Ekonomija

Vlasnicima malih hidroelektrana 1,7 miliona eura od podsticaja

Male hidroelektrane MHE

Vlasnicima malih hidroelektrana (mHE) je od početka godine do kraja maja, po osnovu podsticaja za obnovljive izvore energije, isplaćeno 1,7 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE).

Prema podacima, u prvih pet mjeseci ove godine najviše je prihodovala beranska kompanija Hidroenergija Montenegro, kojoj je za tarife preko računa za struju ukupno isplaćeno 740.056 eura. Ona u svom vlasništvu ima elektrane Jezerštica, Bistrica, Spaljevići, Orah, Rmuš i Šekular.

Najviše struje u maju je proizvela mHE Bistrica od čijeg rada je Hidroenergija Montenegro prihodovala 93.200 eura.

“Firmi Kronor iz Podgorice je za mHE Jara i Babino polje od januara do kraja maja isplaćeno 431.907 eura”, naveli su iz COTEE.

Slijedi podgorička firma Hidrobistrica kojoj je za mini centralu Bistrica-Majstorovina od početka godine isplaćeno 195.550 eura, od čega najviše u maju, ukupno 71.164 eura.

Igma Energy-ju, koji hidroenergetske objekte Bradavac i Piševska rijeka ima na vodotocima u Andrijevici, isplaćena je naknada u iznosu od 171.535 eura, dok je kompanija Nord Energy, za struju proizvdenu iz mHE Šeremt, ostvarila 91.285 eura prihoda.

Od podsticaja na računima za električnu energiju najmanje je zaradila firma Sinergy, ukupno 79.625 eura, koja u vlasništvu ima mHE Vrelo.

Naknada za obnovljive izvore energije (OIE1) ukinuta je 1. juna zbog čega će, kako su najavili predstavnici Ministarstva ekonomije, računi za utrošenu energiju biti niži od 1,5 do pet odsto.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nik
Gost
Nik

Ovo je sramota. pljačka naroda.

Caco
Gost
Caco

Pa sve je Blažovo, to i svaka baba na katunu u Sinjajevini zna. I plaća Prvom sinu Crne Gore reket u vidu obavezne stavke na računu.

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Strašno,narod finansira kroz elek.račune prvilegovane ljubitelje Crne Gore da prave bizniz preko grbače naroda.Takvim ljudima i onima što su im omogućili ovakve rabote je mesto u zatvoru.

Copic
Gost
Copic

To je Blažo, nema drugih, njegove su elektrane koje nije ni napravio, ali je tata naredio da mu svi plaćaju svaki mjesec stavku na računu, iako niko ne zna za šta. Ako nećeš, isključiće ti struju. Moraš braco, privatna je zemlja to.

važi
Gost
važi

Ovo se zove pljačka koju je organizovala država.

oooo
Gost
oooo

Sto ne kazete koliko je kome dato?

GrubanMalic
Gost
GrubanMalic

Ja bih strasno volio da imam malu elektranu !!! To je, sasvim, sasvim dovoljno novaca da covek lepo zivi !!! Ja bih je mazio, pazio, spavao bih u njoj ! Nema nista lepse od male elektrane ! Mala elektrana, velika lova !!! Ali male elektrane imaju samo odlicni djaci i deca !!!!

Rogodjed
Gost
Rogodjed

Zaboga, sto te zovu Gruban Malic?

Bnjj
Gost
Bnjj

Nepotrebno uništavanje rijeka za minornu količinu el energije i bogaćenje pojedinaca makar da su meštani tih sela suvlasnici tih HE pa da imaju neku korist za devastaciju ovako su ovce za šišanje

Boutique
Gost
Boutique

Kako izjavise seljani u Kolasinu nece zivi dati da se gradi elektrana ali to ne utice na njihovo politicko opredeljenja i dalje ce glasati DPS.

Send this to a friend