Ekonomija

Vlada predložila ulaganje 155 miliona eura u Montenegro Airlines

Vlada Crne Gore je na večerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa, kojim se predviđa ulaganje od 155 miliona eura u nacionalnu avio-kompaniju. Predlogom se, poručuju iz Vlade, stvaraju pretpostavke za tržišno poslovanje MA, kao i brojni pozitivni efekti po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

Predloženim zakonom, koji je u parlamentarnu proceduru upućen po skraćenom postupku, predviđaju se dokapitalizacija nacionalne avio-kompanije ulaganjem 155 miliona eura u narednih šest godina i to za pokrivanje dospjelih obaveza Montenegro Airlinesa prema povjeriocima i investicije u razvoj.

“U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura neto za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova.
Radi osiguravanja likvidnosti, održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avio-prevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za državu, ovim zakonom se uređuju uslovi, način i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Airlines ima prema državi Crnoj Gori i trećim licima, izvor i način obezbjeđivanja sredstava za ove namjene, kao i druga pitanja od značaja za razvoj nacionalne avio kompanije, koja svojim poslovanjem utiče na ekonomski razvoj Crne Gore u cjelini”, navode u Vladi.

U raspravi je istaknuto da crnogorska nacionalna avio-kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura i da je ove godine prevezla više od 660.000 putnika, čime pored direktnog prihoda ostvaruje veliki pozitivan uticaj na cjelokupnu našu ekonomiju, koji se ove godine sa prihodima od turizma procjenjuje na više od 185 miliona eura.

“Shodno tome eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza kumulativnih negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju te brojnih direktnih negativnih posljedica među kojima su gubitak 33,7 miliona eura otplaćenih rata za vazduhoplove i slotova na stranim aerodromima”, smatraju u Vladi.

Sagledavajući alternativni scenario stečaja ili likvidacije Montenegro Airlinesa Vlada je zaključila da bi takav scenario bio izuzetno nepovoljan ne samo po nacionalnu avio-kompaniju, već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja.

“Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije koje su proteklih godina na sličan način konsolidovale svoje avio-kompanije, kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji što je dovelo do značajnih negativnih posljedica po njihove nacionalne ekonomije”, zaključuju u Vladi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ime
Gost
Ime

Nepravdaa !! Trebali ste jos toliko 😁😂

Ime
Gost
Ime

Svaka cast , sva sreca pa strucnjaci sa portala se ne pitaju.😀

Lipovo
Gost
Lipovo

Što je ,,Vektra,, na ZEMLJI, to je ,,MA,, na NEBU.

Ime
Gost
Ime

SVA SRECA pa se ne pitaju nepismenjaci kao ovi u komentarima 😁 samo sipaj .

Priganica
Gost
Priganica

Vala lajavci sa laznih profila,umjesto da cinite nesto dovijeka vam je glava u tudje dvoriste.
Sve junak do junaka Ali spod majcine suknje!
Bravo za Vladu!

pravda
Gost
pravda

samo tako! naprijed! ulazite pare gradjana u rupu bez dna a i spasite drzavnu firmu dok sa druge strane uvodite stecaje i uzimate ljudima imovinu za poreze i doprinose.iz kog razloga nihe uveden stecaj?koliko miliona duguje firma za doprinose i poreze? neka vas sram bude.nismo svi isti……

Mark
Gost
Mark

Sipajte u lonac bez dna !Ko garantuje da ce se konsolidovati i pored tolikog ulaganja.Niko.Kad se lose posluje i upravlja sve dzaba.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

lopovluk ….zatvorite tog gubitnika kostao nas je vec desetine miliona eura gub…

bane
Gost
bane

Ne pomazete vi MA ,nego svoje funkcionere i koalicione partnete i njihovu djecu koja su se nabila tamo ka’ u mravinjak…a vi sa cdm-a slobodno ovo izbisite i nemojte objaviti.

Ime
Gost
Ime

Tako jee!

Zoran 4 glasa
Gost
Zoran 4 glasa

Ono sto je Familija Marović za Budvu,to je Zoran Djurisic za Montenegro Erlajns,posljedice su iste ,a steta za CG nemjerljiva,i niko ne odgovara za to

Ime
Gost
Ime

Tako je moramo protiv ovog rezima, nepravdaa

Delije Bar
Gost
Delije Bar

Kao da ugradjujes eloksiranu brUvuriju na štalu 😂😂

Pelikan
Gost
Pelikan

Gospočad sve jedan do drugoga..
Boze oprosti im sto ne znaju sta cine sto sve zivo prodase, jer nisu sposobni 2 ovce da cuvaju a ne da odlucuju o necemu..

Glas 20 €ura
Gost
Glas 20 €ura

A kako se razbacujemo meleonima aman zaman.

Marko
Gost
Marko

Razumna odluka, mnogo je benefita kad imas nacionalnu avio kompaniju pa I da se subvencionira to se nadoknadi na drugi granama ekonomije

Bivsi profesor
Gost
Bivsi profesor

Naravno kako bi se pravili dilovi sa privatnicima da se dovode glasaci iz inostranstva? Trebalo bi peglat to papirima..

