Ekonomija

Vukićević: Država da pomogne u valorizaciji turističkih potencijala Žabljaka

Veselin Vukićević

Opština Žabljak tokom čitave godine radi na pripremi i realizaciji brojnih projekata koji su od značaja kako za život lokalnog stanovništva, tako i za razvoj biznisa, privlačenje investitora i turista u Žabljak, kazao je za Dnevne predsjednik te opštine Veselin Vukićević.

Osim realizacije brojnih infrastrukturnih projekata u gradskom području, Opština predano radi i na unapređenju života na selu, time podstičući poljoprivrednu proizvodnju.

Vukićević ističe da, što se tiče planova za budućnost, svi činioci i partneri sa lokalnog i državnog nivoa moraju definisati strategiju daljeg razvoja zimskog turizma na Žabljaku.

“Tu prvenstveno mislimo na status davno privatizovanih hotela i zastarjele skijaške infrastrukture. Pored toga, lokalnoj upravi nameće se konstantan razvoj javne infrastrukture, koji će stvoriti neophodne preduslove za privlačenje novih investicija u Žabljak. Ovoj obavezi lokalna uprava nastoji da odgovori na pravi način, a u okviru svojih finansijskih mogućnosti. Očekujemo da se sa državnih adresa pokrenu pitanja najvažnij ili projekata koji bi doprinijeli adekvatnijoj valorizacij i turističkih potencijala, čime bi se, uz prethodno navedene poslove i projekte, ali i one planirane sa lokalnog nivoa, zasigurno doprinijelo smanjenju migracija stanovništva, posebno mladih i radno sposobnih, što predstavlja problem svih opština sa sjevera Crne Gore”, poručio je Vukićević.

Kraj godine je i vrijeme da se podvuče crta i sagleda sve ono što je urađeno tokom 2021.

“Što se tiče izgradnje saobraćajne infrastrukture istakli bismo da su raspisana i realizovana dva tendera za opravku lokalnih puteva, u vrijednosti nešto manje od 60.000 eura. Kako su prihodi po osnovu koncesija kasnili, tako je i tender za radove na asfaltnom zastoru, prema Planu razvoja i održavanja puteva za 2021. godine, usvojenom od SO Žabljak, raspisan kasnije u odnosu na prethodne godine. Posao je ugovoren, ali kako vremenski uslovi nijesu dozvolili realizaciju radova, isti će početi na proljeće”, navodi Vukićević

Osim toga, zaključen je i ugovor za rekonstrukciju putnih pravaca, a za koji je sredstva, u visini od 30.000 eura, opredijelilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Radovi na izgradnji saobraćajnice kod Autobuske stanice su u završnoj fazi, a ugovorena je i izgradnja Crnogorske ulice i spajanje sa Ulicom 21. maj. Završena je rekonstrukcija Ulice vojvode Mišića, čiju izgradnju je finansirala Uprava javnih radova. Kao posebno važnu investiciju lokalne uprave izdvojili bismo izgradnju javne garaže, koja će obezbijediti 130 novih parking mjesta. Objekat vrijedan oko 800.000 eura, finansira se sredstvima opštinskog budžeta”, kazao je Vukićević.

Što se tiče vodosnabdijevanja, završeni su radovina vodovodu Razvršje, kao i radovi na povezivanju potrošača na novi vodovodni cjevovod Njegovuđe. Opština Žabljak omogućila je podršku mještanima sela Dobri Nugo za povezivanje na glavni vodovod angažovanjem mašine “Mašinskog prestena”.

“Radovi na izgradnji kaptaže i AB rezervoara u selu Studenca, koje je sufinansiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, započeti su, ali usljed sniježnih padavina su prekinuti, te se nastavak očekuje na proljeće”, objašnjava Vukićević.

Opština Žabljak je, kako kaže, i ove godine blagovremeno podnijela aplikacije za razvoj lokalne ruralne putne i vodovodne infrastrukture u okviru IFAD projekta, ali iako je javni poziv završen u avgustu tekuće godine, odluka još nije donesena, pa stoga Opština nije upoznata s tim šta je od projekata odobreno, niti je Ministarstvo pristupilo realizaciji.

