Ekonomija Uspješne radionice

Voćari sa sjevera edukovani u Nikšićkoj Župi

U organizaciji Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u saradnji sa firmom „Naše Voće“ iz Nikšića, danas je održana prva u nizu planiranih edukativnih radionica za uzgajivače voća sa sjevera Crne Gore.

Prva grupa voćara, sa područja Mojkovca i Bijelog Polja, posjetila je danas plantažu jabuka, firme „Naše voće, koji se nalazi u Župi, u Nikšiću.

Zasad se prostire na površini od 16 hektara, podignut je prije dvije godine i trenutno je najveći i najsavremeniji voćni zasad u Crnoj Gori.

Ovo je bila prilika da se voćari sa Sjevera upoznaju sa savremenim standardima prilikom formiranja visokointenzivnih zasada i primjenom odgovarajuće agrotehnike. Šta su prednosti ovakve proizvodnje prisutni su se uvjerili danas kada su prisustvovali akciji berbe kvalitetnih jabuka iz zasada podignutog prije samo dvije godine.

Grupa voćara koji su posljednjih godina, koristeći mjere podrške Ministarstva poljoprivrede unaprijedili svoju proizvodnju i planiraju dalje širenje i modernizaciju svojih zasada, kroz uspješnu priču firme Naše voće informisali su se o svim aspektima podizanja modernog voćnjaka, od korišćenja najbolje tehnologije, načina upotrebe mehanizacije, primjene agrotehnike do ekonomskih pokazatelja proizvodnje, a sve u cilju postizanja maksimalnih prinosa, kvaliteta i konkuretnosti.

Današnja obuka sastojala se o teorijskog i praktičnog dijela. Izvršni direktor preduzeća „Naše voće“ Milan Golubović predstavio je voćarima sve korake, od pripreme zemljišta, podizanja zasada, izbora sorti i primjene tehnologije i agrotehnike koji kao rezultat imaju trenutno najsavremeniji zasad jabuke u regionu.

Golubović je kazao da se na istoj lokaciji planira sadnja novih 20-ak hektara jabuke i trešnje, izgradnja skladišta i pogona za preradu i izrazio spremnost da sa voćarima u Crnoj Gori koji su spremni da zasnuju proizvodnju po istim standardima stupi u kooperantske odnose, kako bi zajedno bili jači na tržištu.

Trenutna procjena firme je da će njihova proizvodnja od 2.000 tona godišnje omogućiti supstituciju oko 20 do 25 odsto trenutnog uvoza jabuka u Crnoj Gori. Takođe, Golubović je ponudio proizvođačima i stručnu pomoć svojih agronoma.

Rukovodilac Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji Vukota Stanišić zadovoljan je što u Crnoj Gori imamo voćnjak koji je podignut prema svim najnovijim stadardima EU, koji može da bude primjer uspješne i profitabilne proizvodnje voća za koju na području naše zemlje postoje potencijali.

„Dodatno, smatramo da put razvoja firme Naše voće koja planira da bude jedna od najvećih plantaža jabuka i trešanja u regionu, sa skladištem i preradom voća značajnog kapaciteta, može da bude zamajac razvoja voćarstva, ne samo u Župi, nego i cijeloj Crnoj Gori, pogotovo sjeveru.

On je istakao da je radionica za voćare nastavak kontinuirane edukacije proizvođača, te da mu je izuzetno zadovoljstvo što voćari ne moraju da idu u zemlje EU da bi usvojili najnovija znanja u proizvodnji, već da takve primjere imamo i u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Njegos
Gost
Njegos

Voce se najbolje ije kad nije prskano.

Kockar
Gost
Kockar

Dobar projekat. 2,000 tona godisnje mozda u nekom buducem vremenu

Bxdc
Gost
Bxdc

Vise ovakvih projekata nam treba. Da smanjimo uvoz.

Send this to a friend