Ekonomija

Volkswagen, Milka, Nivea, Mljekara Lazine ili Nestlé-za Crnogorce najbolji proizvodi

Istraživanjem Best Buy Award, švajcarska organizacija ICERTIAS mjeri iskustvo i zadovoljstvo građana odnosom cijene i kvaliteta proizvoda i usluga na tržištu (najbolji kvalitet za potrošen novac).

Istraživanje je u Crnoj Gori obavljeno u februaru 2015. godine i obuhvatilo je više do 50 različitih komercijalnih i nekomercijalnih kategorija u sektorima privrede kao što su: maloprodaja, prehrana, obuća, odjeća, kozmetika, kućni aparati, telekomunikacije, turističke destinacije i mnogi drugi. Prvi rezultati ovog složenog istraživanja sada su obrađeni i dostupni za analizu.

U okviru istraživanja u vezi s Nagradom za najpovoljniju kupovinu – Best Buy Award, od ispitanika je traženo da daju mišljenje o tome šta, na osnovu njihovog ličnog mišljenja i iskustva sa određenim kategorijama proizvoda i usluga prisutnim na crnogorskom tržištu, predstavlja najbolji odnos cijene i kvaliteta – najbolji kvalitet za potrošeni novac.

Sva pitanja u Best Buy Award istraživanju bila su otvorena, tj. ispitanici nijesu imali ponuđene odgovore. Mogli su slobodno navoditi imena proizvođača i pružalaca usluga koji, na osnovu njihovog iskustva, nude najbolji odnos cijene i kvaliteta na tržištu.

Na primjer, ispitanicima je u anketi u kategoriji “čokolada najboljeg odnosa cijene i kvaliteta“ postavljeno sljedeće pitanje:

“Navedite naziv proizvođača čokolade koji po vašem ličnom iskustvu i mišljenju nudi najbolji odnos cijene i kvaliteta na crnogorskom tržištu:“

Najčešći odgovor ispitanika na ovo pitanje je bio – “Milka“.

Na koji način razmišljaju crnogorski građani kada je riječ o najboljem odnosu cijene i kvaliteta možda najbolje govori kategorija iz Best Buy Award DEEPMA istraživanja – “porodični automobil”.

Crnogorskim građanima, u Best Buy Award anketi, postavljeno je za ovu kategoriju sljedeće pitanje:

“Navedite naziv proizvođača porodičnih automobila koji po vašem ličnom iskustvu i mišljenju nudi najbolji odnos cijene i kvaliteta na crnogorskom tržištu:“.

Najčešći odgovor ispitanika na ovo pitanje je bio – “Volkswagen Golf“.

Prva mjesta u okviru ostalih kategorija koje su istraživanje u Crnoj Gori zauzeli su na primjer: Nivea (kategorija: šampon za tijelo), Crnogorska komercijalna banka (bankarska financijska institucija), Ariel (deterdžent za pranje rublja u prahu), Pivara Trebjesa (svijetlo pivo), Petrol (lanac benzinskih pumpi), Crnogorski Telekom (pružalac usluga pristupa brzom fiksnom internetu) i dr.

Istraživanje Best Buy Award – Crna Gora 2015/2016 (www.bestbuyaward.org) sprovela je švajcarska organizacija ICERTIAS – International Certification Association GmbH (Međunarodna organizacija za sertifikaciju  – www.icertias.com) na području Crne Gore tokom februara 2015.

U samom istraživanju učestvovalo je 1200 građana Crne Gore starijih od 15 godina koji koriste internet, istraživanje je obavljeno putem web ankete metodom CAWI – DEEPMA (Computer Assisted Web Interviewing – Deep Mind Awareness). Anketa je obuhvatila cjelokupnu teritoriju Crne Gore.

Važno je napomenuti da istraživanja Best Buy Award ne mjere vrijednost ili tržišni udio nekog brenda. Za mjerenje odnosa cijene i kvaliteta proizvoda i usluga na tržištu isključivo su korišćeni lično iskustvo, mišljenje, zadovoljstvo i percepcija potrošača.

Cilj projekta i sertifikata Best Buy Award je pojednostavljivanje potrage za najboljim proizvodima i uslugama po najpovoljnijoj cijeni. Namjera projekta je da bude od koristi kupcima na lokalnom i međunarodnom tržištu.

Istraživanje u vezi sa Nagradom za najpovoljniju kupovinu je sprovedeno u skladu sa odredbama Međunarodnog kodeksa o sprovođenju socijalnih istraživanja i istraživanja tržišta, usvojenog od Međunarodne trgovinske komore i  Evropske asocijacije istraživačkih eksperata (ESOMAR – European Associationof  Research Experts).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
uziceFF
Gost
uziceFF

Bole briga vas moze da
Bole briga vas moze da nahrani 10 ak krava i 5 koza

Miro
Gost
Miro

mljekara lazine je ponos crne gore
mljekara lazine je ponos crne gore

Miro
Gost
Miro

mljekara lazine je ponos crne gore
mljekara lazine je ponos crne gore

Send this to a friend