

“Ostvarili smo kontakte sa svima i svi su rekli da smo u pravu, a skoro ništa nije urađeno da se nagomilani problemi riješe. Svih 13 tačaka (evidentirani problemi) je još ranije pokrenuto, ali sve su i dalje u proceduri i na čekanju”, istakao je Pavlović.

Strukovni sindikat taksista ranije je predložio i ukidanje nadležnosti Komunalnoj policiji u kontroli prevoza putnika, što je i sada bio predlog, jer su taksisti kao glavnog krivca za haos u prevozu označili upravo nerad nadležnih opštinskih službi. Pavlović podsjeća da lokalne uprave ne poštuju prava legalnih prevoznika, kao ni zakon i preporuke Vlade da se konačno siva ekonomija smanji u ovoj oblasti.

“Stanje i aktuelna situacija u auto-taksi prevozu pokazuje da Podgorica treba da ima 1.300 zaposlenih, a trenutno ih nema ni 400, što jasno pokazuje nerad i nezainteresovanost nadležnih gradskih službi. Slična situacija je i u ostalim opštinama, ali niko ništa ne preduzima” kazao je Pavlović.

Tokom naredne sedmice Strukovni sindikat taksista Crne Gore održaće sjednicu izvršnog odbora na kojoj će se razmotriti naredni koraci, te da će, kako kaže Pavlović, pokušati da dođu do rješenja pregovorima, a ne na ulici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Lichi li ovo na ,,Beogradski scenario,,?

Bombarder
Gost
Bombarder

Treba im izaci u susret da mogu nesmetano da rade i zaradjuju ,ali isto tako postaviti najstrozije kriterijume koji moraju ispuniti .Voze neispravna i najcesce neuredna auta ,ibavezno cigar u zube ,dres kod katastrofa i na samom kraju ne placaju drzavi nusta !

tinoki
Gost
tinoki

treba dozvoliti Uber i yandexu da udju i preko savremenih tehnologija da nude bolju i ekonomicniju uslugu

Miloš
Gost
Miloš

Dozvoliti da rade CarGO, InDriver i ostali e-servisi i nema problema za 7 dana

UBER
Gost
UBER

Ovo je smijesno. Ne placaju porez, blokirani im racuni, ne izdaju fiskalne blokove, rade neregularno i oni se pozivaju na zakon.
U ovom njihovom sindikatu su ljudi kojima je po vise od 5 godina blokiran racun jer nista ne uplacuju za drzavu

Mirko 123
Gost
Mirko 123

Koji si ti genije. Promijeni ploču vrtiš jedno te isto dvije godine

Maverick
Gost
Maverick

A pitas li se kako od 40 centi po km 10 godina da placaju porez? A moraju sa voznim parkom da se takmice sa par privrednih drustava koje imaju sve najnovije Superb Skode i Passate, a u kombinaciji su sa vrhom vlasti i ne osiguravaju radnike??? Dje je tu drzava da ih zastiti, pa bi oni i placali porez!!!

tinoki
Gost
tinoki

zasto bi ih zastitila kad im je biznis model zastarao

tinoki
Gost
tinoki

svaki drug koji mi dolazi iz inostranstva mi se zali na taksiste, ma neka se micu vise

Mioni
Gost
Mioni

Vec ih zabranjuju po EU jer tek su oni potpuno neregularni i ne znate ko vas vozi i imaju li ikakve kvalifikacije za obavljanje posla.Ko bi onda bio lud da placa dazbine drzavi i postuje zakon.

Send this to a friend