Ekonomija U 2020. nastavak započetih kapitalnih projekata

Vlada za razvoj sjevera izdvaja preko 150 miliona eura

Vlada iz kapitalnog budžeta u 2020. godini planira nastavak realizacije već započetih kapitalnih projekata u sjevernoj regiji procjenjene vrijednosti od preko 150 miliona eura, uz stvaranje prostora za otpočinjanje realizacije novih projekata.

Ministarstvo finansija je istaklo da su neistinite, tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje koje su objavljene u pojedinim medijima da Vlada navodno za 12 opština ne predviđa “ni centa“ izdvajanja u kapitalnom budžetu za 2020. godinu.

“Iznijete tvrdnje nemaju nikakvog utemeljenja u realnosti. Naprotiv. Vlada je u 2019. godini u kapitalnom budžetu za pomenute opštine izdvojila preko 22 miliona eura, za realizaciju projekata ukupne vrijednosti od preko 150 miliona eura, čija realizacija će se nastaviti u narednom periodu, imajući u vidu da su dominantno u pitanju višegodišnji projekti”, ističu u Ministarstvu.

Objašnjavaju da predložena Lista prioritetnih kapitalnih projekata za finansiranje iz kapitalnog budžeta države u 2020. godini, koju je Vlada usvojila na 132. sjednici održanoj 1. avgusta 2019. godine sadrži samo dio projekata, odnosno samo one projekte koji su rangirani vrednovanjem kriterijuma u skladu sa Odlukom o izradi kapitalnog budžeta i utvrđivanju i vrednovanju kriterijuma za izbor kapitalnih projektata.

“Odlukom su utvrđeni osnovni i dopunski uslovi koje kandidovani projekti moraju da zadovolje da bi bili razmatrani za finansiranje iz kapitalnog budžeta države, kao što je već izrađena planska dokumentacija, studija opravdanosti, minimum vrijednosti u zavisnosti od tipa projekta i sl. Takođe, Odlukom su precizirani kriterijumi za vrednovanje projekata, kao što su: riješeni imovinsko-pravni odnosi, izrađen glavni projekat, obezbijeđenost drugih izvora finansiranja, doprinos ravnomjernom regionalnom i privrednom razvoju, doprinos zaštiti i valorizaciji kulturne baštine, pozitivan uticaj na životnu sredinu i sl, na osnovu kojih su projekti vrednovani i rangirani”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Od 29 kapitalnih projekata koji su utvrđeni u Predlogu Liste, u Vladi navode da su dominantno prisutni projekti višegodišnjeg karaktera, u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti od 91 milion eura, te će projekti koji budu utvrđeni u Konačnoj Listi biti realizovani u narednom višegodišnjem periodu.

Ističu da predlog Liste prioriternih projekta sadrži samo nove projekte koji će potencijalno prvi put biti uključeni u kapitalni budžet države.

“Naime, shodno Odluci, Lista ne sadrži projekte koji su već započeti, odnosno uvršteni u kapitalni budžet Zakonom o budžetu Crne Gore za 2019. godinu, imajući u vidu da se isti, shodno Odluci, smatraju prioritetnim projektima i njihova realizacija se nastavlja i u narednom periodu do završetka istih”, navode u Ministarstvu finansija.

Pored navedenog, projekti koje reguliše posebna regulativa, odnosno projekti utvrđeni Zakonom o autoputu i Zakonom o Prijestonici, ne podliježu vrednovanju kriterijuma u skladu sa Odlukom, te isti nijesu uključeni u predloženu Listu prioritetnih projekata.

Takođe, Lista ne sadrži projekte koji se finansiraju iz fondova EU kroz pretpristupni instrument, imajući u vidu da se sredsta iz IPA fondova obezbijeđuju namjenski potpisivanjem međunarnodnog sporazuma o finansiranju za konkretne projekte, i realizuju se shodno međunarodnim procedurama.

