Ekonomija

Vlada ulaže 1,1 milion eura za stanove zaposlenih u UIKS-u

Vlada je obezbijedila 1,1 milion eura za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u narednom petogodišnjem periodu.

Kako su naveli, od toga je 300.000 eura obezbijeđeno ove godine i po 200.000 eura u naredne četiri godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin prilikom potpisivanja Sporazuma o podršci u rješavanju stambenih potreba zaposlenih u UIKS-u kazao je da je odluka Vlade da opredijeli značajna finansijska sredstva za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Upravi najbolja potvrda da crnogorsko društvo visoko cijeni i vrednuje odgovoran posao zaposlenih u sistemu izvršenja krivičnih sankcija.

On je naglasio da najviši prioritet u radu UIKS-a mora biti prepoznavanje i odstranjivanje iz službe onih zaposlenih koji svojim postupcima omogućavaju ili tolerišu kršenje zakona u zatvorskom sistemu.

“Ovakvi nesavjesni službenici saopštio je potpredsjednik, moraju biti najoštrije kažnjeni i za njih ne smije biti mjesta u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, kako bi se zaštitio ugled ove značajne institucije i ogromne većine službenika koji savjesno i odgovorno obavljaju teške i rizične poslove”, dodao je Pažin.

Naveo je da je u toku procedura ujednačavanja zarada svih zaposlenih koji aktivno učestvuju u procesu resocijalizacije i reintegracije zatvorenika, imajući u vidu težinu i odgovornost povjerenih poslova.

„Imamo naročitu obavezu da poboljšamo materijalne i radne uslove za one službenike od čijeg rada najdirektnije zavisi puno poštovanje ljudskih prava i očuvanje bezbjednosti u sistemu izvršenja krivičnih sankcija,“ naglasio je potpredsjednik.

Pažin je ocijenio ohrabrujućim izvještaje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i nadležnog odbora Skupštine Crne Gore u kojima se konstatuje unapređenje prava lica lišenih slobode.

Najavio je da se početak izgradnje novog zatvora u Mojkovcu, kao najznačajnijeg infrastrukturnog projekta koji će u velikoj mjeri modernizovati i rasteretiti postojeći zatvorski sistem, očekuje sljedeće godine. Za pripremu tehničke dokumentacije za izgradnju novog zatvora obezbijeđena je značajna podrška Evropske unije u iznosu od 1,2 milona eura.

Podsjetio je i na ostale važne infrastrukturne projekte, poput izgradnje Specijalne zdravstvene ustanove, nove prijavnice, zatvora otvorenog tipa i multifuinkcionalnog objekta, za čiju izgradnju je obezbijeđena finansijska podrška Evropske unije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Enigma
Gost
Enigma

Tako je Ministre pomažete onima koji ruše Državu 🙈🙈🙈🙈

Send this to a friend