Ekonomija

Vuksanović Stanković: Mora biti novca za povećanje zarada prosvjetnim i zdravstvenim radnicima

Draginja Vuksanović Stanković

Više od 14.000 radnika u sektoru obrazovanja živi veoma teško sa platama koje su ispod crnogorskog prosjeka i socijalnim statusom koji je ispod nivoa koji zaslužuju ljudi koji vaspitavaju i obrazuju mlade u Crnoj Gori, kazala je danas predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, na sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Ona, imajući u vidu činjenicu da prosvjetni radnici u Crnoj Gori, posebno u primarnom i sekundarnom obrazovanju, ne dostižu nivo prosječne zarade u Crnoj Gori, smatra nužnim da se o ovom pitanju otvori šira društvena rasprava.

“Ne može biti pravedno da zamjenik šefa kabineta u Vladi Crne Gore ima tri puta veću platu od prefesora u školi ili četiri puta veću platu od vaspitačice u vriću.  Poštovani članovi Odbora realne zarade naših građana, prema zvaničnim podacima, su za godinu dana manje 3%, dok se prosvjetnim radnicima plata nije povećavala već godinama.  Naš  predlog je jednostavan – ako su nam prihodi veći za skoro 200 miliona u posljednje tri godine, ako nam je ekonoski rast najveći u regionu, ako smo lideri u mnogim oblasti,  onda mora da ima novca za povećanje zarada prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, kao i ostalima koji osjećaju nezadovljstvo zbog svog ekonomskog statusa”, poručila je Vuksanović Stanković.

On dodaje da su uređene i bogate države su ponosne, između ostalog, i posebnim položajem, ugledom i materijalnim i socijalnim položajem koji uživaju prosvjetni radnici, od predškolskog obrazovanja do univerziteta. Upravo je Skupština Crne Gore mjesto gdje predstavnici sindikata prosvjete i Vlade treba da daju odgovor kakav je materijalni i socijalni položaj prosvjetnih radnika u našoj zemlji.

“Zbog svega navedonog smatram da  prosvjetnih radnika u Crnoj Gori i pozivam Vas da pred crnogorskom javnošću, zajednički nađemo način za poboljšanje materijalno-socijalnog statusa onih koji vastitavaju i obrazuju našu djecu.  Aktuelna, i veoma potresa priča koju nam je ispričala profesorica podgoričke gimnazije g. Milošević, najbolja je slika današnjeg stanja u prosvjeti, ali i u društvu uopšte. Kako zbog situacije u kojoj se našla, ali još više zbog razloga zbog kojih je došla u takvu poziciju, od kojih niti jedan ne možemo osuditi, niti pripisati neprimjerenom stilu života. Njena sudbina moguća je za svakoga od nas, a buudući da se i sama bavim prosvjetnim radom, ta priča je za mene bila posebno potresna”, navela je liderka SDP-a.

Ona je pitala da li nam je za obrazovanje važnije to koliko skupih Audija i BMW-a se vozi ili da se organizuje tamkičenje predstavnika 50 zemalja u disciplini koja je majka nauke?

“Da li nam je kao društvu važnija održavanje ove Olimpijajade ili tačno onih 8 guma za blindirane majbahe?Kao društvo moramo posvetiti pažnju i dati puni značaj koji zaslužuju svi u prosvjeti Crne Gore, do vaspitačica u vrtićama koje rade sa grupama koje su često i 2 puta veće nego što treba, do zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, do vrijednih naučnika, asistenata i profesora na Univerzitetu”, zaključila je Vuksanović Stanković.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gigo
Gost
Gigo

Nekako ti sve uzalud gdjo Stankovic, najbolje da spases partiju i ides

Duško
Gost
Duško

A do kad više,sad ona brižnica postala kad zna da ništa ne postiže….baš bih volio doživjet to blagostanje da je Draginja premijer

djuradj
Gost
djuradj

…ne treba im povecavati nista…treba povecati zemljoradnicima, poljoprivrednicima i stocarima…njima dati i vise nego traze…pa ce zemlja procvjetati…

Aninim
Gost
Aninim

A sto je sa ostalom radnom snagom? Rade za 300e bez slobodnih dana, odmora, osiguranja…

Dzordz
Gost
Dzordz

Zasto ti ne napustis javnu scenu?

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Dajte dio ti i suprug…imate od čega

Sasa
Gost
Sasa

I o radnicima u kulturi ,moglo bi se povesti racuna jednom u 20 godina…

Bnjj
Gost
Bnjj

A o radnicima kod privatnika ko će da kaže nešto oni rade za 200do300e

Eminem
Gost
Eminem

Marva mora da radi…

Marjan
Gost
Marjan

Vidi se ko jedini misli o gradjanima, sva cast Draginja.

Muro
Gost
Muro

Ti i muz ti,da se ne nategnete bi mogli finasirati skolstvo i zdravstvo u neku manju opstinu nasu…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Opozicija je toliko nevješta da je počela nervirat i svoje pristalice.

NBA
Gost
NBA

A STA MISLIS GOSPODJO DRAGINJA NA PENZIONERE SA PUNIM RADNIM STAZOM KOJI PRIMAJU 250-260e! TI TO DA IMAS ZA MJESEC DANA BI BILA U DOBROTU?

Eminem
Gost
Eminem

Upravo tako.Moj otac je radio punih 40 godina u drzavnu firmu,da sam živi mogao bi da plati dažbine a za ostatak da kupi 2 metra konopca o da se objesi.

marko
Gost
marko

Koja patetika! Nakon sto su Sindikat i Vlada dogovorili povecanje, ona “lupa sakom o sto” i vice: povecanja mora biti.

Send this to a friend