“S tim u vezi, imajući u vidu da je Odluka o izradi kapitalnog budžeta i utvrđivanju i vrednovanju kriterijuma za izbor kapitalnih projektata, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i utvrđenoj dinamici izrade kapitalog budžeta države, sada prvi put primijenjena u praksi, značajan broj kandidovanih projekta od strane državnih institucija i opština, tačnije 134 projekta od ukupno 251 kandidovanih projekata, su projekti koji su već utvrđeni u kapitalnom budetu u 2019. godini i po prioritetu se njihova realizacija nastavlja i u narednom periodu, dok su preostali projekti vrednovani shodno precizno utvrđenim kriterijumima i, na osnovu toga, rangirani u predloženoj Listi”, navode u Ministarstvu.

Dalje ističu da su Zakonom o budžetu Crne Gore za 2019. godinu, u okviru kapitalnog budžeta države, opredijeljena sredstva za početak i nastavak radova razvojnih projekata, a koji nijesu bili predmet Liste prioritetnih projekta, već se realizacija istih nastavlja u narednom periodu, u opštinama: Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Podgorica, Rožaje, Tivat, Tuzi, Šavnik, Ulcinj, Žabljak.

“Bitno je istaći prisutnost snažnog investicionog zamajca u pojedinim opštinama, koji je otpočeo i realizuje se u tekućoj godini, i koji će biti nastavljen u narednom periodu, imajući u vidu razvojni, višegodišnji karakter ovih kapitalnih projekata”, naglašavaju u Ministarstvu.

S tim u vezi, na području opštine Pljevlja, u kapitalnom budžetu države za 2019. godinu opredijeljena su sredstva za realizaciju pripremnih radova i stvaranja pretpostavki za realizaciju kapitalnih projekata u narednom višegodišnjem periodu u vrijednosti od 30 miliona eura.

“Neki od projekata koji će biti realizovani u narednom periodu su: Projekat sprovođenja mjera smanjenja zagađenja i toplifikacije Pljevalja; Izgradnja, rekonstrukcija i sanacija sistema za upravljanje otpadnim vodama; Vrtić u Pljevljima; OŠ u Gukama”, saopšteno je iz Ministarstva.

Pored navedenog, od posebnog značaja predstavlja projekat Izgradnje i rekonstrukcija sistema vodosnadbijevanja u opštini Pljevlja.

“Naime, Izgradnjom i rekonstrukcijom glavnog cjevovoda Pliješ – grad za visoku i nisku zonu vodosnadbijevanja, koji predstavlja primarni dovod za vodosnadbijevanje 70 odsto grada, u značajnoj mjeri će se poboljšati snabdijevanje grada vodom. Dodatno, planirana je rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za pripremu pitke vode “Pliješ”, koji predstavlja glavno postrojenje u sistemu vodosnadbijevanja grada, a takođe planirana je rekonstrukcija i izgradnja postrojenja za pripremu pitke vode “Breznica”, ističu u Ministarstvu.

Takođe, Kapitalnim budžetom za 2019. godinu, opredijeljena su sredstva u iznosu oko devet miliona eura za razvojne projekte u Bijelom Polju čija ukupna vrijednost projekata iznosi preko 50 miliona eura koji predstavljaju višegodišnje projekte i čija se realizacija nastavlja u narednim godinama, kao što je Izgradnja pješačkog mosta Potkrajci – Njegnjevo, izgradnja Osnovne i muzičke škole ˝Dušan Korać˝, rekonstrukcija željezničke stanice, kao i projekti razvoja turističkog potencijala ove opštine – ski centar na lokalitetu „Cmiljača“ i valorizacija Đalovića pećine.

Iz Ministarstva navode da projekti Prijestonice Cetinje nijesu uključeni u Listu jer projekti definisani Zakonom ne podliježu vrednovanju i bodovanju kriterijuma u skladu sa Odlukom, s obzirom da su projekti Prijestonice definisani Zakonom o Prijestonici.

“Svakako, Zakonom o Budžetu Crne Gore za 2019. godine opredijeljena su sredstva u iznosu oko pet miliona eura za Razvojne projekte Prijestonice Cetinje čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi preko 20 miliona eura”, ističu u Ministarstvu.

Na teritoriji opštine Žabljak pored Ski centra Durmitor procijenjene vrijednosti 19 miliona eura realizuje se projekat Izgradnje, rekonstrukcije i sanacije sistema za upravljanje otpadnim vodama kao i gradske saobraćajnice.

