Ekonomija

Vodu dobijaju tri sela: Postavljen kamen temeljac za vodovod u Dobrakovu

Postavljanje kamena temeljca

Kamen temeljac za izgradnju novog vodovoda Dobrakovo u Bijelom Polju postavljen je danas pa će vodu dobiti tri sela Dobrakovo, Kanje i Metanjac.

Ozvaničenju početka izgradnje prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović, a kako je saopšteno, izgradnjom novog vodovoda pitanje vodosnabdijevanja biće riješeno za oko 350 domaćinstava.

Ujedno biće riješeno i vodosnabdijevanje graničnog prelaza Dobrakovo.

Prva faza izgradnje predviđa dovođenje vode sa izvorišta Vrelo, preko rijeke Lim, sa teritorije Opštine Sjenica u Srbiji, čija je vrijednost 50.000 eura, a druga odvođenje vode za ova tri sela i granični prijelaz, vrijednosti 120.000 eura.

Prema riječima Simovića, jednako je važno za neki kraj obezbijediti i uredno vodosnabdijevanje, a da u ovom slučaju vodovod ima posebnu simboliku.

„Simbolika je u tome što se izvorište Vrelo nalazi na području Sjenice u Srbiji, i što smo u dobroj komunikaciji opštine Bijelo Polje sa tom lokalnom samoupravom dobili sve saglasnosti i uslove i da vodoizvorište bude dostupno za potrebe građana tri mjesne zajednice, odnosno 350 domaćinstava”, dodao je on,

Prema riječima Simovića, vodovod ima još jednu simboliku, simboliku Manastira Kumanica, koji je doprinio dogovorima i još jednom pokazao da se pod njegovim okriljem ne dijele ljudi, ni po nacionalnoj, ni vjerskoj pripadnosti.

„Zato je ovo dobra prilika da kažemo da su ovo vremena ovakvih i sličnih projekata koji ne dijele, nego spajaju različite obale, u ovom slučaju obale Lima, i znače novi kvalitet života na prostoru gdje se realizuju“, kazao je Simović.

Izgrađena nova škola

U planu je i izgradnja novog školskog objekta u ovom mjestu, a kako je kazao gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić, Opština Biječo Polje je jedina lokalna samouprava u Crnoj Gori koja je sama finansirala jedan prosvjetni objekat.

U novom školskom objektu upisano je ove godine 15 đaka.

Napreduju radovi na izgradnji farme i mljekare u Pavinom Polju

Simović je sa investitorom Draganom Burićem farmu i mljekaru u Pavinom Polju, gdje su u toku radovi na postavljanju pristupne infrastrukture za elektro i vodovodne instalacije.

“Dobili smo građevinsku dozvolu za struju i vodu, i ubrzano radimo na završetku projekta”, kazao je Burić dodajući da se dosta vremena izgubilo na rješavanju problema koje ne bi smjele da budu kočnica investitorima.

S.B. 

Send this to a friend