Ekonomija

Vlada uzima kredit od 47 miliona eura kod Podgoričke banke

Vlada

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela odluku da uzme krediti u iznosu od 47 miliona eura kod Podgoričke banke AD Podgorica, member of OTP group.

Ministarstvo finansija i Podgorička banka utvrdili su uslove po kojima se zaključuje pomenuti kreditni aranžman.

“Redovna kamatna stopa: šestomjesečni EURIBOR+3,0 odsto godišnje. U slučaju da vrijednost 6M EURIBOR-a bude negativna, smatraće se da je vrijednost 6M EURIBOR-a jednaka 0 (nuli). Kamata se obračunava na iskorišćeni iznos Kredita, uzimajući u obzir stvarni kalendarski broj dana u periodu korišćenja kredita, odnosno počevši od dana povlačenja tranše do konačne otplate tranše i plaća se polugodišnje”, navodi se u Informaciji o dugoročnom zaduživanju, u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za ovu godinu.

Dodaje se da je provizija puštanja kredita: 0,5 odsto od iznosa kredita, jednokratno, zatezna kamatna stopa: redovna kamatna stopa uvećana za 1/3, grace period: 12 (dvanaest) mjeseci, za vrijeme grace perioda obračunava se interkalarna kamata i plaća polugodišnje (počev od dana prvog povlačenja Kredita).

“Kredit će se vraćati u jednakim polugodišnjim ratama, 60 (šezdeset) mjeseci u koji je uračunat i grejs period od 12 mjeseci; a naknada za prijevremenu otplatu kredita iznosi jedan odsto od prijevremeno vraćenog iznosa kredita”, navodi se između ostalog u Informaviji.

Iz Vlade podsjećaju da je na osnovu Odluke o zaduživanju Crne Gore za 2019. godinu planirano zaduženje u iznosu do 370 miliona eura, od čega: 190 miliona eura za finansiranje budžeta, otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda, i stvaranje rezerve, i 180 miliona eura za potrebe izgradnje auto-puta Bar- Boljare.

“Ministarstvo finansija je u toku 2019. godine kroz emisiju obveznica na domaćem finansijskom tržištu obezbijedilo sredstva u ukupnom iznosu od 142.438.000,00 eura. Sredsva su obezbijeđenja kroz emisiju obveznica na kraći i duži rok, i to 92.438.000,00 eura sa rokom dospijeća od 5 godina, tj. 2024. godine, uz kamatnu stopu od 3,0 odsto godišnje, i sredstva u iznosu od 50.000.000,00 eura sa rokom dospijeća od sedam godina, tj. 2026. godine, uz kamatnu stopu od 3,5 odsto godišnje. Otplata kamate na obveznice je godišnja, a otplata glavnice o roku dospijeća”, piše u Informaciji o dugoročnom zaduživanju.

Međutim, kako kroz dvije serije emisija obveznica na domaćem tržištu nijesu obezbijeđena ukupna nedostajuća sredsva za finansiranje budžeta, u iznosu od 190 miliona eura, Ministarstvo finansija je kroz komunikaciju i razgovore sa zainteresovanim, kako inostranim, tako i domaćim finansijskim institucijama obezbijedilo još 47 miliona eura nedostajućih sredstava, kroz dugoročni kreditni aranžman.

“Najpovoljnije uslove za zaključenje pomenutog aranžmana ponudila je Podgorička banka AD Podgorica, member of OTP group”, zaključuju u Vladi.

U ime Vlade Ugovor o ovom kreditu sa Podgoričkom bankom potpisaće ministar finansija Darko Radunović.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

Turisticka sezona prmasila ocekivanja , Para se slilo da visee nemamo gdje sa njima , a vlada se zaduzila kod OTP banke !

djuradj
Gost
djuradj

…obveznice ponuditi gradjanima…povoljne da i gradjani zarade i tako pare ostanu kuci…

Tiger
Gost
Tiger

Zaste se ekonomski tigar nije zaduzio od gradjana putem obveznica? Da i oni imaju neke vajde…

Bnjj
Gost
Bnjj

Lider u regionu

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Opet zaduživanje,a po monstatu raste turizam,proizvodnja i bruto proizvod do neslućenih razmjera i to toliko da nas naša vlada i nezavisni sveanalitičari zovu tigar u regionu.Pa ima li ovome kraja ili mi ipak nismo tigar u regionu,već možda samo neka mačka ili miš.

Pjer
Gost
Pjer

Mi smo
BUDALE NEOPJEVANE

1918.
Gost
1918.

Blago nama š njom, našom vladom “pametnom”!

P,OLTRON
Gost
P,OLTRON

A podgorička uzela od acove banke i sve pi rbatu građana crne gore

Roro
Gost
Roro

Raspada se sve.

Slavko
Gost
Slavko

Zaduzite nas jos, malo je sto je svako crnogorsko dijete po rodjenju duzno 15.000 eura, a roditeljima plate 300 e

Send this to a friend