Ekonomija

Vlada predstavila investicione potencijale

Značajan investicioni zamah u crnogorskom turizmu ostvaruje se kroz razvojne projekte, ali i one koji se odnose na male ili srednje objekte kategorije četiri ili pet zvjezdica, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da je Davidović na Adria hotel forumu u Zagrebu, na kojem je predvodio crnogorsku delegaciju, predstavio investicione mogućnosti u sektoru turizma u Crnoj Gori.

“Pored značajnih projekata koji se realizuju na crnogorskom primorju ili su najavljeni, on je predstavio i projekte razvoja skijališta i hotelskih kapaciteta na lokacijama Bjelasice, Komova i Durmitora”, navodi se u saopštenju.

Davidović je kazao da na lokalitetima na sjeveru Crne Gore država već ulaže značajna sredstva u izgradnju neophodne infrastrukture.

On je prisutne na dvodnevnom forumu, koji je završen danas, upoznao i sa značajnim ulaganjima u putnu infrastrukturu, kao i sa aktivnostima koje se preduzimaju u cilju još bolje avio povezanosti, značajne za razvoj turizma.

Davidović je predstavio i nova zakonska rješenja u oblasti turizma, planiranja prostora i izgradnje objekata, povoljnosti koje pruža crnogorski poslovni ambijent, kao i podsticaje koji postoje za razvoj hotela visoke kategorije na jugu i sjeveru zemlje.

„Održavanje manifestacija ove prirode je od velikog značaja kada je u pitanju razmjena informacija između investitora, hotelskih operatera, turoperatera i nadležnih institucija, posebno u odnosu na aktuelne i nove trendove u svjetskoj hotelskoj industriji“, ocijenio je Davidović na forumu.

On je, tokom konferencije, učestvovao i na ministarstkom panelu sa ministrom turizma Malte, Konradom Micijem, državnim sekretarima za turizam Hrvatske i Grčke, Franom Matušićem i George Cialasom. Učesnici panela govorili su o kratkoročnoj i srednjeročnoj strategiji privlačenja investicija i održavanja ili poboljšanja konkurentnosti turističkih destinacija.

“Panelisti su se saglasili da investicije predstavljaju rezultat dobrih ekonomskih pokazatelja tog sektora u posljednjih nekoliko godina, kao i najbolju potvrdu napora uloženih u stvaranje osnove za njegov dodatni razvoj”, navodi se u saopštenju.

Panelisti su ocijenili da je potrebno staviti naglasak na obrazovanje svih struktura u pružanju usluga, ali i na kvalitet iste, kako bi se postigla konkurentnost destinacije.

Tokom trajanja foruma Davidović i članovi crnogorske delegacije imali su posebne razgovore sa državnim sekretarom hrvatskog Ministarstva turizma, te predstavnicima brojnih kompanija i investitora u oblasti turizma među kojima su TUI, Accor, Morgan Stanley i Kineska poslovna asocijacija JIE.

“Predstavnici investitora pokazali su veliko interesovanje za razvoj poslovanja u Crnoj Gori kroz moguće akvizicije postojećih hotela, kao i za green field projekte. Posebno je u fokusu njihovog interesovanja bilo crnogorsko primorje i mogućnost razvoja poslovnih hotela u Podgorici”, navodi se u saopštenju.

Crnogorska delegacija je predstavila benifite investiranja u razvoj hotelskih kapaciteta na sjeveru zemlje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Đoko
Gost
Đoko

Turizam nije ozbiljna grana privrede. Naročito ne bi smjela biti vodeća, jer ne može dobaciti preko 4 dohodovna mjeseca, a treba živjeti 12 mjeseci. Ovo zna svako ko je prošao pored ekonomskog fakulteta, a ne ga i završio. Grčka je dobar primjer. Proizvodnja je glavna grana, pa trgovina, pa, kao pomoćni, turizam i poljoprivreda. Što Njemci i Kinezi ne udare… Više »

Send this to a friend