Ekonomija

Vukićević: Milioni za bolji život i unapređenje turizma

Veselin Vukićević

Nikad u poddurmitorskom kraju nije bilo više gradilišta nego ovog ljeta. Naročito na Žabljaku, gdje je u toku realizacija izuzetno značajnih infrastrukturnih objekata, koji će doprinijeti boljem korišćenju prirodnih potencijala, razvoju turizma, lagodnijem životu u selima… Predsjednika opštine Veselina Vukićevića posebno raduje što se radi na projektima koji će otkloniti najveće probleme tog kraja.

“Radi se, prije svega, na boljem snabdijevanju vodom i obezbjeđivanju vode za vještački snijeg na skijalištu Savin kuk. Mjesec i po aktuelan je projekat vrijedan 3,2 miliona eura, od čega je Vlada obezbijedila 2,3 miliona eura, a ostatak slovenački Centar za međunarodnu saradnju i razvoj. Glavni cilj nam je dovođenje viška vode sa preliva Modrog jezera, kako bi obezbijedili osnježavanje na Savinom kuku. Već se radi na lokalitetu Vodeni do, gdje će biti napravljena akumulacija zapremine oko 60.000 kubika. Istovremeno, tu vodu će, u ljetnjem periodu, koristiti poljoprivrednici za navodnjavanje”, navodi Vukićević.

Ovaj projekat, ističe, podrazumijeva i dovođenje vode prirodnim padom do bazena na Razvršju.

“Riječ je o vodi za piće, najvišeg kvaliteta. Najveći dio radova, nadam se, biće završen do kraja građevinske sezone”, kaže čelnik žabljačke opštine. On dodaje da sa Direkcijom javnih radova planiraju drugu fazu radova, koja podrazumijeva instalaciju topova za snijeg i izgradnju šestosjedne žičare na Savinom kuku.

Izabran je izvođač radova na skijalištu, svjetski poznata kompanija koja će imati podizvođače iz Crne Gore.

“Izgrađen je i novi put u podnožju Durmitora, saobraćajnica je kružna, duga 1,5 kilometara, a sa asfaltiranim parkingom za 200 vozila doprinijeće smanjenju gužve na skijalištu, čak i kada je veliki snijeg. Put do skijališta je dovoljne širine, pa će treća traka moći da posluži i za uzdužno parkiranje. Sastavni dio ovog značajnog projekta je i modernizacija šahti u cijelom Žabljaku, ugradnja oko 500 vodomjera, detektovanje gubitaka, a druga faza, za koju smo već uradili projekat, podrazumijeva izmjenu azbestnih cijevi”, riječi su Vukićevića.

Gradi se i u najudaljenijim selima.

“Lokalne puteve popravili smo najprije na Maloj Crnoj Gori. Posljednji mjesec zajedno sa vojskom, gradimo puteve i vodovode u šaranskom kraju. Riječ je o 15 kilometara lokalnih saobraćajnica, a uz pomoć Vojske završićemo i 6,5 kilometara seoskog vodovoda u Šarancima. Koliko su nam važni ovi projekti zbog dobrobiti naših sugrađana, toliko se radujemo povratku crnogorske vojske na Žabljak, poslije duže vremena, a s njima planiramo radove i za narednu godinu”, kazao je Vukićević.

Početkom septembra gradilišta će biti i u Ulici Vojvode Mišića i saobraćajnici koja vodi ka stadionu i dalje prema jezeru. Uskoro će biti usvojena i studija lokacije Ivan do, a to je preduslov da ove jeseni počne gradnja hotela Durmitor, vrijednog 22 miliona eura. U toku je gradnja dva luksuzna hotela na Žabljaku, uskoro bi trebalo da se pojave i partneri za hotel Jezera, za nekadašnje vojno odmaralište… Predat je i zahtjev za građevinsku dozvolu neophodnu za podizanje nove benzinske pumpe, a u toku su završni radovi na velikom Aroma centru, koji niče pored zaobilaznice. Gradi se i kanalizaciona mreža u Tmajevcima, uskoro će u naselju Kovačka dolina…

Predsjednik opštine naglašava da je već započeta izgradnja vodovoda prema Zmijnici, kao i rekonstrukcija postojećeg na Njegovuđi.

“Mnogo radimo, a imamo i dosta planova. Naravno, računamo na nastavak odlične saradnje sa Vladom i njenu podršku”, kaže Vukićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maja
Gost
Maja

Da li je moguce da se neko sjetio SARANSKOG kraja.Nekada su ljudi imali struju i kakav takav put do Saranaca a danas su bez struje i puteva..ne mogu doci do svojih kuca ni grobove svojih da obidju.Bravo Vukicevicu..svaka ti cast !

Send this to a friend