U opštini Bar kapitalnim budžetom za 2019. godinu opredijeljena su sredstva za realizaciju projekata vrijednih preko 15 miliona eura, koji će se nastaviti u narednom periodu, kao što su izgradnja vrtića u Baru, uređenje šetališta i trga u Sutomoru, objekat nacionalne ˝Kuće maslina˝ i objekat “Kuća vina”, sanacija odlagališta “Ćafe”.

Projekti na teritoriji opštine Rožaje ukupne vrijednosti preko 20 miliona eura a za koje je opredijeljen dio sredstava u 2019. godini i koji se nastavljaju u narednom periodu su: Izgradnja i rekonstrukcija vodovoda na području Bukovica-Radetina; Izgradnja gradske pijace; izgradnja objekata vrtića i osnovne škole, ski centar na lokalitetu „Hajla“.

Takođe, dodaju, projekti izgradnje gradskih saobraćajnica i Izgradnja, rekonstrukcija i sanacija sistema za upravljanje otpadnim vodama u Petnjici i Šavniku predstavljaju značajna ulaganja, kao i projekti izgradnje školsko-sportske dovorane, gradske pijace i uređenje Alipašinih izvora u Gusinju.

“Pored navedenih i drugih projekata koji se realizuju kod skoro svih opština Crne Gore i finansiraju iz kapitalnog budžeta države i čiji nastavak radova je očekivan u narednom periodu, potrebno je istaći da se na teritoriji cijele države realizuju značajne aktivnosti u domenu kapitalnih projekata u oblasti obrazovanja. Podsjećamo da ukupna vrijednost započetih višegodišnjih projekata u oblasti obrazovanja od 2015. godine do sada iznosi preko 100 miliona od čega će projekti u vrijednosti od 20 mil u narednom periodu biti finansirani kroz kreditni aranžman sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope, odnosno projekti u vrijednosti od 35 miliona iz kredita Evropske investicione banke”, navode u Ministarstvu.

U 2019. godini završena je izgradnja i opremanje objekata vrtića i jaslica u Tuzima i Srednje stručne škole u Golubovcima i tehnički pregled objekata je u toku i očekuje se da isti otpočnu sa radom u septembru.

“Kada se govori o ostalim projektima adaptacije i izgradnje vrtića u Baru, Ulcinju, Pljevljima, Podgorici, Plavu, Beranama, Bijelom Polju, Herceg Novom kao i Osnovnih, srednjih i stručnih skola u Podgorici, Rožajama, u Bijelom Polju, Cetinju, Tuzima, i drugim opštinama, shodno utvrđenim prioritetima, u toku su aktivnosti na pripremi projektnih zadataka, tenderske dokumentacije i sprovođenju Javnih konkursa za izbor urbanističko-arhitektonskog rješenja, te se u narednom višegodišnjem periodu očekuje intenziviranje radova u ovom domenu”, saopštavaju iz Ministarstva.

Zaključuju da su brojni i drugi projekti, kao što su projekti rekonstrukcije i adaptacije objekata kulture, zdravstva, socijalnog staranja, nauke, sportske infrastrukture, saobraćajne infrastrukture, kao i valorizacije turističke ponude i očuvanja životne sredine, a koji su utvrđeni Zakonom o budžetu za 2019. godinu i realizuju se u tekućem i čiji se nastavak radova očekuje u narednom periodu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrs Roxana
Gost
Mrs Roxana

Zdravo, u redu smo dobili vašu e-poštu i vašu ličnu kartu, upravo sam vašu prijavu poslao našem odjelu za upravljanje operacijama naše kompanije za pripremu vašeg dokumenta o kreditu, pregled i naknadno odobrenje vašeg kredita. Stoga ćemo vas kontaktirati čim vaš dokument o kreditu bude gotov i odobren, a potrebno je manje od sat vremena dok vaš zajam dođe na… Više »

Barbados
Gost
Barbados

Kad ce most na Verige? 😂😂😂😂

Barbados
Gost
Barbados

Kad ce zicara u Kotor? 😂😂😂😂

Barbados
Gost
Barbados

A kad ce fabruka cokolade u Cetinje? 😂😂😂😂

Meho
Gost
Meho

Kome?