Toni
Gost
Toni

Vidimo kako nam rastu ove druge grane ekonomije.

free samples
Gost
free samples

iz kojih drugih grana???autoindustrije,proizvodnje hrane…..Mozda sverca

BALVAN
Gost
BALVAN

Kad ce pocet gospodo ulaganje u ovaj narod

Ni po babu ni p
Gost
Ni po babu ni p

Svaka čast! Trudimo se da ne rasprodamo sve iako bi neki to voljeli. Ekonomisti znaju, ostali će shvatiti

Toni
Gost
Toni

Koji su to koji bi to voljeli?

free samples
Gost
free samples

citava dva bota ovo brane odje…..ima nade za ovu zemlju

Slavko
Gost
Slavko

Da ne bi izgubili 33 miliona oni ulazi 160. To samo moze vlada DPSA. Plate su nam 200 eura a oni 160 MILIONA ulazu i najgoru kompaniji, koja ima dva rashodovana aviona. Djeca nam bjeze u Njemacku, Ameriku, odiru se da zarade ono sto bi trebali ovdje da imaju. Zahvaljujuci DPSU ova zemlja se raspada dok predsjednik nosi sat od… Više »

Meho
Gost
Meho

Ovo mu dodje kao da su uzeli i zapalili 150 miliona … Al ajde sad kad onaj kabl proradi … Monte Karlo!

Glava
Gost
Glava

Narednih pet godina sav turisticki promet da ulozimo u ma.Da kupimo jos aviona i da dobijemo besplatno skolovanje za pilote.I da svi odletimo u…..

Osa
Gost
Osa

UVJEK ĆE SE NAĆI NEKI “ALUMINIJSKI” U KOJI ĆE SE SIPATI STOTINE MILIONA DA BI SE “SAČUVAO”, ZAR NE STRUČNJACI IZ VLADE ???!!! AKO MISLITE NA DRŽAVU I EKONOMIJU ŠTO NE ULOŽITE U FABRIKU ZA PRERADU VOĆA I POVRĆA KOJA BI ZAPOSLILA STOTINE LJUDI I POKRENULA CIJELU POLJOPRIVREDU I VOĆARSTVO ???!!! ŠTO NE NAPRAVITE FABRIKU ZA PRERADU MLIJEČNIH PROIZVODA DA… Više »

Sova
Gost
Sova

Dosta je bilo socijalizma! Nikad više država ne treba da ulaže u industriju. Daju se sjajni krediti za prehrambenu industriju. Uzmi ga i otvori fabriku, pa zapošljavaj hiljade. Naravno, sramota bi bilo da plata bude manje od 2000 eura.

Drago Zeneva
Gost
Drago Zeneva

Podje Adria u stecaj, i dje god lecela po Evropi , avio kompanije iz tih zemalja su pokrile let ka Ljubljani. Tako bi bilo i sa linijama MA. Ako ne jos bolje , jer je CG konacno postala interesantna za turizam . Kako to da Swiss/Edelweiss leti za , Dubrovnik, Split, Zadar, iz Svajcarske, a da mu nije CG zanimljiva??!… Više »

Cika miki
Gost
Cika miki

Bice dokle god vlada dps

RofZ
Gost
RofZ

Jesu li ovi normalni ??? Preduzeće koje živi na grbači bolesnika koji idu na VMA, da bi za te pare mogli da omaste džepove “direktora” i besplatno voze političare po svijetu.
Da je sreće, da uleti neka lou cost kompanija na toj liniji. i air Serbia i Montenegro airlines bi se ugasili

Ime
Gost
Ime

Vidi se da si strucnjak u vazduhoplovstvu

jQuery
Gost
jQuery

Ukinite MA vise

svasta
Gost
svasta

155 miliona?! a najbolje uvedite zakon da svi pjesaci, biciklisti i vozaci mjesecno po 50e uplacuju za MA…. daleko bilo….

Primorje.
Gost
Primorje.

Na zalost, nacionalna firma je dovedena na niske grane. Namjerno ili slucajno, ne zna se. Aerodrom Tivat je prodat, to je zavrsena stvar. Novi put ce ici iza stare Racice i ispod aerodroma. Jer, kupac Aerodroma ce sirit aerodrom prema starim plastenicima ( preko sadasnje magistrale) sto je i zemljiste aerodroma.

Glas 20 €ura
Gost
Glas 20 €ura

Kiša padne magistrala potopljena a ti bi kopao ispod mašala mašala.

Haha
Gost
Haha

Ajde uspite malo , da se uzme neki b777 da letimo direktno do novog zelanda.

Bnjj
Gost
Bnjj

Svi na budžet to je CG ekonomija, samo sezonski hoteli, radiš od maja do oktobra za male plate. Nikakvu industriju nemamo. Našoj Vlasti je bitnije da ima glasače i da rade za najniže plate u Evropi nego da se razvijemo kao druge Istočno Evropske države.

ZDS
Gost
ZDS

Kakvu jadan ne bio industriju, nije ovo početak 20. vijeka i industrijska revolucija. Živiš li ispod kamena, očekuješ parne lokomotive i proizvodnju koksa i lignita na svakom ćošku?

free samples
Gost
free samples

evo i treci bot …..

Ime
Gost
Ime

Ahahah ZDS taman si dobro opisao ove strucnjake , ahahbaahahah.

Bnjj
Gost
Bnjj

ZDS zbog takvih kao ti mi smo tu đe jesmo na dnu Evrope sa takvim mentalnim sklopom, prošetaj malo van Cg i obiđi industrijske zone i privredne, tehnološke zone, evo npr imaš novu investiciju Kineza u zaleđu Zadra za proizvodnju elektronike, robotike pogledaj u Srb šta se farika otvara, Češkoj, Skov, Rum a kod nas šta ima osim državnih ulaganja… Više »

Ime
Gost
Ime

Uspite malo i za me, da nabave embraer E2 da se vozimo kao ljudi

Send this to a friend