Ekonomija

Vukčević: Inženjeri Metalurško-tehnološkog fakulteta traženi na tržištu rada

Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta Crne Gore je u svojih 47 godina postojanja iznjedrio stotine inženjera koji su bili, a i sada su, oslonac industrijskog ili inovativnog potencijala Crne Gore, navodi dekanka ovog fakulteta Mira Vukčević.

Na ovom fakultetu izvodi se nastava na akademskim studijskim programima Metalurgija i materijali i  Hemijska tehnologija, kao i pr imijenjenom studijskom programu Zaštita životne sredine.

“Treba naglasiti da se radi o, trenutno, izrazito traženim pofilima inženjera, a broj nezaposlenih  svršenih inženjera je zanemarljiv“, ističe Vukčević.

Već od 2018/19. studijske godine se na ovom Fakultetu realizuje  praktična nastava na trećoj godini studija.

“U trajanju od jednog semestra, jedan dan u nedjelji studenti provode u odabranoj kompaniji na raznim poslovima. Praksa je dugo pripremana, potpisani su ugovori o realizaciji prakse sa 14 firmi u okruženju, studenti, nakon informativnog dana posvećenog praksi, prijavili su  praksu kod odabranog poslodavca. U međuvremenu, Fakultet je izradio  sva dokumenta potrebna za izvođenje i praćenje prakse od Pravila o izvođenju praktične nastave do Dnevnika prakse koji potpisuje lice u kompaniji, Izvještaja o realizaciji prakse,  kao i načina dodjeljivanja mentora i ocjene rezultata prakse od strane mentora“, navodi Vukčević.

Prema njenim riječima, u ovom periodu, Fakultet dodjeljuje diplome svršenim studentima, što je obično i prilika da poslodavci koji nagrađuju najbolje, pozovu svršene studente da se jave na intervjue za posao.

Mira Vukčević

“Taj vid saradnje sa industrijskim sektorom sve je intenzivniji i sve češće se obraćaju nama kako bi uputili svršene studente da  zasnuju radni odnos“, tvrdi Vukčević.

Na Fakultetu, dodaje ona, studenti imaju priliku da, kroz intenzivni rad u laboratorijama i stručnu praksu u firmama koje su nastavna baza Fakulteta, stiču znanja i vještine potrebne u savremenom biznis okruženju.

“Poslodavci su zadovoljni nivoom znanja i vještina koje posjeduju svršeni studenti zahvaljujući činjenici da nastavni planovi obiluju praktičnim vježbama, da je Fakultet poboljšao svoju istraživačku infrastrukturu kupovinom značajnih uređaja koji omogućavaju bolji istraživački rad u laboratorijama Fakulteta. Pored toga, kompletna nastava se izvodi savremenim informaciono-komunikacionim metodama, a ono što studenti vježbaju u laboratorijama ili čuju na predavanjima, biva nadograđeno u realnim industrijskim uslovima na terenskim vježbama kojima naročito obiluje primijenjeni studijski program“, kazala je Vukčević.

NEOPHODNE INFORMACIJE O UPISU

Vrlo je vjerovatno, navodi Vukčević, da će i ove godine, Fakultet slijediti praksu da upisuje po 35 studenata na akademskim studijskim programima (Metalurgija i materijali i Hemijska tehnologija), odnosno, 45 studenata na primijenjenom studijskom programu Zaštite životne sredine.

Prema njenim riječima, na sajtu Fakulteta (www.ucg.ac.me/mtf) su sve neophodne informacije o upisu, prohodnosti, načinu bodovanja pojedinačnih predmeta iz srednje škole, kao i ukupnog uspjeha, načinu formiranja upisnih listi, kao i odgovori na najčešće postavljana pitanja. Slično će biti i sa upisom na specijalističke i master studije po novom nastavnom planu.

“Vijeće Fakulteta je donijelo odluku o odgovarajućim srednjim školama i obrazovnim profilima za upis u prvu godinu studija, kao prilogu Pravilniku o bližim uslovima, kriterijumima i postupku upisa u prvu godinu osnovnih studija na UCG. Shodno tome, za sve studijske programe prohodni su obrazovni profili: gimnazija, licencirane vjerske škole, srednje stručne škole profila: metalurškog, hemijskog, elektrotehničkog, mašinskog, rudarsko-geološkog, građevinskog, poljoprivrednog, medicinskog, farmaceutskog, tekstilno-kožarskog, zaštite životne sredine i ostalih srodnih profila. Nije predviđeno prijavljivanje kandidata drugih profila putem diferencijalnih ispita“, pojašnjava Vukčević.

Za upis na osnovne studije, dodaje ona, nije predviđen prijemni ispit nego se formira rang lista kandidata na osnovu pravila bodovanja, dodaje ona.

“Do sada se bodovao uspjeh iz maternjeg jezika i matematike kroz sve četiri godine srednje škole, a po pravilima upisa na prvu godinu studija UCG-a, bodovao se i uspjeh tokom četvorogodišnjeg školovanja, diplome (Luča ili odgovarajuće), kao i diplome na republičkim ili internacionalnim takmičenjima znanja“, kazala je ona.

S.Đ.

Send this to a friend