biba struja
Gost
biba struja

bolje se,pričaju stari ljudi, živjelo kada je čitav sjever od rudnikaa brskovo mojkovac pado gore u nedogled do mađarske, kada je vladao vuk branković, niko tada za cg i duklji i crnogorce i njihov biznis i novce nije ni čujo, jer nijesu ni postojali, , već je bilo sve kako vuk kaže, svega na pretek

Northstar fever
Gost
Northstar fever

Super ! Samo sto ste malo zakasnili. Tamo vise nema nikoga osim starih, bolesnih i siromasnih koji nemaju kud. Mladi i obrazovani su vec pobjegli i bjeze glavom bez obzira. Nezaposlenist, bezperspektiva, nepotizam, rodbinske kumovske, plemenske veze i vezice. Partijsko zaposljavanje, lazne diplome i skole koje se zavrsavaju preko noci u fiktivnim i izmisljenim fakultetima u Srbijj, Bosni za par… Više »

Dil
Gost
Dil

A kad če ski centar u Plavu? Tereni za to su odlični.

Sa Zapada
Gost
Sa Zapada

Nekako bi jasnij prihvatili nadležnim za Sjever 150 milijona , kao i stalno taj novac nikada ne vide ljudi sa sjevera , 95% ude u torbe ovihbšto su sjever UNIŠTILI.

Ivana
Gost
Ivana

Sjever ljepse izgleda, ova slika je ruzna.

Slavko
Gost
Slavko

Ahahahahahaah hahahaahha, ugusih se od naslova ahahahahahhaah

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Što bi sa onom meleardom ?

Animus
Gost
Animus

Dajte zaobilaznice i parking narodu po primorju, ne noze se zivjeti ljeti, a samo muzete primorske gradove.

Možemuse
Gost
Možemuse

Očigledno je da ko pravi puteve potpuno je zanemario puteve na primorju dao prioritet manje važnim putevima. Od Debeleg brijega do Ulcinja katastrofa. Greška ili namjera?

Staxe
Gost
Staxe

Brnjj u pravu si,ali mi nije jasno da neko lupi tolike pare u ski centar na Hajli i pored toga što već imajju u okolini Rožaja dva ski centra,koja su totalno nerentabilna…

Bnjj
Gost
Bnjj

Da bi se zapošljavali foteljaši Dps i sateliti ti nađu posao onda glasaš za njih to je ovo novo preduzeće Skijališta na državni budžet svi milina

Svetac
Gost
Svetac

ovo im je treći put da ”ulažu” u sjever Crne Gore a putevi nikakvi, rijeke uništene, šume iskidane

kkukiii
Gost
kkukiii

ahahahahahahahahahaa kakav vic i ja ulazem 400 miliona

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

mi obicni smrtnici ajra od toga ne vidjesmo… ulazete ne boj se u plav i gusinje i okolinu svaki dinar.. a centralni sjever umro.. od trebjesice do mojkovca kao da je infektivno!! i to sto je bilo i sto je narod privredjivao na onom dijelu od bratonozica do mateseva sad ne moze od prasine da se zivi a ne da… Više »

Crni
Gost
Crni

Dzaba im novci moji sinovci, dzaba im sve….odose oni na zapad…

oooo
Gost
oooo

Ajmo sad od nule pred izbore. Prije 30 i kusur god su sve unistili sad kao ulazu u sjever. Sta je sa svim onim fabrikama i firmama koje su zaposljavale na hiljade radnika????????? Prisjetite se malo gospodo drugovi 🙂

RofZ
Gost
RofZ

Da niste vi malo previše zapostavili ulaganja na jugu. Lično više imam koristi od ovih ulaganja na sjeveru, ali, zar nam ne donose Boka i Ulcinj najviše novca u budžet?? A kakvo je stanje saobraćajnica na jugu?? Zar stvarno neko misli da će taj neki ludi turista koji je na prevaru nama došao, opet doć, i provesti sate čekajući u… Više »

BIHOR
Gost
BIHOR

A da je bar kvalitetno ovo što rade na sjeveru. Ovaj nazovi novi put do Petnjice sav je u klizistima. Niko ne dolazi da ga sredi.

ČUKA
Gost
ČUKA

Izvini ali moram prvo put do svog sela, neće mi ga niko napravi kad ja odem

Bnjj
Gost
Bnjj

Niđe radnih mjesta samo ulice i trgovu

Send this to a friend