Ekonomija

Vlasnik nepokretnosti znaće odmah koliko novca dobija i kada

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) predali su u skupštinsku proceduru Predlog izmjena zakona o eksproprijaciji, a odmah nakon što je ta informacija objavljena uslijedila su reagovanja opozicije, u prvom redu Demokratske Crne Gore koja tvrdi da su nova rješenje neustavna, da se radi o pokušaju otimanje imovine na Primorju.

Grupa predlagača izmjena Zakona o eksproprijaciji, na čelu sa Martom Šćepanović, poslanicom DPS, poručuju da se radi o političkim ocjenama opozicionih kolega, te da se upravo predloženim izmj enama uspostavlja pravična ravnoteža između javnog interesa i zaštite privatne svojine.

“Predložene norme su dobro izbalansirane i obezbjeđuju zaštitu imovine svakog građanina onako kako je to Ustavom garantovano i preciziraju uslove pod kojima se imovina može oduzeti ukoliko se radi o javnom interesu, naravno uz isplatu pravične naknade. Ovakve situacije su takođe predviđene Ustavom Crne Gore, ali je Predlogom izmjena zakona o eksproprijaciji uspostavljena pravična ravnoteža između prava vlasnika i zaštite javnog interesa, kažu u poslaničkom klubu DPS za Dnevne novine.

Naglašavaju da je osnovni motiv za donošenje zakona potreba da se otklone nedostaci uočeni u dosadašnjoj primjeni Zakona o eksproprijaciji, koji stvaraju biznis barijere, a koji se prevashodno odnose na neopravdano dugo trajanje postupka eksproprijacije i postupka određivanja naknade za eksproprisane nepokretnosti, počev od podnošenja predloga za eksproprijaciju, pa do konačnog upisa prava svojine.

“Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji propisano je da se određivanje pravične-tržišne naknade za eksproprisane nepokretnosti vrši u samom postupku eksproprijacije, prije donošenja rješenja o eksproprijaciji, čiji obavezni, sastavni dio čini pravična naknada. Nju će, radi potpune pouzdanosti, raditi petočlana komisija u kojoj će tri člana biti sudski vještaci odgovarajuće struke. Sve će biti definisano aktom Ministarstva finansija koji će propisati način i postupak utvrđivanja visine pravične naknade za potrebe eksproprijacije. Taj propis biće donijet u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovih izmjena”, objašnjavaju predlagači.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cesare
Gost
cesare

U pitanju je kao i uvjek nova pohara uvijena u celofan brige za drzavu i pojedinca.Petoclana komisija ustanovljena od vlasti nikada nece dati pravicnu nadoknadu nikome.Pravicno je ono sto je realno na trzistu a ne sto oni misle.Upravo u tome je nepremostivi jaz da bi taj podli cin bio pravican.Ovo znam iz licnog iskustva gdje za metar obale koji se… Više »

Kenjo Vest
Gost
Kenjo Vest

Zakon kao treba da podrzi izgradnju objekata od javnog interesa – puteva , bolnica, škola… kakve veze ima sa tim biznis? Hoteli ne mogu biti javi interes osim ako sredstva koja se zarade idu u drzavni budzet. Hoce li ovim zakonom hoteli, apartmani, yaht klubovi postati objekti od javnog interesa?

nena
Gost
nena

Ja sam uvjek za disciplinu u poslu….ali zna li ova mlada ZENA da JEDINO OBRAZ NEMA CIJENU….

joko
Gost
joko

Sa Martom bi čovjek svijet isprosio.

Send this to a friend