Ekonomija

Vuković: Drugi blok se svima smučio, počnimo da gradimo prvi

Strategiju razvoja energetike moramo pod hitno resetovati i uskladiti sa Pariskim sporazumom o klimatskim promjenama koji smo nedavno ratifikovali. Moramo graditi i novu termoelektranu, ali nazovimo je prvi blok, jer se ovaj drugi svima smučio i nama koji smo ga propagirali i ovima što su protiv. Kad pomenete gradnju drugog bloka ljudi gase televizore, a vjerovatno i nas u parlamentu,  kazao je juče u Skupštini poslanik DPS Filip Vuković, tokom rasprave o izvještaju o stanju u energetskom sektoru u prošloj godini koji su poslanici usvojili.

Mora se graditi TE

Vuković je ocijenio da je Crnoj Gori potreban blok koji sa istom količinom uglja može proizvesti više energije nego sada.

“Moramo promijeniti strategiju energetike i napraviti dugoročne ne samo energetske nego i ekonomske planove, jer ne postoji država bez energetike i industrije. Ne postoji država koja ima samo turizam. Pozivam zato Ministarstvo ekonomije da pod hitno resetuje strategiju, jer ako budemo čekali 2020. kada ona ističe bojim se da će biti kasno”, kazao je Vuković i ocijenio da je strategija prevaziđena, makar što se tiče rokova, čim je donesena.

Istakao je da moramo poštovati Pariski sporazum i dodao da vjeruje da će doživjeti sudbinu Kjoto sporazuma.

I poslanik Force Genci Nimanbegu je na primjeru vjetroelektrane Možura ukazao da se strategija mora mijenjati.

“U njoj piše da će ova vjetroelektrana biti napravljena 15. novembra ove godine, a ja ne znam kojom to tehnikom”, kazao je Nimanbegu i dodao da će gradnja preći u narednu godinu.

Predsjednik Odbora RAE dr Branislav Prelević je kazao da strategiju treba uskladiti sa Pariskim sporazumom, ali ne treba trčati, jer je pitanje kakva će biti njegova sudbina, pošto su ga mnoge zemlje reda radi potpisale.

Za razliku od strategije, izvještaj o stanju u energetskom sektoru u prošloj godini ocijenjen je kao dobar.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bbi
Gost
bbi

Zasto je slika Sarajeva,a ne Pljevalja?

Ida
Gost
Ida

Drugi je davno napravljen, počnimo treći. I aerodrom je već zreo za renoviranje. Sve je to lijepo…

Baš tako
Gost
Baš tako

Kvalitet vazduha u Pljevljima, bilo ko?

NHM
Gost
NHM

Znači, prvo potpisujete pa onda razmišljate šta ćete. Bravo.

Send this to a friend