Tokom ove godine, Opština je nastavila sa aktivnostima koje se odnose na očuvanje životne sredine, te su tako započeti radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u tri poprečne ulice u naselju Staro pazarište i priključenje na Ulicu Mojkovačke bitke, za dio Ulice narodnih heroja od skretanja za hotel Planinku do Ski hotela. Ugovorena je i izgradnja deponije građevinskog otpada i dodatne kade za komunalni otpad.

“ Radovima na potpornim zidovima prema Autobuskoj stanici, te postavljanjem 3D natpisa Žabljak u centru, nastoji se doprinijeti ljepšem izgledu grada. Opština je sredstvima Ministarstva kulture nabavia električna bicikla i time zatvorila prvu fazu projekta ‘ Bikesharing’. U saradnji sa projektom Biciklo.me postavljena su postolja za parkiranje bicikala na četiri lokacije u gradu. U više navrata raspisivan je tender za nabavku mašine za čišćenja snijega vrijedan 176.000 eura, za koju je po Planu javnih nabavki predviđeno da se obezbijede sredstva u iznosu od 30 odsto za avansno plaćanje u 2021. godini, a ostatak plaćanja da se izvrši u ratama za period od dvije godine. Međutim, kako do sada nijesmo imali ponuđača, raspisanje još jedan tender, koji je u toku”, naveo je Vukićević.

Prema njegovim riječima, vodilo se računa i o brojnim drugim potrebama građana, pa su tako, prema zahtjevu etažnih stanara, izdvojena sredstva za uređenje stambene zgrade u Ulici Božidara Žugića, a ugovoreni su i radovi zamjene prozora i vrata na školi u Novakovićima, po zahtjevu MZ.

“Za potrebe Zdravstvene stanice Žabljak, Opština je kroz projekat koji je finansirala Ambasada Republike Bugarske realizovala nabavku sanitetskog vozila. Pored toga, kroz isti projekat realizovana je nabavka medicinske opreme za Zdravstvenu stanicu Žabljak. Ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 29.000 eura. U toku je realizacija donacije opreme stomatološkoj ordinaciji u visini od 1.000 eura koja ima ugovor sa Fondom, dok je i Službi hitne pomoći ponuđena donacija, ali do sada nijesmo dobili specifikaciju potrebne opreme”, kazao je Vukićević.

• SKIJAŠKI CENTAR

Opština je početkom godine, shodno planiranim sredstvima u budžetu, donijela odluku da subvencioniše troškove grijanja za hotele i električne energije za skijalište “Savin kuk” u iznosu oko 23.000 eura.

“Hotelijeri i skijalište bili su u mogućnosti da znatno smanje cijene svojih usluga, što je rezultiralo da imamo jednu od najuspješnijih sezona u proteklih nekoliko godina. Slijedeći primjer dobre prakse, u susret predstojećoj zimskoj sezoni, Opština Žabljak je opredijelila podršku od 7.500 eura za TC Durmitor, kako bi cijene ski-pasa bile niže, a samim tim i pos jećenost turista bolja”, istakao je Vukićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boris Popovic
Gost
Boris Popovic

Nek vrate gradsko skijaliste Javorovacu. Nebitno ko upravlja njome, Vuk ili ko drugi.
Djeca su tu proskijala, pjeske se stize iz grada. Teren je blag i prilagodjen djeci

Ovčar
Gost
Ovčar

O čemu priča ovaj? Prije 15ak dana sam htio da pođem sa porodicom 2,3 dana u neki od hotela- TRT, sve zatvoreno osim Enigma… Aj dobro, odemo na dan, nemaš đe da jedeš bez na Crno jezero đe te pošteno oderu. Predveče da popijemo kafu, radi JEDAN lokal! O čemu pričaš Vukićeviću, kakav vaš trud??? Praistorijska žičara, 2 krštena mini… Više »

Śole
Gost
Śole

Da nećeš da ti preśednik otvara kafiće i služi dojč?!
Šta ima opština sa ovom tvojom konstatacijom????

Bnjj
Gost
Bnjj

Za 30 god niste mogli dovesti investitore da izgrade ozbiljan hotel

Dboro
Gost
Dboro

Nadao sam se da ce ovi novi barem obratiti paznju na nas, ali ovi su još gori . Jedino jos da vanzemaljci dođu ,jer od ovih nema nikakve sreće

Send this to a friend