Ekonomija

Vuković: Troškovi se moraju smanjiti kako bi Plantaže opstale

Izvršni direktor Plantaža Miroslav Vuković

Kompanija Plantaže mora pretrpjeti temeljne promjene, troškovi poslovanja se moraju smanjivati, kako bi kompanija opstala, kazao je u intervjuu za Dan novi izvršni direktor Plantaža Miroslav Vuković i dodao da će prihvatiti svaku odluku nove vlade.

-Ovo nije samo moje mišljenje, ovo je stav akcionara i odbora direktora. Sadašnji poslovni model dostigao je svoje objektivne granice i potrebno je diversifikovati proizvodnju i usluge i povećati bazu prihoda, kao pretpostavku za generisanje profita i distribuciju dividende. Ovaj proces se neće desiti preko noći i isti iziskuje mnogo rada svih zaposlenih u kompaniji, kao i neophodnu podršku odbora direktora. Na drugoj strani, potrebno je sveobuhvatno racionalizovati troškove poslovanja kompanije i svesti ih na mjeru održivih. Uslovi u kojima posluje ova kompanija, pogotovo u djelovanju virusa korona, takvi su da se mora mnogo dosadašnjih planova i aktivnosti mijenjati, dopunjavati, pa i ukidati. To je logično pri padu ino tržišta za preko 20 odsto, a crnogorskog za preko 60 odsto. Troškovi se moraju smanjivati, kako bi kompanija opstala. S druge strane, veoma je dobro što su proizvodni rezultati u primarnoj djelatnosti takvi da omogućavaju proizvodnju vina i ostalih proizvoda na visokom nivou.

Što se tiče plana za sledeću godinu, on će proizaći iz obima i kvaliteta primarne proizvodnje. Na njega u uslovima virusa korona nijedan privredni subjekt pojedinačno ne možeuticati, pa ni „Plantaže”. U tom smislu, neću predlagati nikakav „plan radi plana”, već ćemo pokušati dauvažimo sve realne parametre, objektivne i subjektivne teškoće, koliko god to bilo moguće. Svakako, umanjenje troškova mora biti stalni zadatak menadžmenta.

•Šta će biti vaši prvi potezi kao izvršnog direktora Plantaža?

Preuzimanje funkcije izvršnog rukovodioca podrazumijeva popis ukupne imovine i obaveza kompanije, što je preduslov za sagledavanje njenih poslovnih kondicija i finansijskog položaja. Sa dosadašnje pozicije rukovodioca Sektora za pravne poslove svakako sam imao određena saznanja o poslovanju kompanije, ali je sada neophodno integrisati i proširiti te slike u jednu zaokruženu predstavu o problematici koju je potrebno prioritetno rješavati. Nakon toga, prvi korak će biti priprema strategije poslovanja i razvoja kompanije, koja će sa poslovnim planom za 2021. godinu biti ponuđena odboru direktora na razmatranje.

Usvajanje strategije i poslovnog plana je moja obaveza shodno odluci odbora direktora kojom sam imenovan na sadašnju poziciju. Naravno da će planom biti obuhvaćena finansijska konsolidacija kompanije, a takođe bitan cilj mora biti socijalna komponenta poslovanja, tj. da se borimo za svako radno mjesto i da, bez obzira na katastrofalnu kovid atmosferu, posvetimo neophodnu pažnju svakom zaposlenom.

•Zašto ste izabrali Vericu Maraš za savjetnika s obzirom na to da je, kako tvrde mali akcionari, kompaniju degradirala, a nedavno je i dobila duplo negativno mišljenje DRI?

Crnogorska javnost je već informisana da je odlukom odbora direktora Verica Maraš 23.10.2020. godine razriješena sa funkcije izvršnog direktora. Istom odlukom je utvrđeno da će imenovana biti raspoređena na radno mjesto u skladu sa aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Dakle, odbor direktora je donio određene odluke koje obavezuju i mene kao izvršnog rukovodioca kompanije.

Pitanje formiranja svog saradničko-savjetničkog tima još nijesam ni otpočeo, tako da će odbor direktora imati priliku da mi sprovođenjem odgovarajućih i sa moje strane predloženih izmjena akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta omogući da isti formiram u skladu sa mojim zahtjevima, kao i prethodno uvaženim objektivnim razlozima koji su doveli do realizacije ove promjene.

