Ekonomija

Vlada: Zakon treba mijenjati kako bi se isplatile otpremnine KAP-ovcima

Radnici KAP-a

Vlada je pozvala bivše radnike Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) da u okviru Radne grupe počnu da rade na izmjenama Zakona, kako bi se stvorili uslovi za isplatu otpremnina.

Predstavnici Vlade i grupe penzionisanih radnika KAP-a održali su danas drugi sastanak sa ciljem postizanja dogovora o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su usljed stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju, prenosi Mina business.

Predstavnici penzionisanih KAP-ovaca su ranije odbacili prihvaćen dogovor da rade na izmjeni Zakona.

Kako je saopšteno iz Vlade, predstavnici KAP-a su delegirali dva svoja člana u Radnu grupu koja je formirana prošle godine.

“Uprkos namjeri Vlade da na ovaj način pomogne u realizaciji isplate otpremnina i nađe održivo rješenje, predstavnici bivših zaposlenika KAP-a nijesu pokazali spremnost da se, kroz Radnu grupu, pristupi dogovorenim izmjenama Zakona, već su sada istakli stav da ovaj pravni akt nije potrebno mijenjati. Vlada, međutim, poziva bivše radnike KAP-a da shodno inicijalnom dogovoru sa predsjednikom Vlade, u okviru Radne grupe, počnu da rade na izmjenama Zakona, kako bi se, nakon usvajanja istih, stvorili uslovi za isplatu otpremnina”, ističu iz Vlade.

Kako se navodi, neprimjenjivost postojećeg zakonskog rješenja potvrđena je i dvijema presudama Osnovnog suda u Podgorici po tužbama bivših radnika KAP-a, kojima su zahtijevali isplatu otpremnine po ovom Zakonu, dok je sud ocijenio da nema osnova za takvu isplatu.

“Uprkos ranijim negativnim stavovima Vlade prilikom donošenja ovog ali i drugih zakona, poput Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, nametnutih od strane ad-hoc formirane skupštinske većine kojima su stvoreni dodatni pritisci na budžet države, izvršna vlast je spremna da u svim slučajevima ponudi optimalna rješenja koja su održiva, pravedna i nediskriminatorska”, poručeno je iz Vlade.

Send this to a friend