Ekonomija

Vlada u 2021. predviđa oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. Ministar finansija Darko Radunović rekao je da su, uprkos globalnom padu, projekcije da 2021. donosi u Crnu Goru djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto.

Radunović je rekao da je tokom dva mjeseca pandemije praktično stala cijela svjetska ekomomija i, kao što skoro sve zemlje svijeta prave nove projekcije, tako radi i Crna Gora.

Naša zemlja se, naglasio je, sa krizom zbog pandemije koronavirusa suočava nakon postignutih pozitivnih rezultata u dijelu konsolidacije javnih finansija, o čemu svjedoči kontinuirano smanjenje deficita budžeta kroz značajan rast prihoda u prethodne tri godine i racionalizacija potrošnje, kao i stvaranje uslova za opadanje javnog duga.

“Crnogorsku ekonomiju u prethodnim godinama karakterisala su pozitivna kretanja koja su rezultirala značajnim rastom BDP-a. Pozitivni trendovi nastavljeni su i u 2019. godini”, rekao je Radunović, navodeći da je, prema preliminarnim podacima Monstata, crnogorska ekonomija rasla po stopi od 3,6 procenata u 2019.

Realni pad od 40 odsto u sektoru turizma

Kako je istakao, poseban akcenat je na turizmu, koji čini 22,4 odsto BDP-a u 2019, i koji će pokazati najveću ranjivost u trenutnim ekonomskim uslovima.

“Prema projekcijima, procjenjuje se ostvarenje od oko 650 miliona prihoda od turizma u 2020, što je oko 450 miliona manje u poređenju sa prihodima ostvarenim prethodne godine, te govorimo o realnom padu od 40 odsto na godišnjem nivou”, precizirao je Radunović.

Ukazao je i da će investicije, kao jedna od ključnih odrednica rasta crnogorske ekonomije u proteklih nekoliko godina, takođe biti pod uticajem nastale situacije.

“Te se očekuje pad stranih direktnih investicija sa sedam odsto BDP-a u 2019. na 5,4 odsto BDP-a u 2020”, rekao je ministar.

Realni pad BDP-a ove godine 6,8 odsto

Dodao je da se na osnovu definisanih pretpostavki realni pad BDP-a za Crnu Goru u 2020. procjenjuje na nivo od 6,8 odsto.

“Dok se u 2021. godini očekuje postepen i djelimičan oporavak i rast ekonomije od 4,9 odsto”, istakao je Radunović.

Pozitivni rezultati su, pojasnio je, omogućili uspješnu emisiju crnogorskih euroobveznica po povoljnim uslovima, obezbjeđujući finansiranja budžeta za 2020. godinu već krajem 2019. godine.

“Izvorni prihodi budžeta procjenjuju se da će biti niži za 349,37 miliona eura odnosno 17 odsto i procjenjuje se da će iznositi 1.705 miliona eura, odnosno 37 odsto BDP-a”, kazao je Radunović.

Ukupna potrošnja u 2020. godini će, i pored dodatnih izdvajanja za podršku privredi kroz dva paketa mjera, iznositi 2.040,88 miliona eura ili 44,3 odsto BDP-a, što je za 63,4 miliona eura ili 3,01 odsto niže u odnosu na prvobitni plan.

“Ovo prvenstveno uslijed preraspodijele između kategorija na rashodnoj strani budžeta, ušteda u dijelu potrošnje nemandatornog karaktera i očekivanoj nižoj potrošnji kapitalnog budžeta u dijelu realizacije projekta auto-puta”, objasnio je ministar finansija.

Planirani nivo deficita budžeta 335,89 miliona eura

Kako je naglasio, na osnovu očekivanog nivoa prihoda i rashoda budžeta, planirani nivo deficita budžeta za 2020. godinu iznosi 335,89 miliona eura ili 7,3 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na prvobitno planirani veći je za 285,93 miliona eura. Za navedeni iznos deficita uvećava se i procjena nedostajućih sredstava u tekućoj godini koja će ukupno iznositi 877.49 miliona eura.

“Vodimo razgovore sa partnerskim i finansijskim institucijama kako bi se obezbijedio pristup svim raspoloživim kreditnim ili donatorskim sredstvima”, rekao je ministar.

