Ekonomija

Vlada sprema novi zakon o šumama: Kako doskočiti šumarskoj mafiji

Ilustracija

Vlada Crne Gore sprema novi Zakon o šumama koji bi trebao da bude donijet u prvom kvartalu ove godine, navodi se u Srednjoročnom planu rada Vlade 2024-2027, koji je nedavno objavljen. Za ovu namjenu opredijeljeno je 20.000 eura.

Kako piše u ovom dokumentu Zakon o šumama će se donijeti sa ciljem napuštanja koncesionog modela korišćenja šuma, prenosi Portal RTCG.

Naglašava se i ostvarivanje ciljeva za dostizanje održivosti gazdovanja šumama u skladu sa Strategijom održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine.

“Zakon će stvoriti pretpostavke za osnivanje državnog preduzeća za gazdovanje šumama, koje će tokom reforme preuzeti poslove na gazdovanju šumama. To će biti u funkciji ostvarivanja ciljeva Srednjoročnog programa rada Vlade 2022-2025. godine, a koji se odnose na oblasti šumarstva i drvne industrije”, piše u dokumentu.

O ovoj temi nedavno je govorio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, koji je kazao da je jedan od najvećih problema u tom ministarstvu dešavanje u vezi šumartsva, odnosno koncesije koje ističu ove godine.

Tada je istakao da je za Crnu Goru najbolje da se formira državno preduzeće „Crna Gora šume“, koje bi sjeklo i izvlačilo na puteve drvnu masu i prodavalo je.

“Crna Gora je prošle godine prihodovala 6,3 miliona eura od šumarstva, a izdvajanja za Uprave za šume su bila oko pet miliona eura. To je neto prihod 1,3 miliona, a imali smo koncesije koje su trajale po pet godina. Iz Uprave za šume sam dobio informaciju da su ustanovili brojne nepravilnosti, da su podnijete krivične prijave. Moraćemo da izvršimo ozbilju reformu šumarstva“, poručivao je Joković.

Koncesije godinama uništavale crnogorske šume i oštetile budžet

Kako su ranije mediji pisali, javna je tajna da u Crnoj Gori godinama postoji takozvana “šumarska mafija” nastala zloupotrebom koncesionog gazdovanja šumama.

Posljedice su bile devastirane šume i šteta od više desetina miliona eura za državni budžet.

Bivši v.d. direktora Uprave za šume Srđan Pejović potvrdio je ove informacije prije tri godine za Radio Slobodna Evropa (RSE) uz tvrdnju da je šumarska mafija stvorena kada je prije 11 godina kreiran sistem dugoročnih koncesije na šume.

“To je bio izuzetno koruptivan sistem, koji ne postoji nigdje u Evropi, ni u svijetu”, rekao je Pejović za RSE.

Pejović je objasnio tada da je koncesionarima još 2009. godine dato drvo po izuzetno povlašćenim cijenama, da bi se pospješila finalna prerada drveta do koje uglavnom nije došlo, ili je bilo u zanemarivom procentu.

“Iako je koncesionim ugovorima bilo predviđeno da se nadoknada za koncesije po metru kubnom usklađuje sa cijenama drveta na tržištu do danas se te cijene nijesu mijenjale i državi je maksimalno pripadalo po 14 eura po kubiku”, kaže Pejović.

Mještani opština sa sjevera Crne Gore i predstavnici nevladinog sektora godinama su upozoravali na pogubnu politiku gazdovanja šumama.

Prema njihovim podacima, otkup kubika drveta u šumi se kretao od šest do deset eura. Ukoliko je utovaren na kamion cijena je bila do 60, a u slučajevima izvoza preko granice i do 120 eura za kubik. Državi je sljedovala naknada do 14 eura po kubiku.

Prethodna Vlada, na čijem čelu je bio Dritan Abazović, najavila je borbu protiv šumarske mafije, a kao udarne teritorije koje su na meti šumokradica i mafije, označeni su planina Jelovica kod Berana i Rožaje.

Drvoprerađivači iz Rožaja, koji legalno posluju, tražili su ranije da se stvari istjeraju na čistac, i da nova Vlada nastavi da ispituje nelegalne radnje u šumarstvu.

Samo u Rožajama ima oko 50 pilana, a od tolikog broja polovina, ili makar dvadeset i pet, nikad nije registrovano.

7

avatar
1000
7
0
0
 
7
radosPetarBadžana🇲🇪RasoProsecno radim
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
rados
Gost
rados

dosadasnje i trenutne kradje su ok dok ne stupi na snagu i nabavi mahanizaciju zvonar neki……odbori odroni otpadi olosi …

Petar
Gost
Petar

Pošaljite inspekciju u Gradisnici i jelovici pa ćete vidjeti šta je kriminal zašto to ne uradiš Jokovicu

Badžana🇲🇪
Gost
Badžana🇲🇪

Uvijek se šlapalo, šlapaće se i dalje.

Raso
Gost
Raso

Stvarno je ovakvo ponasanje prevrsilo svaku mjeru…donosenje zakona kako kome odgovara..danas ovako sjutra onako…nije vazno koja je oblast u pitanju…shvatate li da se sistemski urusava drzava..dje su pravnici da dignu glas …mora se sjesti uozbiljiti i donijeti valjane zakone pocev od poreskih (dje je tek hsos)…pa sve redom …ili brate recite da nemate kadra za tako nesto i ajte polako… Više »

Prosecno radim
Gost
Prosecno radim

A ima li iko pismen od novinara koji pisu na ovu temu?? Ne radi se ovdje o uvodjenju reda u ovoj oblasti, vec se vracamo na sistem gazdovanja koji je potojao prije 15ak godina i koji je napusten ako zadtareo i neuspesan. A sa druge strane zeli se ovim zakonom oduzeti prihodi lokalnih samouporava sa sjevera da bi se osnovalo… Više »

Milei
Gost
Milei

Da da isto ka morsko dobro što gazduje. No u ovom slučaju hoće da gazduje i privatnom imovinom. Sve pod sloganom ekologije ekološke države i globalnog otopljavanja.

Nikola
Gost
Nikola

Da hoćete lako je doskočiti šumarskoj mafiji
Najmanja kazna 10g, oduzimanje cjele imovine i najmanja kazna 100 000€.Uz pojačanu kontrolu na svim putevima, povećan broj šumarak sa naoružanjem
Garantujem za tri mjeseca neće biti šumokradica a tako isto za lovokradice
Naravno da popove treba i dalje štititi drugovi sudije, tužioci i istražni organi jer su kao i vi

Send this to a friend