Ekonomija Usvojen koncesioni akt

Od žičare Kotor-Lovćen prihod do 4,2 miliona eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Koncesioni akt za realizaciju projekta žičare Kotor – Lovćen, koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Kako su saopštili iz ovog resora, koncesijom za realizaciju projekta žičare predviđeno je projektovanje, finansiranje, izgradnja, održavanje i prenos sistema žičare od lokaliteta Dub u Opštini Kotor do lokaliteta Kuk na Lovćenu na teritoriji Prijestonice Cetinje u Crnoj Gori, na osnovu principa “projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi”.

“Predviđeno trajanje koncesije za žičaru je 30 godina nakon datuma početka radova, odnosno datuma kada budu ispunjeni svi preduslovi predviđeni u Nacrtu ugovora o koncesiji. Period koncesije uključuje vremenski period potreban za izgradnju žičare, koji se procjenjuje na jednu godinu, kao i operativni period u trajanju od preostalih 29 godina”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Takođe, kako dodaju, na osnovu ekonomske analize izvodljivosti projekta, izrađeni su scenariji sa različitim stopama rasta na osnovu kojih se predviđa da će broj korisnika žičare na godišnjem nivou biti između 170.300 i 222.600 za prvu godinu rada, sa prihodima od 3.2 do 4.2 miliona eura.

“Ovaj projekat ostvariće i druge mjerljive koristi, pored direktnog učinka na državni budžet kroz plaćanje koncesione naknade, kao što su dodatni prihodi za Cetinje, Nacionalni park Lovćen i lokalna preduzeća i preduzetnike. Najveća korist koja proizilazi iz realizacije projekta biće zapravo unapređenje crnogorske turističke ponude i doprinos boljoj preraspodjeli prihoda u sektoru turizma”, navode oni.

Od koncesionara se, kako ističu, očekuje da predloži investicioni program kojim će u prvoj godini od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji izgraditi i pustiti u rad žičaru od lokaliteta Dub do lokaliteta Kuk, a sve prateće objekte u potpunosti izraditi i staviti u funkciju najkasnije tri godine od stupanja na snagu Ugovora o koncesiji.

“Minimalno investiciono ulaganje u žičaru i prateće sadržaje iznosi 18 miliona eura. Svi objekti i oprema nakon isteka perioda koncesije prelaze u vlasništvo koncedenta.  Koncesija za Projekat biće dodijeljena kroz međunarodni, transparentan i konkurentan otvoreni postupak, u skladu sa Zakonom o koncesijama i i Uredbom o bližem načinu sprovođenja postupka javnog nadmetanja u otvorenom i dvostepenom postupku davanja koncesije”, navode iz Ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mrgud
Gost
mrgud

izbori su iduce godine .. i opet ce mo glasat iste . . ajmooo. dok je ovaca bit ce i novaca . . . .

Ko je ođe lud?
Gost
Ko je ođe lud?

Čeka se da vijest malo zastari pa da manje ljudi pročita ???

Ko je ođe lud?
Gost
Ko je ođe lud?

@CDM Moderatori Kakav problem imate da objavite moj komentar? Pišem drugi put isto da vidimo dali trenutno neko drugi moderira… Minimalno ulaganje 18 miliona što se vraća ako je procena tačna za 4 do 5 godina a daje se pod koncesiju na 30 godina… koliko para gubimo kao država, pošto nećemo sami (tj. država) da uloži tih 18 mil. pa… Više »

free samples
Gost
free samples

izbori su dogodine….Cetinje procvjeta svake 4 godine hahaha

Dusan
Gost
Dusan

Odlicno. Samo ubrzajte sve.

Trol
Gost
Trol

200000 putnika prve godine? Da ki je kukavcu malo ovih opijata sto ga u vladu dijele sakom i kapom, pa da i meni bude sve sareno i lijepo

Veliki mali
Gost
Veliki mali

Bolje žičara od dobrote do skaljara!

Ljuta
Gost
Ljuta

Ako je moguce ukrcat auta

Gost
Gost
Gost

Dobra ti je fora

Majka
Gost
Majka

A je li izgradjena zicara a vi vec o milionima.Sacuvaj Boze.Kakvi eksperti.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Samo priče planiranja,šta ćeš takav nam je mentalitet.

Dragan
Gost
Dragan

Ovaj prihod ide drzavi niti Kotoru niti Cetinju. Kakve onda ova dva grada imaju koristi od toga. Kotor je unisten grad, drzava blokira gradnju hotela, rizorta svega. Sprdaju nam se Tivcani koji su nas prestihli a znate da je Tivat bio najruzniji primorski grad na Jadranu. Blokiraju se investitori na Glavatima, blokira se gradnja sva. Znaci svi treba da se… Više »

pravda
Gost
pravda

a sto je sa Urcem i Fjordom!?Mada respektabilni investitor obnavlja hotel Vrmac a na poresku crnu listu duznika ko zna od kad!Sprdnja

prangijares
Gost
prangijares

Pričaj ti šta oćeš, Tivat jeste bio “najružniji” ali Tito i Karađorđević za to metak zaslužuju, koncentrisali su na onako lijepom mjestu industriju. Tivat je najljepše mjesto na primorju za turizam, uz Perast. Kotor? Da mu nije nasljeđa bio bi zadnja rupa na kugli zemaljskoj. A nasljeđe mu je proisteklo iz strateškog položaja, a ne iz prirodne ljepote lokacije za… Više »

Dragan
Gost
Dragan

Pa eto ti Porto pa kupi tamo stan kad ti odgovara.

Pobro
Gost
Pobro

Cetinje naplacuje ulaz u nacionalni park, sto je klasicna pljacka, ka i sve u ovu drzavu, Kotor moze isto da uradi. Stavi rampu prije zicare i kazu, ulaz u park prirode. Mene zanima koliko ce koncesionar placati koncesiju, i sto ce drzava sa zicarom starom 30 godina, kad je preuzme. Da je opet da pod zakup ili sto?

Slavko
Gost
Slavko

Odakle pocinje zicara? Od fabrike cokolade na Cetinju? Kako nas DPS opet laze pred izbore a plate nam 200 eura.

draška
Gost
draška

Ne nego se svakome ko kupi kartu za žičaru daje 100 gr čokolade za usput.

Riki
Gost
Riki

Počela predizborna kampanja u Kotoru. Samo mlate iste lažavine. Ovaj projekat nije nikome interesantan, jer nije isplativ. Najpoštenije bi bilo da ga više ne pominju.

Cdmcdm
Gost
Cdmcdm

Jos je niste ni napravili vec prihodujete hahahahahahah e pa naopako vam je sve majko mila

Pomorac
Gost
Pomorac

Ja sinoc u gvardiji u makini citam na netu vijesti i nekako dodjem do clanka dvorana u Kotoru ipak nece biti zavrsena 2011 vec 2013. Dvorana jos uvijek nije zavrsena, a i ustvari sto ce nam…bolje da djeca piju i smrcu no da igraju odbojku,rukomet… Da zavisim od ove zemlje a ne od stranih kompanija koje me placaju ne bi… Više »

pravda
Gost
pravda

kad te drzava opoprezuje sledece godine,posto je u proceduri taj zakon, neces se smijat nego plakat pa ce ti bit isplatljivije zivjet na filipine

Nevidio
Gost
Nevidio

Coek da pomisli da je ovo zavrseno,prica o zicari traje evo 20 godina!

DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

Ovo je isto kao most na verige. Je’l se primakla predizborna godina ,eto nam i fabrike cokolade na cetinje. stadiona , sad ce vjerovatnije naftu naci na obilica poljanu.. Kotor vec 3 godine nema pravo na gradnju jer su isti ti ljudu dali dozvole prvoj familiji i bliskim ljudima da betoniraju Kotor.Pa zar misle da ce nam zamazat oci ako… Više »

Boys
Gost
Boys

Kotor 3 godine tone zahvaljujuci onim nesposbnim ljudima koji su upravljali. TACKA

Zicara ce nakad bi, ako se nadje investitor moze sjutra pocet da se radi

Rimtutituki
Gost
Rimtutituki

Nije istina.

Rimtutituki
Gost
Rimtutituki

A kome taj prihod?

TVV
Gost
TVV

Podjelit ce narodu 🙂

Penzioner
Gost
Penzioner

Ja sigurno docekat necu. Mozda praunucad gospode Glembajevih docekaju
Dace bog

Bnjj
Gost
Bnjj

Ovo izgleda dobro, dobar projekat valjda će se realizovati

pravda
Gost
pravda

eto investicije,ko kaze da se nista ne radi u kotor.daako donesu PUP do 2025 pa da bude tacno 15 god od kad su poceli da ga prave,da skinu moratorijum,pa da i mi obicni gradjeni mozemo da se skucimo.do tad ko prezivi pricat ce….

Rajko sa zenom
Gost
Rajko sa zenom

Oce li ovo opet neki izbori

Send this to a friend