Ekonomija

Vlada uplaćuje kompaniji ToMontenegro još tri miliona eura

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o uplati tri miliona eura eura kompaniji ToMontenegro.

Kako je saopšteno iz Vlade, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zaduženo je da uplati pomenuti iznos, čime se osnovni i uplaćeni kapital te kompanije uvećava i iznosi 23 miliona eura.

“U diskusiji je naglašeno da će avio-kompanija odobrena sredstava iskoristiti za objezbeđivanje neophodnih uslova za normalno funkcionisanje društva, sve u cilju da u što kraćem roku počne sa obavljanjem djelatnosti”, ističe se.

Donijeta je i Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „ToMontenegro“, kojom je promijenjeno sjedište za obavljanje djelatnosti te kompanije.

Vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave. U cilju efikasnijeg sprovođenja politike u oblasti prihoda predloženim izmjenama spojene su nadležnosti dosadašnje Uprave prihoda i Uprave carina.

“Ocijenjeno je da će novoosnovana Uprava prihoda i carina cjelishodnije sprovoditi poresku i carinsku politiku. Među prednostima ove izmjene, posebno su naglašene sljedeće: fiskalni efekat (20 odsto manji troškovi), sinergetski efekat – jedna kontrolna jedinica za poreske obaveze, igre na sreću i carine, te povećanje efikasnosti otkrivanja carinskih i poreskih prekršaja. Takođe, novi organizacioni model omogućiće da se mnogo lakše i efikasnije naplaćuju odjednom akcize i porezi koje je imaju mnogi proizvodi, a za proizvode koji imaju ulazni PDV plaćen na carini, ali i prodajni PDV u poreskoj, uspostaviće se jasnije linije odgovornosti za postupanje”, navode u Vladi.

Utvrđen je Predlog amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Predloženim amandmanima se, radi efikasnijeg vršenja inspekcijskog nadzora i razgraničavanja nadležnosti inspekcijskih organa, precizno definiše otvoreni javni prostor.

“Izvršeno je i usaglašavanje sa ustavnim određenjem da se jemči sloboda mirnog okupljanja, a da se može privremeno ograničiti odlukom nadležnog organa, u skladu sa zakonom. Takođe, predviđene su i mjere za sprječavanje širenja zaraznih bolesti u željezničkim prevoznim sredstvima namijenjenim za prevoz putnika, kao i na plovnim objektima koji obuhvataju sve čamce, jahte, trajektne i putničke brodove i plutajuće objekte na kojima se tokom cijele godine, a naročito u toku ljetnje sezone obavlja promet putnika i stvari, a koji plove u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Crne Gore”, dodaju u Vladi.

Ukazuju da je pojava koronavirusa zahtijevala, pored ostalog, i propisivanje nadležnosti Vlade za donošenje odluka koje se ne odražavaju samo na oblast javnog zdravlja.

“U tom smislu, bilo je neophodno precizirati ulogu Vlade u odnosu na ulazak u Crnu Goru iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, zabranu, odnosno ograničenje rada privrednih društava i preduzetnika, kao i obavljanje drugih djelatnosti, koje su od uticaja na privredni i ekonomski ambijent države. Predviđeno je da određivanje ovih mjera Vlada vrši na predlog svojeg radnog tijela”, napominju.

U skladu s ustaljenom praksom da Crna Gora dva puta godišnje informiše Evropsku komisiju o aktivnostima koje realizuje u okviru pretpristupnog procesa, Vlada je usvojila Prvi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2021.

“Ovim dokumentom Crna Gora informiše Evropsku komisiju o stanju u oblasti političkih i ekonomskih kriterijuma, odnosno o napretku u dijelu preuzimanja obaveza iz članstva za 33 pregovaračka poglavlja, za period 1. januar – 31. decembar 2020. Prilog koji dostavlja Crna Gora predstavlja značajnu polaznu osnovu Evropske komisije prilikom izrade njenog godišnjeg Izvještaja za Crnu Goru u kojem se konstatuju ostvareni rezultati i daju preporuke za dalji rad. Tim povodom Vlada je ocijenila da je uspješna priprema dokumenta pokazala visok nivo administrativnih kapaciteta svih organa uključenih u pregovarački proces u okviru svih poglavlja, kao i da se realizacija svih aktivnosti u okviru procesa integracije u EU odvija planiranom dinamikom”, ističu u Vladi.

Donijeta je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II program).

