Ekonomija Prijedlog Građanske akcije ministarki Ani Novaković Đurović

Vujičić: Potrudite se da se PUP Opštine Budva se završi

Božidar Vujičić/ Foto: GA

Nemojte prekidati moratorijum na izgradnju u obuhvatu DUP-a Budva Centar i DUP-a Bečići, potrudite se da se PUP Opštine Budva završi, poručio je ovlašćeni predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić u prijedlogu upućenom odlazećoj ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović.

“Odlukom o usvajanju moratorijuma određeno je da će zabrana gradnje trajati do usvajanja PUP Opštine Budva. Moratorijum je usvojen sa samo jednim ciljem, da se izradi PUP opštine i ne može se prekidati, dok se postupak usvajanja PUP opštine ne završi”, naveo je Vujičić.

Opština Budva je, kako kaže, jedina opština u Crnoj Gori koja “nije izradila PUP”.

“Predlažemo vam da sa sajta ministarstva, iz registra važećih planskih dokumenata, uklonite sve lokalne prostorne planove opštine Budva, jer su svi već više od 7-8 godina prestali da važe. Ministarstvo ih tretira kao važeće na osnovu Stručnog uputstva sekretara ministarstva Zorana Tomića br. 04-1318/1 od 12.05.2014. godine, kojim se svim starješinama lokalnih uprava upućuje stručno tumačenje čl.162b Zakona o uređenju i izgradnji objekata (Sl.list CG br. 35/13), da će svi planski dokumenti, koji su bili važeći na dan stupanja na snagu pomenutog zakona tj.23.07.2013. godine, važiti do usvajanja novih planova, odnosno neće važiti do datuma važenja plana koji je definisan odlukom o usvajanju plana”, dodao je Vujičić.

Navedeno stručno tumačenje člana 162b Zakona o uređenju i izgradnji objekata je, kako ocjenjuje,  “apsolutno nezakonito i lokalne uprave su ga primjenjivale samo iz razloga što je uputstvo došlo iz Ministarstva održivog razvoja i turizma”.

“Stručno uputstvo ne bi smjelo da važi za vas kao ministarku, ako zbog ničega drugog, onda zbog činjenice da navedeno uputstvo nije važilo ni za vijeće sudija Upravnog suda, koje je donijelo presudu oznake U. broj 2409/18 od 28.05.2020. godine, kojom je sud poništio saglasnost glavnog državnog arhitekte za izgradnju u Bečićima uz sledeće obrazloženja: Međutim, kako se na usmenoj raspravi postavilo pitanje važnosti predmetnog plana, koji je donijet na period od pet godina, u rješenju je bilo neophodno navesti odgovarajuću odluku Skupštine opštine Budva (ako je produžena njegova važnost), posebno što ni sud, nakon odgovarajuće provjere, nije mogao sa sigurnošću utvrditi tu okolnost”, pojasnio je Vujičić.

Napominje da je DUP Bečići prestao da važi 2014. godine a, kako navodi, “saglasnost za izgradnju objekta u Bečićima, koju je sud poništio, izdata je 2018. godine”.

Send this to a friend