Ekonomija

Vlada pozvala banke da učestvuju u projektu 1000+

ilustracija

Vlada je pozvala komercijalne banke u Crnoj Gori, koje odobravaju stambene kredite, da do 11. maja dostave ponude za učešće u Projektu rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima, Hiljadu plus stanova.

<<<Projekat 1000+: Raspisani javni pozivi za banke i investitore<<<

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da je ukupna vrijednost projekta 20 miliona EUR, od čega jednu polovinu obezbjeđuje država od zajma kod Banke za razvoj Savjeta Evrope, a drugu komercijalne banke koje prijave učešće.

“Izuzetno, ukoliko građanin, odnosno korisnik projekta obezbijedi sopstveno učešće u ugovoru o kreditu, učešće komercijalne banke se za taj iznos umanjuje”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Dugoročni krediti dodjeljuju se građanima uz fiksnu kamatnu stopu do 2,99 odsto na godišnjem nivou, na period otplate do 20 godina.

Komercijalne banke treba da dostave ponudu za učešće u projektu i odobrenje Centralne banke (CBCG) da mogu odobravati stambene kredite građanima sa rokom dospijeća do 20 godina.

Ponuda treba da sadrži visinu kamatne stope, ne veće od 2,99 odsto, fiksno tokom čitavog perioda otplate kredita, visinu administrativnih troškova, koji ne mogu biti veći od 0,3 odsto iznosa odobrenog kredita, ukupan iznos sopstvenih sredstava koji banka namjerava da plasira u projektu i izjavu o uslovima kreditiranja.

Banke koje ispune uslove za učešće u projektu, između ostalog, treba da urade preliminarnu i konačnu procjenu kreditne sposobnosti podnosilaca zahtjeva, obezbijede administriranje i obradu svakog pojedinačnog zahtjeva, omoguće finansiranje do 50 odsto kupovne cijene iz sopstvenih izvora po ponuđenoj kamatnoj stopi, odnosno manje od 50 odsto zavisno od visine učešća građana.

Banke treba da obezbijede savjetodavne usluge zainteresovanim građanima, odnosno podnosiocima zahtjeva, prikupljanje podataka u elektronskoj bazi podataka i njihovo dostavljanje Ministarstvu, davanje servisnih informacija podnosiocu zahtjeva, kao i vođenje postupka i komunikacija sa područnim jedinica Uprave za nekretnine u opštinama povodom upisa hipoteke na stambenim objektima.

Send this to a friend