“Cilj Programa je da pripremi crnogorske poljoprivrednike za ulazak u EU, na način što će sredstva iz IPA II – oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja iskoristiti u što većoj mjeri, a što će za efekat imati unapređenje kvaliteta proizvoda, povećanje obima proizvodnje, veću konkurentnost i dostizanje EU standarda bezbjednosti hrane u primarnom i prerađivačkom sektoru. U novembru 2020. godine usvojen je predlog izmjena IPARD II programa kojim su izvršena određena terminološka usklađivanja za već postojeće mjere 1 i 3 (čija implementacija je u toku), zatim je izvršena detaljna razrada Mjere 7 – „Diverzifikacija gazdinstva i razvoj poslovanja“ i izmjena budžetske alokacija Programa u odnosu na Mjeru 7. Početkom februara ove godine Crna Gora je obaviještena da su predložene izmjene Programa usvojene od strane Evropske komisije, čime su stvoreni uslovi da se izvrše izmjene i dopune važeće Uredbe o mjerama IPARD II programa, na način što će biti propisana nova mjera „Diverzifikacija gazdinstva i razvoj poslovanja“. Istovremeno, ovim predlogom izvršene su izmjene i dopune pravno tehničke prirode koje se odnose na terminološko usklađivanje pojedinih pojmova, uslova i kriterijuma propisanih IPARD II programom”, naglašavaju u Vladi.

Vlada je donijela Odluku o donošenju Prostorno-urbanističkog plana opštine Plav.

“Postojeći Prostorno-urbanistički plan opštine Plava je rađen za period do 2020. godine, sa smjernicama za postplanski period do 2025. godine, i obuhvata teritoriju novoformirane opštine Gusinje, čijim je odvajanjem došlo do smanjenja teritorije opštine Plav, zbog čega se i pristupilo ponovnoj izradi PUP-a Plav. Osnovni koncept namjene prostora definisan novim Prostorno-urbanističkim planom je racionalno korišćenje zemljišta, u skladu sa njegovim prirodnim pogodnostima, međusobni usklađeni raspored površina pogodnih za razvoj poljporivrede i šumarstva, uređenje naselja i izgradnju objekata društvenih djelatnosti, turističkih objekata i infrastrukture, proizvodnih objekata, infrastrukturnih i komunalnih sistema i objekata”, kažu u Vladi.

Vlada je donijela Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata.

“Zbog značajnog odliva drvnih sortimenta u oblom stanju do kog je došlo usljed nedovoljne kontrole i evidencije izvršavanja ugovora o korišćenju šuma od 2010. do 2015. godine, Vlada je u prethodnom periodu bila prinuđena da, u skladu sa Zakonom o spoljnoj trgovini, uvede ograničenje izvoza u ovoj oblasti. Konstatovano je da su efekti dosadašnje primjene očigledni i apsolutno su na fonu toga da je zaustavljen izvoz drvne sirovine, a da se značajno uvećava izvoz prerađenog drveta, što su bili i ciljevi odluke. Daljom primjenom Odluke o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata spriječiće se nestašica drvnih sortimenata na domaćem tržištu, a privredna društva će imati stabilnije poslovanje. Osnovna sirovina će se prerađivati u Crnoj Gori i izvoziće se proizvodi od drveta sa dodatom vrijednošću, dok će građani imati sigurno snadbijevanje ogrevnim drvetom. Takođe, primjenom ove odluke pospješiće se korišćenje drveta iz legalnih izvora i uticaće se na smanjenje bespravnih sječa”, smatraju u Vladi.

Usvojen je i Izvještaj o zdravstvenom stanju šuma u 2020. godini.

“Vlada je usvojila Informaciju o potpisivanju Programa saradnje između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Kazahstana za period 2021–2023. i prihvatila Program saradnje. Budući da su odnosi Crne Gore i Kazahstana tradicionalno prijateljski i otvoreni, Programom se predviđa intenziviranje političkog dijaloga, dalji razvoj bilateralnih odnosa putem zajedničkih aktivnosti u organizovanju službenih posjeta, političkih konsultacija, snaženja bilateralnog pravnog okvira, uključujući oblast ekonomije, zdravstvene zaštite i uzajamne pravne pomoći. Programom je, pored ostalog, predviđeno unapređenje saradnje u domenu obrazovanja, kulture, umjetnosti, sporta i politike mladih”, poručuju iz Vlade.