Istakao je i finansijsku podršku koja je obezbijeđena od strane Evropske unije kroz bespovratna sredstva – 53 miliona eura koji će Crnoj Gori biti stavljeni na raspolaganje u tekućoj i narednoj godini. Značajna nedostajuća sredstva za 2020. godinu su, kako je kazao, već obezbijeđena kroz realizovani aranžman podržan PBG garancijom Svjetske banke bazirane na razvojnim politikama, u iznosu od 250 miliona eura.

“Očekujemo da ćemo obezbijediti cirka 500 miliona eura koji će se koristiti za pokrivanje nedostajućih sredstava u tekućoj godini i jednim dijelom akumuliranja fiskalne rezerve za potrebe finansiranja obaveza u 2021. godini”, dodao je Radunović.

Javni dug na sličnom nivou kao u 2019.

Imajući u vidu plan otplate javnog duga u 2020. godini, kao i potrebe nadomješćivanja nedostajućih sredstava, istakao je da je procijenjeno da će javni dug u 2020. godini biti na sličnom nivou, u nominalnom iznosu, kao i 2019. godini, odnosno na nivou od 3.798,8 miliona eura.

“Međutim, zbog pada BDP-a u 2020. godini, od procjenjenih 6.8 odsto BDP-a, javni dug očekuje se da će rasti kao procenat BDP-a do iznosa od 82.5 odsto BDP-a”, pojasnio je ministar.

Radunović je rekao i da smanjenje zarada u javnom sektoru nisu razmatrali, ali da to ne znači da ne postoji mogućnost da ono kasnije neće biti u fokusu pažnje, kao i da intenzivno rade na trećem paketu pomoći privredi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GLUPAN
Gost
GLUPAN

Htio bih ozbiljno pitati koje fabrike rade u CG?Nije nikakva provokacija.Ja ne znam ni za jednu vrijednu pomena.Turizam ok,al i on kod Vas traje najviše4 mj.

Animus
Gost
Animus

Koja je to ekonomija u CG, izdavanje kreveta na crno i dizanje kredita???

Božidar
Gost
Božidar

Dobar vic ali dobro dobre šale nikad dosta

Bnjj
Gost
Bnjj

Ako ćemo pošteno kod nas je evo 30god kriza i siromaštvo. I kad su rekordne godine bile plate su bile 200,300e i to osigurano na minimalac. Godišnje se iz Cg iseli hiljade stanovnika, tako da rast ide eliti Dpsovaca

Animus
Gost
Animus

A ko ih glasa, kad svi odje stalno pricaju o postenju (nakon izbora)!?

Emanon
Gost
Emanon

Na zalost, znaci jos malo i drzava nam pred bankrotom. Slepci puni mrznje jer vam sada jasno zasto su u stvari izazvane podele u narodu?

brkoo
Gost
brkoo

Realan pad turizma u ovj godini bit će između 65 i 80% pad BDP-a treba očekivati iznad 8% a ako se ovo povećanje rasta ekonomije u 2021, od 4,9% odnosi na ovu godinu, onda smo iduće godine u većem problemu nego danas.

Marvo
Gost
Marvo

Ukoliko je ucesce turizma u ukupnom bdp-u 24 procenta,a pad turizma 60 do 80 odsto,koliki je ukupan pad bruto drustvenog proizvoda?Nesto ne stima u matematici.

Mila K
Gost
Mila K

Bataliti beskorisni skvik i stvarno pročitati ministrov tekst. Duboka kriza koja se vidi kroz brojke.

Ipa se sipa
Gost
Ipa se sipa

Kako bi ona Tomina.Dotako sam dno zivota

free samples
Gost
free samples

ovo ti je kao kad Del Troter kaze dogodine u ova doba bicu milioner!

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Naslov bombastično o rastu u 2021. a onda niz činjenica o ogromnom javnom dugu i padu ekonomske aktivnosti! Jeli Vam ovo objektivno izvještavanje???

Dragan
Gost
Dragan

A sto mlatis bezveze jadan nebio svi se o jadu pozabavili a ti pricas o rastu ,sjedi dje si .

