Ekonomija

Vlada uplatila A2A 69 miliona eura

Govt happy with the discount

Vlada Crne Gore uplatila je danas italijanskoj kompaniji A2A prvu tranšu od 68,9 miliona eura i na taj način otkupila 17.252.885 akcija u Elektroprivredi Crne Gore EPCG, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

To znači da je time država sa 57,01 odsto vlasništva u EPCG dolazi na 70,16 odstoi praktično vraća svoj vlasnički udio u kompaniji na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine.

“Nakon što je Ministarstvo ekonomije poslalo nalog, Ministarstvo finansija je, u skladu sa Zakonom o rebalansu budžeta, danas izvršilo uplatu prve tranše, za koju je rok, shodno Ugovoru o izvršenju Put opcije, bio 16. maj. Osnovnom varijantom Ugovora predviđeno je da drugo sticanje akcija od strane Države bude obavljeno u maju 2019. godine za iznos od 39,9 miliona eura za 8.826.438 akcija”, objasnili su u Ministarstvu ekonomije.

U tom Vladinom resoru objašnjavaju da će preostale akcije, kroz dvije tranše u julu 2018. i julu 2019. godine steći sama EPCG kroz mehanizam sticanja sopstvenih akcija, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

“Ukupan iznos za koji će Država otkupiti akcije od italijanske kompanije A2A diskontovan je sa 250 miliona eura na 230,6 miliona eura, po diskontnoj stopi koja odgovara parametrima zaduženja države sa odgovarajućim rokom dospijeća”, naglasili su u Minsitarstvu ekonomije.

Akcionarskim ugovorom između Crne Gore i A2A iz 2016. godine ove dvije strane su, kao akcionari EPCG, regulisali pitanja u vezi sa upravljanjem tom kompanijom, kao i uslove raskida strateškog partnerstva. Amandmanom broj 1, 29. Marta 2017. godine, produžen je rok na koji su akcionaru A2A data upravljačka prava u kompaniji, do juna 2017. godine.

“S obzirom na to da po isteku navedenog roka nisu prepoznati preduslovi za produžetak saradnje na istim principima, Vlada Crne Gore nije prihvatila inicijativu A2A da produži rok važenja upravljačkih prava A2A u EPCG, zbog čega je 01. jula 2017. strateški partner inicirao proceduru raskida partnerstva obavještenjem o aktiviranju Put opcije”, zaključili su u Ministarstvu ekonomije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ND
Gost
ND

Pitanje je zasto su akcije i prodavane i ko je stavio u dzep novac u vrijeme kada su akcije prodate po nizoj cijeni Italijanima i zbog cega je drzava ostecena za 100 miliona,a o manjinskim akcionarima i da ne govorim.

Prikaza
Gost
Prikaza

Kakav novi dil, prodas nesto po manjoj cijeni i otkupis po ko zna koliko vecoj od para naroda. To je cuven drps ekonomija velikih magova vikotica, djukanovica itd…

xyz
Gost
xyz

Neki od tih magova su zagovarali princip da se firme prodaju za 1€, pa će investitor uložiti pare i znanje, preporoditi firmu! Onda se ta firma da nekom gologuzu koji je oguli, radnike pošalje na biro a firmu u stečaj. A tranzicija se nastavlja…

Sigurica
Gost
Sigurica

Kakva perionica… mašina, centrifuga, singerica, valjaonica,… kao da smo mi od žice… Bitno bi bilo ipak da se taj novac vrati u CG. imali bi koliko toliko koristi od njega i ako je opran, prljav, opran, prljav, opran,… Eto opet prijavljujemo rabotu prije 2009 i poslije i ovu rabotu sada 2018. Čudno, da to rabotaju naše patriote A2A i čudan… Više »

Djedov šiptar ✌
Gost
Djedov šiptar ✌

Zorane osuđen si na maximalnu kaznu od 20 godina. Tesko tome kome ja sudim. 😂

Djedov šiptar ✌
Gost
Djedov šiptar ✌

Koji je to muškarac plakao što ja vozim ferrari i što ću da ih mijenjam.

Ctrl alt
Gost
Ctrl alt

Kakve su ovo kombinacije, valorizacije, malverzacije… ?

ND
Gost
ND

Nema vece od prvobitne prodaje. Grci tada nudili 11,1 e po akciji,a oni prodali Italijanima za 8,4 e. Inace,sve je djelo “strucnjaka” Vujice Lazovica!

Djedov šiptar ✌
Gost
Djedov šiptar ✌

Nika znaši koja mi je pjesma ♩a ja imam tugu 5 godina dugu dve hiljade noći tuge u samoći i ova ♩za moju majku umorna duša tebe nema nina ubice me nina prokleta daljina sve bih noćas dao kad bi moja bila uzoludno zovem vrsti mi se MILAAAAAAAA ♩😂🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻

Send this to a friend