Ekonomija

Za buduće korisnike naknada obavezna

Najveća izmjena u proceduri priključenja korisnika na dristributivnu mrežu odnosi se na obavezu investitora i budućih korisnika da u skladu sa odredbama Zakona o energetici plaćaju naknadu za priključenje, kazao je u Dnevnim novinama rukovodilac Sektora za pristup mreži u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) Jagoš Pupović, dodajući da se naknada sastoji iz dijela koji se tiče izvođenja priključka i dijela za stvaranje tehničkih uslova u sistemu.

Kada je riječ o naknadama za izvođenje priključaka, Pupović govori da, ukoliko to radi CEDIS, investitor plaća tu naknadu u skladu sa odlukom koju je odobrila Regulatorna agencija za energetiku.

“Međutim, investitor se može opredijeliti da priključak uradi samostalno u skladu sa uslovima koje mu propiše CEDIS. I u jednom i drugom slučaju izvedeni priključak postaje osnovno sredstvo naše kompanije i sastavni dio distributivnog sistema”, rekao je Pupović.

On je ukazao da se naknada za stvaranje tehničkih uslova u sistemu plaća u zavisnosti od naponskog nivoa i iznosa potrebne snage.

“U zavisnosti od naponskog nivoa, naknade za stvaranje tehničkih uslova u distributivnom sistemu koje se obračunavaju po jednom kilovatu za priključke na naponski nivo od 0.4 kilovolti iznose 72, 32 eura, za priključke na 10 kilovolti 289,54 eura, dok se za priključke na 35 kilovolti treba izdvojiti 73,33 eura po jednom kilovatu”, naveo je Pupović, objasnivši da se sredstva ostvarena po ovom osnovu koriste isključivo za razvoj sistema i stvaranje tehničkih uslova za priključenje novih i povećanje priključne snage postojećih korisnika sistema.

Izmjene procedure, kako je naglasio Pupović, urađene su u skladu sa novim zakonom o energetici i odnose se na sami postupak sprovođenja, kao i na formu dokumenta koju izdaje CEDIS.

Prilikom procedure priključenja korisnika na mrežu, kako su kazali iz CEDIS-a, korisnik aktivno učestvuje u samom postupku, pa nekada i više puta mora doći do nadležne službe da bi se posao priveo kraju.

“Svaki korak koji vodi do krajnjeg cilja ugovora o priključenju, neophodna je karika u lancu sigurnosti objekta na distributivnoj mreži sa jedne strane, a sa druge i bezbjednosti mreže od novog objekta na njoj. Zbog svega toga priključenje na elektrodistributivnu mrežu je dosta složen proces”, rekli su iz CEDIS-a-

Kako podsjećaju, procedura za priključenje korisnika na sistem je izmijenjena 9. marta, a nova procedura se može naći na zvaničnoj CEDIS-ovoj internet stranici: www.cedis.me.

“Procedurom se propisuju uslovi, način i postupak izdavanja uslova za izradu tehničke dokumentacije, saglasnosti na glavni projekat, saglasnosti za priključenje, zaključivanje ugovora o priključenju na distributivni sistem električne energije, kao i priključenje korisnika na distributivni sistem” poručili su u CEDIS-u naglašavajući da novom procedurom nijesu obuhvaćene male elektrane, već će se za njih donijeti posebna dokumentacija čija je priprema u toku.

Velika odgovornost nadležne službe

Odgovornost ljudi koji rade u Sektoru za pristup mreži je, kako su istakli u CEDIS-u, velika, jer svaki novi objekat i postrojenje koje se izgradi mora proći kroz proceduru da bi bio priključen na elektrodistributivni sistem.

“CEDIS-ov Sektor za pristup mreži odgovara veoma složenim zahtjevima koje im nameće razvoj i rast države. Shodno tome, izdaju se rješenja o saglasnosti za priključenje, kako individualnih objekata, tako i kolektivnih stambenih jedinica na području Crne Gore, a i rješenja o saglasnosti za priključenje energetskih objekata, tačnije vodova i trafostanica, te izdavanje mišljenja, uslova i rješenja o saglasnosti za priključenje na distributivnu mrežu objekata distribuirane proizvodnje električne energije. Tu mislim na male hidorelektrane, solarne elektrane i slično”, objasnio je Pupović.

On dodaje da je zadatak sektora kojim rukovodi i potpisivanje ugovora o priključenju novih korisnika, postojećih korisnika koji su promijenili vlasništvo mjernog mjesta i onih koji su nakon deaktivacije mjernog mjesta podnijeli zahtjev za ponovnu aktivaciju.

U CEDIS-u su poručili da je njihov cilj bezbjedno priključenje objekata i poštovanje zakonskih procedura.

“Obim posla u pristupu mreži je velik. Najprije mislimo na prijem zahtjeva, izlazak na teren, obradu rješenja, otvaranje novih korisnika u bilingu, odgovore na dopise, aktivaciju korisnika, potpisivanje ugovora o priključenju, a sve u cilju dobijanja ugovora o priključenju kojim se regulišu međusobni odnosi između CEDIS-a i korisnika”, naveli su u toj kompaniji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
alo
Gost
alo

Nece vam to niko placati, cekace svi da se promijeni. Snizavajte cijenu, skuplji ste visestruko nego mnogo bogatija Hrvatska ako se saberu obje naknade

Sigurica
Gost
Sigurica

Pa zašto onda mi postojeći, plaćamo tarifu za nove potrošače… gubitke, nadoknade,… i ostale namete… dupla procedura

Sigurica
Gost
Sigurica

Ako sve ove procedure prođu…. država može da živi samo od ovih proceduralnih nameta.

Moje ime
Gost
Moje ime

Vi uradite sve, platite sve, a u svakom slucaju “izvedeni priključak postaje osnovno sredstvo NASE kompanije”

Send this to a friend