Deep state
Gost
Deep state

Zajebase i Vucica ladno…

Pjer
Gost
Pjer

Znateli onu
Jeli se pokojnik znoio
Nije
E to ga je spasilo

Boris
Gost
Boris

javni dug 85 % BDP!!! UZAS!!!!!

VERITAS
Gost
VERITAS

Bice tesko ljeta a zima… Haos.

Istina
Gost
Istina

O kakvom oporavku pricate, samo 2 mijeseca je bila frka, a privatnici iako su dobili 220e za radnike od drzave i dalje smanjuju plate, a rade vec 20-30 godina! Ovo je istina, evo dacu jedan primijer to je cuveni Cakan sport, njega sam naveo zato sto taj gospodin u javnosti prica da su mu dobri radnici br jedan briga u… Više »

Miloš
Gost
Miloš

A da im i ovo predviđanje ne bude kao predviđanje petlje za autoput!??

Sinjore
Gost
Sinjore

Bankrot, nepravda, pljacka, diskriminacija, ponizavanje – to je nasa drzava. Majke protestuju, roditelji protestuju, vjernici protestuju, pomorci protestuju, vozaci autobusa protestuju, nema ko ne protestuje. Reakcija premijera:,,Bez kritike, molim”!

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga

…40% pad turizma… 🤣🤣🤣

Jeste
Gost
Jeste

Ahahhahaha a koji rast mrcili se, mi tonemo evo 30 godina sve dublje i dublje😆

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Sada će Simović da pokrene uništena sela i svi da se vratimo na selo. Da počnemo izvoziti hranu ha ha ha

Milan
Gost
Milan

Kako to oni računaju šmekerski.Mi uzmemo kredit 100 meleona,vratimo 100 meleona,saldo je nula.Plus 100 meleona i kamata 10,20 meleona

Bnjj
Gost
Bnjj

Zbog korupcije i neravnomjerne raspodele bogatstva i da 20%rast to ništa ne znači za običnog radnika

Slavko
Gost
Slavko

To se i ocekuje ako vec sada imam 333,68% vise gostiju nego u ovom satu prosle godine. Vidi nam se po platama.

cdm novinarcici
Gost
cdm novinarcici

hahaha,rast iduce godine je naslov, a pad u tekucoj godini podnaslov…

Roro
Gost
Roro

Minimum

Prešo
Gost
Prešo

Ake se brzo ne otvpre granice,bit će 80% pada turizma.
Hitno ukinuti mjere.

Cica D.
Gost
Cica D.

Na litije braco i sestre!

Ltijas
Gost
Ltijas

Nedamo setinje

ZaK
Gost
ZaK

Ako bi pronasli naftu ili rudnik zlata, Crna gora bi brzo mogla da postane ekonomski lider, ne samo regiona, nego i Evrope

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Ko preteče 2020-tu ima da jede zlatnim kašikama.

Prc CG
Gost
Prc CG

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Prc SRB
Gost
Prc SRB

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Prc CG
Gost
Prc CG

Nije ti fora budi malo kreativniji.

Silicone soul
Gost
Silicone soul

“Daleko je sunce”….

Promjene ......
Gost
Promjene ......

Crkni magarce do zelene teave, vratit narod na selo pa neka zive po pecina kao nekad u doba Kralja Nikole, dok je kralj nikola gradio kule i dvorove narod mu je zivio prakticno po pecina, nego dobro je i bilo ko je nasao i capao se pecine taj je bio gazda 🤔🤔🤔👍

Crnogorchina
Gost
Crnogorchina

Ja predvidjam ove godine promjenu vlasti i bicemo monte carlo ! Eviva gajba piva

SORAJA MASONI
Gost
SORAJA MASONI

Odje samo kriminal raste/

Virus
Gost
Virus

Znači ove godine padamo 6,9% a sledeće rastemo 4,9%, što znači da za dvoje godine padamo 2%. I to prema procjeni Vlade kojoj niko ne vjeruje.

PG CG
Gost
PG CG

Svi padaju. Svi su u bedaku. Niko se neće oporaviti 2021-e nego kolko tolko 2022-e.

Budva
Gost
Budva

A šta predviđa za trenutno stanje ?

Mare
Gost
Mare

Pa procitaj tekst, sve ce ti biti jasno …

Send this to a friend