Ekonomija IZVJEŠTAJ O ZAKUPU DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA KOD ULCINJA

Voli na Svaču planira još plastenika i voćnjaka

Kompanija Voli trade, koja je zakupac 70 hektara državnog zemljišta na Svaču, nadomak Šaskog jezera u ulcinjskoj opštini, planira da naredne godine proširi tamošnje kapacitete novim plastenicima i voćnjacima. To se navodi u Vladinom izvještaju o izvršenoj kontroli investicionog programa pogoričke kompanije koja je pratila ugovor o zakupu lokacije potpisan krajem 2017. godine, pišu Dnevne novine.

Kontrola je izvršena 16. jula ove godine, a prethodile su joj određene promjene sadržaja ugovora. Naime, Voli trade je početkom juna dostavio Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja izmijenjeni investicioni projekat, koji je odobren.

“Izmijenjeni Investicioni plan predviđa smanjenje investicionog perioda sa tri na dvije godine i minimalna investiciona ulaganja od 1,38 miliona eura u dvogodišnjem periodu. Ulaganja u navedenom periodu se odnose na nabavku neophodne poljoprivredne mehanizacije, uređenje proizvodnih parcela, izgradnju zaštićenog prostora plastenika, te izgradnju neophodnih objekata u drugoj investicionoj godini”, navodi se u izmijenjenom dokumentu.

U plan su uvedene i izmjene koje se tiču investicija u podizanje višegodišnjih zasada voća, ali nije precizirana ukupna površina, struktura i iznos ulaganja, te dinamika sadnje. Komisija je tokom julske kontrole utvrdila da su u prvoj godini premašena najavljena ulaganja, jer je investirano 817.266,32 eura, i tako potvrdila da je predviđeni plan realizovan.

Kako je navedeno u planu za narednu investicionu godinu, Voli namjerava da podigne još plastenika čija bi ukupna površina bila do tri hektara, a zavisiće od mogućnosti nabavke kvalitetnog sadnog materijala. Uz to, voće će biti zasađeno na dodatnih osam do deset hektra.

“Osim finansijski prikazanih investicija, zakupac je izgradio višenamjenski objekat u ekonomskom dvorištu, a radovi na objektu se nalaze u završnoj fazi. Objekat, osim hladnjače, sadrži magacine za repromaterijal i za smještaj mehanizacije, prostorije za smještaj sezonske i povremeno angažovane kvalifikovane radne snage sa svim neophodnim pratećim sadrajima, kao i kancelarijski prostor za rad rukovodećeg osoblja”, precizira se u dijelu investicija planiranih za drugu investicionu godinu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Budućnost CG, pusta zemlja bez ljudi, tajkuni i stranci će kupovati ili rentirati ogromne površine za poljoprivredu.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Eto primjer korupcije a obicnog seljaka gaze i favorizuju njihove tajkune.

Mitar
Gost
Mitar

Znaci da da irf 2 milona, sa grejsom 4 godine i kamtom 3 % a sa druge strane ipa fond da pola para za mehanizacij…itd nego nam recite od 70 hektara koliko je do sada privedeno namjeni ?

Mitar
Gost
Mitar

A ceka moderacija vala kao nova godina 🙂

Stanojevic55
Gost
Stanojevic55

Tako je .ubijte potpuno poljoprivrednog proizvodjaca

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Bravo. Jedini drzavni potez koji pokazuje rezultate. Ovakvim privrednicima treba davati
na koriscenje. drzavnu imovinu

21 MAJ
Gost
21 MAJ

VOLI NAJBOLJA TRGOVINA.

Send this to a friend