Ekonomija

Za dan bez struje nadoknada 20 eura

Primjena finansijskih kompenzacija, koje bi u slučaju nižeg stepena kvaliteta električne energije sljedovale potrošače, počeće u avgustu naredne godine, rečeno je Dnevnim novinama u Regulatornoj agenciji za energetiku RAE.

U slučaju neispunjenja obaveza propisanih Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom, čijim opštim odredbama pripadaju finansijske kompenzacije, kupce će sljedovati novčana nadoknada.

“Recimo, ukoliko prekid u napajanju nije uklonjen u roku od 24 sata, kupac stiče pravo na finansijsku kompenzaciju u iznosu od 20 eura. Ista finansijska kompenzacija predviđena je i za slučaj kada priključenje kupca koji je isključen i koji je stekao pravo na ponovno priključenje nije obavljeno u roku do 20 sati”, objasnili su u RAE.

Uslov za sticanje prava na finansijske kompenzacije je zaključivanje ugovora sa snabdjevačem električne energije, kojem prethodi sklapanje ugovora o priključenju sa Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS) ili Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES).

“Postojeći i novi korisnici, u zavisnosti od naponskog nivoa na koji su priključeni, zaključuju ugovor o priključenju na distributivni, odnosno prenosni sistem, a potom i ugovor o snabdijevanju električnom energijom” ukazali su u RAE, dodajući da ukoliko bi građani željeli da zaključe ugovore o priključenju i snabdijevanju onda treba da se obrate CEDIS-u i Elektroprivredi (EPCG), kao trenutno jedinom snabdjevaču te kategorije kupaca.

Oni koji imaju sklopljene ugovore, u slučajevima neotklanjanja nenajavljenog prekida u napajanju, ili odstupanja napona u rokovima propisanim pravilima, imaju pravo da podnesu prigovor snabdjevaču električne energije sa kojim su u ugovornom odnosu.

“Po utvrđivanju neispunjenja minimuma kvaliteta, kako po pitanju prekida u napajanju i odstupanja napona, tako i po ostalim kategorijama koje prepoznaju pravila, snabdjevač u roku od 30 dana vrši finansijsku kompenzaciju kupcu”, istakli su u RAE.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

pi.. kakva seljacka prica.. cu 20e.. to su se ogradili da ih ne tuze jer po ovim selima oko kolasina pljevalja i zabljak po 15 dana nemaju stuje.. u selima oko kolasina je dosla sinoc a nestala je u utorak.. i spasit ce ih 20e..

Nevjerovatno
Gost
Nevjerovatno

Kad će se pojaviti drugi snabdjevač strujom? Ovi su počeli da pljačkaju, hoće da naplate 80 eura po kilovatu za priključak, i još da naplate struju!

Bokelj
Gost
Bokelj

Ko god uzme i izmjeri napon struje vidjece da je niza od propisane 220v što dovodi do crkavanja elektronskih aparata. Kad ce agencija da zastiti potrošače od toga . I kad dodje napon poslije uključenja dolazi do jakog udara a napon dodje i do 280v. Izmjerite ko god oće i uvjeriće se sam u ovo što pišem.

VALTER
Gost
VALTER

RAE SU ČISTI I NEPOTREBNI PARAZITI ! A OSTALI IZ ENERG. SISTEMA KLASIČNI LOPOVI KOJI SU IZNAD DRŽAVE KAO UOSTALOM I BANKE I TELEKOM !!!

Donja Gorica
Gost
Donja Gorica

Na ovaj nacin se bas nista ne resava. U Donjoj Gorici (blizina UDG-a) struja nestaje i vise drsetina puta mjesecno, nekada i po vise puta u toku jednog dana. Iskljucenjja traju od par minuta do par sati. Kao posledica toga, pregorevaju nam uredjaji. Mi po ovome nemamo pravo na nadoknadu. Ali, ona nam i ne treba. Treba nam kvalitetno snabdevanje… Više »

Kec
Gost
Kec

Treba tarifa po satu. Realno, rijetko ce biti da je nema cio dan. A iskljucenje na sat, dva je prilicno cesto i ometa nas veoma kad se desi. Treba da nadoknade to ometanje

Beeeeeee
Gost
Beeeeeee

Svima je jasno da se ova pravila donose sa ciljem mazanja ociju javnosti a punjenja dzepova lopovima, jer ako se sjutra pobuni neko na one nove naknade CEDIS-u, reci ce, pa evo dali smo vam 20 eura i uzivajte

Lipovo
Gost
Lipovo

Godinama pissem CEDIS-u zbog uvira vode u podrum, zbog strujnog ormara na st.zgradi pored kablova, (zbog chega mi propadne-istrune 1-2m drva) a zzalosnzzalio Sam se I RAE u February.2018. Opsste ccutanje a svakog a mjeseca ja I svi gradjani CG placcamo njihovu kradju I nerad kroz rachun.Sramota!

alo
Gost
alo

Jednom mom prijatelju su pri postavljanju ormana sa satom usli u dnevnu sobu, totalno razbili zid. Samo su se izvinili a njemu je ostalo da sanira stetu

Sporty
Gost
Sporty

A kad nestane na sat,dva,tri…. kad ovi što mjenjaju broila umjesto da isključe glavne osigurače na samom objektu , ugase struju cjelom naselju jer im tako lakše?

Marko114
Gost
Marko114

ovo se sprema neki novi trgovac strujom na nsem trzistu. sada zele na kvarno da natjeraju potrosace da sklope ugovore. sacekajmo jos malo…

Send this to a friend