Usvojena je Informacija o potrebi intenziviranja aktivnosti i monitoringa u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

“Informacijom je ukazano na ključne segmente borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i značaj međunarodnih obaveza Crne Gore u ovoj sferi, problemima na ovom putu, planiranim zakonskim rješenjima i strateškim dokumentima, te nosiocima aktivnosti shodno važećim propisima. Uz navedeno, s obzirom na potrebu za jačom, boljom i plodonosnijom koordinacijom u ovoj oblasti, predloženo je formiranje međuresorne radne grupe kojoj bi primarni zadatak bilo unapređenje stanja kroz različite modalitete – saradnje, koordinacije, proaktivnog djelovanja u vidu konkretnih predloga i slično”, napominju u Vladi.

Tim povodom zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova da u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i Centralnom bankom Crne Gore formira međuresornu radnu grupu radi intenziviranja aktivnosti i monitoringa u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Radom međuresorne radne grupe koordiniraće Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i municijom, od 2019. do 2025. godine, za 2020. godinu, kao i Izvještaj o radu Sektora za finansijsko obavještajne poslove Uprave policije u 2020. godini.

Usvojena je Informacija o izvještaju o radu na prioritetnom razvojnom projektu „Naučno – tehnološki park Crne Gore“ za 2020. godinu, kao i Izvještaj o poslovanju Društva sa ograničenom odgovornošću „Naučno – tehnološki park Crne Gore“ u periodu 01.januar 2020. godine – 31.decembar 2020. godine i Finansijski izvještaj za 2020.godinu.

Vlada je usvojila Deseti nacionalni izvještaj o primjeni Izmijenjene Evropske socijalne povelje za 2020. godinu.

“Ovogodišnji izvještaj je pripremljen u skladu sa propisanim načinom izvještavanja. S obzirom na to da je tematska grupa „Zdravlje, socijalna sigurnost i zaštita“ od najvećeg značaja za oblikovanje mjera koje treba primijeniti tokom krize izazvane pandemijom Covid 19, novinu za ovogodišnji ciklus izvještavanja predstavlja obaveza dostavljanja informacija u vezi sa pandemijom, koje su van referentnog perioda”, dodaju u Vladi.

Na današnjoj sjednici je donijet Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave za kadrove, a Vlada je usvojila Predlog za izmjenu Zaključaka Vlade Crne Gore od 19. februara 2021. godine, kojim se stvaraju pravno-administrativni uslovi za sprovođenje ranije odluke o prodaji putničkih motornih vozila marke Mercedes Maybach, u skladu sa pozitivnim pravnim propisima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Unreal
Gost
Unreal

Ekipa koja obećava.. 🤦🤦🤦🤦🤦🤦🤦

Ateista
Gost
Ateista

Ugasi firmu onda izgubi sve pa onda expertski opet idi u dugove na koju pjacu ste kupili diplome apostoli sve vam ,,,,,,, i da vam je malo

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

A rekoše koštaće 0 eura? Zdraaavkooooo? Mickeeeey? Baš me zanima šta će sada objasniti,pod uslovom da prvi bude trezven!!

Rupa bez dna
Gost
Rupa bez dna

Rupa bez dna, jasno je kao dan da ne mozemo biti konkurentni sa tako malenom flotom i nedovoljnim resursima na otvorenom trzistu, zato se batalite corave rabote…

Dalibor_CG
Gost
Dalibor_CG

Koliko rekoše da će nas koštati nova avio kompanija?
1€?
🤔

Makedonac
Gost
Makedonac

Ne razumijes se bona u matematiku

Shade 11
Gost
Shade 11

A kako vam bjese na pocetku lijepa ona populisticka prica o osnivanju kompanije za 0€.
Ko je ikad ista procitao zna da osnivacki kapital moze biti 0€, ali se kasnije moraju ulagati sredstva, u ovom slucaju ogromna, da bi kompanija funkcionisala.

BBBB
Gost
BBBB

A to za plate i troskove upravi,direktorima,osoblju odrzavanju itd….a kad cete kupiti motore da ugradi kakav mehanicar

BBBB
Gost
BBBB

Pa zar ne rekoste 0 eura a ono …..do sada koliko miliona dadoste eksperti

borja_valero
Gost
borja_valero

To vele za 1€ otvaraju firmu..

Banjo
Gost
Banjo

3 miliona još, 15 prije, 30 za avione bez motora, pa što gasiste Montenegro airlens zbof 15 miliona eksperti?

Niksic
Gost
Niksic

Eksperti rekose kostace nova avio kompanija 0 e,sram ih bilo sta rade od Crne Gore

Send this to a friend