Ekonomija

Vlada popustila, prihvatiće raniji odlazak u penziju

Ministarstvo rada i socijalnog staranja dostavilo je predstavnicima sindikata nove prijedloge koji će biti propisani novim Zakonom o PIO. Prvobitni prijedlog Ministarstva rada da se u penziju ide kada se ostvare oba uslova – 40 godina staža i 65 godina starosti, korigovan je na 40 godina staža i 61 godinu starosti. Nadalje, umjesto 67 godina granica za starosnu penziju se za muškarce spušta na 66, a za žene sa 65 na 64.

Današnji sastanak ministra rada Kemala Purišića i generalnih sekretara obje sindikalne centrale, USSCG i SSCG, Srđe Kekovića i Duška Zarubice, bio je zatvoren za javnost.

Purišić je sindikalcima ponudio kompromisna rješenja, javlja Televizija Crne Gore.

Ministarstvo je ponudilo sindikalcima da se uz uslov za starosnu penziju od 40 godina staža kumulativno propiše 61 godina života.

“Kada je u pitanju naš prvi zahtjev, 40 godina staža osiguranja da se ne uslovljava sa starosnom granicom, vidjećete da je ono što je rezultat razgovora bilo to da je ministarstvo rada spremno da prihvati da 40 godina staža i osiguranja bude kumulativno vezano za 61 godinu starosti. Što znači da su umanjili svoj predlog za 65 godina na 61 godinu”, saopštio je nakon sastanka predsjednik USSCG Srđa Keković.

Za Uniju i savez sidnikata sporno je bilo i rješenje da osnovicu za obračun penzije čini prosjek zarada ostvarenih u 20 najpovoljnijih godina.

“Oni su prihvatili da osnovica za obračun penzije bude rađena na način što će svakom osiguraniku u periodu sve do kraja 2030.godine, iz obračuna, znači ukupne osnovice za obračun biti izuzete jedna četvrtina najnepovoljnijijih godina, otprilike na puni staž osiguranja od 40 godina, to znači da će 10 najnepovoljnijih godina biti izuzeto”, naveo je Keković.

Sindikati su uputili zahtjev da se smanji starosna granica za odlazak u penziju na 65 godina za muškarce i žene, umjesto 67 godina koliko je predviđeno zakonom. Pregovorima sa Ministarstvom došlo se do predloga da se starosna granica za odlazak u penziju zaustavi na 66 godina.

“Prihvatili su da znači sa 67 godina se spušti za muškarce na 66 godina, a kada su u pitanju žene prihvatili su da to bude 64 godine, onda kada shodno trenutnom povećanju te starosne granice naše koleginice još uvijek imaju nižu starosnu granicu. Kada dođu do 64 godine po zakonu, da se tu zaustavi”, pojasnio je Keković.

Ministar Purišić sindikalcima je obećao i da će u budžetu za narednu godinu obezbijediti sredstva za povećanje najniže penzije, pa se, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, očekuje da ona bude od 140 do 155 eura.

Predloge Ministarstva razmotriće sidikalni organi na sjednici koja se očekuje tokom naredne sedmice, kada će konačno znati da li idu dalje u skladu sa tim zahtjevima ili u drugu fazu aktivnosti koju su najavili.

Iz Ministarstva se nakon sastanka nijesu oglašavali.

16 Komentara na "Vlada popustila, prihvatiće raniji odlazak u penziju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend