Ekonomija

Vlada usvojila listu prioriteta: Ušlo 36 projekata vrijednih dvije milijarde eura

Užu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata, vrijednih 2,13 milijardi eura usvojila je juče Vlada.

U saopštenju nakon sjednice se kaže da je užu listu Nacionalna investiciona komisija usvojila 26. marta i da sadrži osam projekata iz oblasti eneregtike, vrijednih 1,17 milijardi, šest iz saobraćaja, vrijednih 789,6 miliona tri iz oblasti zaštite životne sredine, vrijednih 62,9 miliona, deset iz oblasti društvenih djelatnosti, vrijednih 74,2 miliona i devet iz oblasti ostale infrastrukture, vrijednih 28,3 miliona.

Među projektima iz energetike je korišćenje hidropotendjala slivova Drine, Pive, Tare, Ćehotine, Lima, Ibra i Morače sa hidroelektranama na Morači i Komarnici, crnogorski dio interkonekcije Italija Crna Gora – Srbija BiH, jadransko jonski gasovod, ekološka rekonstrukcija termoelektrane sa toplifikacijom Pljevalja, unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama i napajanja turističkih regija energijom.

Za toplifikaciju Pljevalja u kapitalnom budžetu za 2018. predviđeno je 510 hiljada eura.

Iz saobraćajne infrastrukture na listi su obilaznice oko Budve i Tivta, most preko Veriga, nastavak rekonstrukcije pruge Bar – Vrbnica, dionica autoputa Mateševo Andrijevica, razvoj aerodroma Tivat i dionica puta Šćepan Polje Plužine.

Iz oblasti zaštite životne sredine na listi je vodosnabdijevanje Cetinja i Pljevalja, prečišćavanje otpadnih voda na Cetinju, u Bijelom Polju, Plavu i Rožajama, kao i tretiranje otpada u Baru, Rožajama, Kolašinu, Beranama i Mojkovcu.

Na spisku projekata iz društvenih djelatnosti su izgradnja zatvora u sjevernoj regiji, unapređenje efikasnosti sudstva, zdravstvena ustanova u ZIKSu, jedinstveni informacioni sistem pravosuđa, zgrada Državnog tužilaštva u Podgorici, rekonstrukcija ili dogradnja vrtića u Podgorici, Kotoru i Bijelom Polju.

Iz oblasti ostale infrastrukture na užoj listi su naučno tehnološki park, rekonstrukcija Zetskog doma, zgrade kotorskog zatvora, Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević, Državnog arhiva i infrastrukturno opremanje biznis zona u Mojkovcu i Kolašinu.

Usvojena je informacija o tekućim pitanjima vezanim za jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata.

U toj informaciji se navode i projekti koji su kandidovani za Zapadnobalkanski investicioni okvir priprema idejnog projekta za prioritetnu poddionicu obilaznice oko Budve u okviru jadransko jonske ceste, priprema strateške procjene uticaja na okolinu i prateće dokumentacije za rekonstrukciju puta Šćepan Polje Plužine, priprema glavnog projekta i tenderske dokumentacije za rekonstrukciju pruge na dionici Podgorica- granica s Albanijom.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zabrinut
Gost
Zabrinut

Znači, milijarda od turizma, milijarda odavde, milijarda odande… Samo da ne poludimo od tolikijeh paretina!

Ja i još neko
Gost
Ja i još neko

Obilaznica oko Sutomora i Bara nista.
Ko nas šiša sa jednom trakom i sat vremena vožnje na 8km.

Pročitani su
Gost
Pročitani su

Ako će ti bit lakše, nema ništa ni ovih nabrojanih. U vrijeme izbora to je samo ispiranje usta. Ako priča ostane i poslije još jednih ,,istorijskih” izbora, moooožda ponešto i bude 😁

miro
Gost
miro

Parača, prije 2-3 mjeseca sa gradonačelnikom Grbovićem, obavijestiše javnost da iduće godine počinje da se gradi magistrala Nikšić Cetinje, a ovdje u prioritetima ni na vidiku što se tiče infrastruktur

Pušti, bogoti
Gost
Pušti, bogoti

Prijatelju, je li kad ko umro pd laži? Nikad niko!

Anja
Gost
Anja

Gdje je drugi blok TE?

Pjer
Gost
Pjer

Zaobilaznica oko Kotora ?

gagi
Gost
gagi

Most na Verige,e sramote,bruke i lazi.A i sami premijer zna da od tog projekta nece biti nista,barem za 10 godina,da braca Djukanovici “UGASE” trajekt Lepetane-Kamenari,kad je tu CISTI dobitak,a i cijena voznje za cijele 10 minuta astronomska. A “GLASAJTE”sramotni DPS i KOALICIJU.

Jok
Gost
Jok

Nije istina! Vožnja traje 4 minuta.

Newvilage
Gost
Newvilage

I ja planiram da kupim novi bmw 7 M, da renorviram stan, kupim novi u city gej, da napravim kucu na pjenu od mora sa dva bazena (slatka i slana voda), da staroj majci zube nove ugradim (porcelance) samo da mi dodje tiket sa 50 centi za 500.000.

Ambasador
Gost
Ambasador

Bravo! I Vladin plan je jednako realan! Samo oni ne igraju kladionicu.

Unala
Gost
Unala

Komedija. Koga vi lažete, prvo recite kako je sirotinja na Vrela ribnicka davala DPS u po 2000 evra

Send this to a friend