U svakom slučaju, gospođa Maraš ima pravo da nastavi sa radom u kompaniji, a njeno višegodišnje iskustvo i poznavanje kompanije biće od značaja za njen dalji rad u kompaniji. Što se tiče duplog negativnog mišljenja Državne revizorske institucije (DRI), mogu da saopštim da ću preduzeti intenzivne aktivnostiu cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nastojati da se isti realizuju u zadatim rokovima.

•Očekujete li da ćete ostati na poziciji izvršnog direktora kada se formira nova vlada i izabere novi bord direktora?

Imenovanje na funkciju izvršnog direktora doživljavam kao priznanje za moj dosadašnji rad i rezultate, ali i kao čin povjerenja vlasnika kompanije oličenih u odboru direktora. Očekujem da ću započeti mandat nastaviti i nakon isteka roka od 60 dana koji mi je zadat od strane odbora direktora za predlaganje poslovnog plana i programa rada, čije usvajanje je neophodni uslov za moj dalji rad na ovoj funkciji.

Međutim, bez obzira na sve sadašnje i buduće novitete, podrazumijeva se da ću podržati i prihvatiti svaku odluku koju donesu vlasnici kompanije i odbor direktora, uključujući i odluku da budem razriješen prije isteka petogodišnjeg mandata. Za sada je prioritet da se kompanija sačuva, zaštite njeni vitalni interesi i, u duhu novog vremena i njegovih rizika, obezbijede svi potrebni uslovi za njenu buduću perspektivu, kao i egzistenciju svih zaposlenih koji u njoj rade.

•Da li ste i Vi, kao direktor sektora za pravne poslove, odgovorni za negativno mišljenje DRI?

Polazeći od odredbi Zakona o privrednim društvima i statuta kompanije, ukazujem na činjenicu da je zadatak izvršnog direktora da organizuje rad svojih menadžera, kao i što je i dužnost odbora direktora da kontroliše rad izvršnog rukovodioca i bude organ poslovodstva kompanijom. U tom smislu, uradio sam sve što je od mene traženo da nalazi revizije DRI budu optimalni. Međutim, sa pozicije direktora sektora pravnih poslova nijesam mogao odlučujuće uticati na sprovođenje poslovnih procesa koji su opravdano kritikovani u nalazu DRI. U svakom slučaju, moram istaći da je predmet revizije od strane DRI bila 2018. godina, a ja sam na radno mjesto direktora sektora pravnih i opštih poslova stupio tek na izmaku kontrolisane godine, 1.10.2018. godine.

Na kraju bih, što se tiče mog dosadašnjeg rada u ovoj kompaniji, pozvao sve nadležne državne organe da isti provjere.

• Hoćete li obračunavati zalihe kao što je to radila Verica Maraš ili ćete ih obračunavati kao njen prethodnik Đorđije Rajković? Jasno je da je zbog zaliha godinama finansijski rezultat Plantaža bio pozitivan.

Pitanje računovodstvenog tretmana zaliha je stručno pitanje, iz domena primjene međunarodnog računovodstvenog standarda koji uređuje računovodstveni tretman zaliha. Smatram da ovo pitanje treba da rješavaju stručnjaci iz domena računovodstva i finansija, uz pomoć eksternih konsultanata za ovu oblast, svakako uz uvažavanje argumenata koje su saopštili eksterni revizor i DRI. U vezi sa ovim pitanjem bih samo dodao da sigurno neće biti trećeg načina obračunavanja zaliha pod nazivom „kako je to radio Miroslav Vuković”, već će se zalihe obračunavati u skladu sa metodologijama koje važe u ovoj oblasti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Piki
Gost
Piki

Dobar pocetak , samo da to sporovedes .

🧠 Eliminator
Gost
🧠 Eliminator

Eureka

Jelena
Gost
Jelena

Bravo Vukovicu. Tebi basta da vodis kompaniju domacinski i sa znanjem!

Rozaj
Gost
Rozaj

Dorektori i sefovi da vrate astronomske plate koje su uzimali, i lantaze ce biti dobro

Send this to a friend