Ekonomija

Vuković: Najbolja odluka; Damjanović: Stečaj iznuđen

Uvođenje stečaja u Atlas banku iznuđeno je rješenje koje samo po sebi ne može biti dobro, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, dok Filip Vuković iz Demokratske partije socijalista ukazuje da je to najbolja odluka koju je Centralna banka (CBCG) donijela na osnovu raspoloživih informacija, pišu Dnevne novine.

<<<Uveden stečaj u Atlas banku>>>

Damjanović je kazao da učešće države u dokapitalizaciji, procijenjenoj na 22 miliona eura, ne bi bilo dobro.

“Ne bi bio dobar potez da se budžetskim novcem spašava banka koja je, što namjerno, a što pogrešnim politikama dovedena u takvu situaciju. Nakon što je CBCG neadekvatnim nadzorom dopustila da banka uđe u probleme, i nakon što je tokom procesa dokapitalizacije učinila sve da do nje ne dođe, stečaj je ostao kao iznuđeno rješenje, koje samo po sebi nikada ne može biti dobro”, istakao je Damjanović, dodajući da su za sudbinu Atlas banke odgovorni njen menadžment i CBCG kao kontrolor.

Vuković, sa druge strane, u vrhovnoj monetarnoj instituciji ne vidi krivca za novonastalu situaciju u bankarskom sektoru.

“CBCG je donijela najbolju odluku na osnovu informacija koje je imala, a oni imaju najbolje informacije”, naveo je Vuković u izjavi za DN.

Ipak, poslanik DPS-a smatra da stečaj Atlas banke neće proći bez posljedica.

“Trpjeće građani, štediše i, naravno, značajnu štetu će pretrpjeti i državni budžet. Ne vjerujem da će stečaj uticati na povlačenje kapitala i investicija sa tržišta. To će više uticati na to kako će i pod kojim uslovima Crna Gora kao tržište moći da kupuje novac od drugih banaka”, naglasio je Vuković.

Stečaj u drugu banku odbjeglog biznismena Duška Kneževića uveden je 5. aprila nakon dva neuspjela pokušaja prodaje. Garantovani depoziti Atlas banke iznose 89 miliona i njihova isplata bi najkasnije trebalo da počne 30. aprila, dok su ukupni depoziti procijenjeni na 189,9 miliona eura.

Damjanović ističe da otkrivanje problema u Atlasu tokom trajanja privremene uprave govori čiji je to bio posao još od 2011. kada su počeli problemi u Atlas banci.

“Ovo je četvrti stečaj od konstituisanja CBCG. Stečaj u Ekos banci je trajao punih 15 godina, što govori o složenosti stečajnog postupka i implikacijama drugog stečaja za par mjeseci na cjelokupni finansijski i bankarski sistem”, ukazao je Damjanović.

Vuković smatra da stečajevi u bankama IBM i Atlas neće negativno uticati na finansijsku stabilnost i bankarski sistem.

“Ne vidim da će se naročito negativno odraziti to što su dvije banke otišle u stečaj i što će vjerovatno biti ugašene. Naprotiv, mislim da je to dobra poruka inostranim ulagačima da se ovdje sprovode zakoni i da niko nije zaštićen kada je u pitanju bankarski sektor”, kazao je Vuković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sjever
Gost
Sjever

Oce vukovicu, ubode te trn u prst pa boli, a ne odu dvije banke u stecaj i nece biti posledica. Nece svi moci dase naplate i eto posledica i stete.

komentator
Gost
komentator

A zasto mi ne pustite komentar? Samo sam napisao dje je Vukovic rodjen, koji je fakultet zavrsio i sta je izjavio povodom hapsenja Sarica?

Anonimus
Gost
Anonimus

Ovo za državu ne bi bio trošak već investicija. Za 20-tak mil €, ako stoje iza onoga šta su pričali i ozbiljnim menadžmentom oporave banku, taj paket akcija mogu prodati 5 puta skuplje. Plus sačuvani socijalni mir i poverenje u bankarski sektor, plus nenarušeni ugled i sačuvani rejting kod međunarodnih finansijskih institucija, plus još mnogo toga. A da li svojim… Više »

Kokoko
Gost
Kokoko

Ako bi drzava nacionalizovala Atlas banku onda bi se drzavni depoziti koji se drze u prvu banku morali prenijet u drzavnu banku koja bi nastala nacionalizacijom atlas banke. Ne samo drzavni depoziti vec i depoziti drzavnih preduzeca i td. Da nije u ovoj drzavi sve podređeno privatnom intresu a ne javnom, drzava bi odavno kroz postu formiranjem postanske stedionice, usla… Više »

Gorčilo
Gost
Gorčilo

Zašto je budžetskim novcem spašavana Prva banka a ne može i ne treba Atlas? Šta li ih to razlikuje, da mi je znat? Da li ono tadašnji Premijer a sadašnji Predsjednik tvrdio da je normalno da se interveniše za opstanak domaćih banaka?

iff
Gost
iff

Па зашто ЦБ ЦГ није имала више информација када им закон о банкама даје фараонска овлашћења. Немам информацију је већи разог за оставку него било што друго. Па једина корисна работа коју би требало да раде је контрола банкарског сектора.

Radnik
Gost
Radnik

E moj Vukovicu, ne znas ti kakav je osjecaj kad se ostane bez posla. Zato kad je najbolje resenje kako ti rece zelim ti od srca da brzo osjetis to. Stidite se

Send this to a friend