Ekonomija

Za Brisku goru 11 kompanija otkupilo dokumentaciju

Briska gora

Tendersku dokumentaciju za zakup zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Briska gora u Ulcinju radi izgradnje solarne elektrane do sadaje otkupilo 11 kompanija, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije. Prema saznanjima Pobjede, ovaj lokalitet su do sada obišli predstavnici tri inostrane kompanije, koje su i otkupile dokumentaciju.

“Za tender postoji veliko interesovanje. Zemljište na lokalitetu Briska gora do sada su obišli predstavnici dvije kineske i jedne francuske kompanije. Ovi potencijalni investitori su izuzetno zadovoljni sa lokacijom na kojoj treba da se gradi solarna elektrana i tenderskim uslovima”, saopštio je Pobjedin izvor ne precizirajući o kojim se kompanijama radi.

Prema saznanjima Pobjede, predstavnici ovih kompanija su se tokom posjete Ulcinju susreli i sa predstavnicima ulcinjske lokalne samouprave.

Ranije je objavljeno da je kineska kompanija Shanghai Electric Power, koja je glavni izvođač radova na izgradnji vjetroelektrane na Možuri, zainteresovana i za izgradnju solarne elektrane.

Iz Ministarstva ekonomije su objasnili da ne mogu da saopšte imena kompanija koje su otkupile dokumentaciju, jer do isteka tendera nije moguće davati informacije o učesnicima.

Ministarstvo ekonomije je 19. maja raspisalo javni poziv za davanje u zakup ovog zemljišta, a poziv će biti otvoren do 3. septembra.

Javnim pozivom se nudi zakup zemljišta ukupne površine 6,62 miliona kvadratnih metara zbog projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 megavata (MW), a na njemu mogu učestvovati domaća i strana preduzeća i građani, kao i konzorcijumi koji ispunjavaju propisane.

Iz Ministarstva su objasnili da će se izgradnja solarne elektrane realizovati po fazama, od kojih prva podrazumijeva minimalnu instalisanu snagu od 50 MW, a druga preostali dio do ukupno planirane instalisane snage solarne elektrane veće od 200 MW.

Prva faza će se realizovati u roku od 18 mjeseci, a druga najkasnije tri godine od potpisivanja ugovora o zakupu zamljišta. Zemljište se daje u zakup na period od 30 godina, a početna, minimalna cijena godišnjeg zakupa iznosi pet centi po metru kvadratnom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moje ime
Gost
Moje ime

I onda kazu graditi termoelektranu. PFF, ovo je buducnost!

SportCG
Gost
SportCG

Preduzeca su otkupila dokumentaciju?? U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama tenderska dokumentacija se ne otkupljuje vec je dostupna svima na portalu UJN. Nevjerovatno

Sova
Gost
Sova

Mora se graditi 400kV dalekovod do Lastve, jer se struja mora nekako ubaciti u sistem. Neće biti lako jer je teren težak, a dobra mjesta su već zauzeta.

Send this to a friend