Ekonomija

Vlade Crne Gore i Albanije da olakšaju carinske procedure

Crnogorska i albanska vlada trebalo bi da ubrzaju konkretne mjere u cilju daljeg ekonomskog razvoja i olakšavanja carinskih procedura, koje još uvijek nijesu riješene kako bi trebalo, ocijenila je potpredsjednica Vlade Albanije, Senida Mesi.

Ona je danas, nakon razgovora sa ministarkom javne uprave Suzanom Pribilović, podsjetila da su crnogorska i albanska Vlada u Skadru imale, prije nekoliko mjeseci, uspješan sastanak, navodeći da žele da konkretizuju sporazume kroz mjere i planove.

“Profesionalnost, osposobljavanje i depolitizacije javne uprave jesu prioriteti naših zemalja kako bismo uspješno napredovali, ne samo u pružanju inteligentnih usluga, posredstvom “jednog šaltera za sve“, već i u procesu digitalizacije elektronskih usluga“, kazala je Mesi.

Prema njenim riječima, to su izazovi koje Albanija i Crna Gora uspješno preovladavaju i razmjena recipročnih iskustava kako na političkom, tako i na tehničkom nivou su, kako je ocijenila, veoma bitne za dalji razvoj.

“Sa potpredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem smo razgovarali o dvije inicijative koje želimo da realizujemo vezano za upravljanje međunarodnim vodama za Skadarsko jezero i Rijeku Bojanu, gdje moramo da ubrzamo konkretne mjere između dvije vlade i njihovih organa za dalji ekonomski razvoj i za olakšavanje carinskih procedura, koje još uvijek nijesu riješene onako kako bi trebalo da budu i kakva su stremljenja“, istakla je Mesi.

Ona je kazala da Crna Gora i Albanija imaju veoma dobre političke i ekonomske odnose, i da te dvije države dijele ne samo jednu rijeku, jezero i zajedničku granicu, „nego su to zemlje koje dijele istu istoriju, koje su slične geografski i kulturno“.

“Kao rezultat sa političke strane, odlučivanje treba da ide u korist razvoja naših zemalja i omogućavanje komunikacije, kako bismo imali slobodan protok usluga i robe“, navela je Mesi.

Pribilović je kazala da je sa Mesi razgovarala o temama od značaja za proces javne uprave u Crnoj Gori.

“Razgovarali smo o mogućnosti za razmjenu iskustava i najboljih praksi, posebno u kontekstu buduće reorganizacije sistema državne uprave u Crnoj Gori, korišćenja sektorske budžetske podrške EU, te daljeg razvoja i unaprijeđenja elektronskih servisa u Crnoj Gori“, navela je Pribilović.

Ona je kazala da je Mesi upoznala da je Crna Gora, u proteklom periodu, od formiranja Ministarstva javne uprave, ostvarila značajan progres u reformi javne uprave, posebno u, kako je navela, oblasti unaprjeđenja službeničkog sistema i jačanja profesionalnosti, kompetencija i efikasnosti javne uprave.

“Poseban fokus našeg razgovora je bila primjena Plana optimizacije i donošenja novih zakonskih rješenja u cilju pružanja podrške uspostavljanju administracije koja na bolji način odgovara na potrebe građana“, istakla je Pribilović.

Opredjeljenje Vlade Crne Gore je, kako je poručila, da istraje na putu izgradnje moderne i efikasne javne uprave, koja će jačati komponentu Euprave.

“U tom smislu, razgovarali smo i o predstojećoj reorganizaciji državne uprave kroz donošenje novog Zakona o državnoj upravi i Zakona o elektronskoj upravi, i dogovorili saradnju u više oblasti“, precizirala je Pribilović.

Ona je kazala da je sa Mesi razgovarala i o jačanju saradnje u oblasti elektronskih usluga, imajući u vidu njihova iskustva sa portalom eAlbania, koji, kako je pojasnila, implementira Nacionalna kancelarija za informaciono društvo i koji predstavlja jedinstveno mjesto gdje državljani Albanije podnose elektronske zahtjeve.

“Za Crnu Goru i predstojeće obaveze u oblasti reforme javne uprave veoma su korisna pozitivna iskustva Albanije u pogledu korišćenja Sektorske budžetske podrške EU. Kao što je poznato, Crna Gora je kao podršku procesu javne uprave dobila 15 miliona podrške od Evropske komisije, pa će nam iskustva Albanije, koja je prošla ovaj proces, u tom dijelu biti značajna“, zaključila je Pribilović.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milorad Popovic
Gost
Milorad Popovic

Tako je AL CG bez granica da idemo po hranu u AL dosta nam VOLI kozu odra cienama

Velimir
Gost
Velimir

DOBRA OVA MESI!

Send this to a friend