Ekonomija

Za deceniju iz Aerodroma u budžet uplaćeno samo 6,3 miliona eura, koncesije najbolje rješenje

Foto: Portal analitika

Ministar finasnija Darko Radunović saopštio je danas da su koncesije najbolje rješenje za JP Aerodrome Crne Gore,  jer je u posljednih deset godina u državni budžet iz Aerodroma Crne Gore uplaćeno svega 6,3 miliona eura.

“Tako smo 2011. godine dobili 1,5 miliona, 2013. jedan milion, 2016. godine 800.000 eura, a 2017. godine tri miliona eura. Znači, mi smo u nekom roku od desetak godina imali uplata oko 6,3 miliona eura, što je malo”, kazao je Radunović na pres konferenciji.

Radunović je negirao tvrdnje da je Crna Gora bila prinuđena iz fiskalnih razloga da uđe u aranžman valorizacije Aaerodroma preko koncesija.

On smatra da će varijanta koncesija obezbijediti najveće efekte uz najmanji rizik.

Prema njegovim riječima, crnogorski turizam je baziran na avio dostupnosti i upravo izdavanje u koncesije aerodroma ima za cilj da Crna Gora ima što više destinacija odakle dolaze turisti.

“Jednostavno nemamo više vremena i zbog toga smo se odlučili da na bazi privatno-javnog partnerstva valorizujemo Aerodrome”, rekao je ministar finansija.

Naglasio je da treba raditi na poboljšanju koncesionih dokumentima na način da najbolje zaštite interese Crne Gore.

Radunović smatra da će ovaj projekat značajno i na najbolji način unaprijediti nivo usluga na Aeodromima i da će doprinijeti zainteresovanosti novih aviokompanija i povezanošću s anovim destinacijama.

Vlada prema, nacrtu koncesionog akta, planira da unaprijed uzme 100 miiliona eura, ne računajući godišnju koncesionu naknadu i ulaganja.

Predstavnici IFC-a su naveli da će ulaganje u Aerodrome iznositi skoro 200 miliona eura.

“Prema planu, u tivatski aerodrom biće uloženo 93 miliona eura, a u podgorički aerodrom 98 miliona eura“, rekla je predstavnica IFC-a Adele Paris.

Dodala je da će godišnja koncesiona naknada zavisiti od ponuda, ali da očekuje da će biti na nivou 15 do 20 miliona eura godišnje.

Predstavnici IFC-a su posebno podvukli da su potrebna ulaganja u aerodrom Tivat, budući da ta vazdušna luka ne zadovoljava standarde što se tiče sletne staze koja je jako kratka.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je naveo da radnici neće biti istjerani, već da će se povećati broj uposlenih.

“Ovdje je poenta da se zaštite neki interesi koji su evidentni. Da porodični i partnerski interesi i dalje budu u funkciji, ali mi to nećemo dozvoliti. Aerodromi mogu biti samo u funkciji građana”, zaključio je Nurković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brbr001
Gost
Brbr001

Ja mislim da je Cakan sa desetak butika na ime poreza uplatio toliko za 10 godina hahahaha..docekali ove godine 1.000.000 putnika samo u tivat a za 10 godina uplaceno 6.300.000 eura u budzet…hahajaha treba finansirat izbore i sve clanove kombi partije bato ☄☄☄☄

Rajs
Gost
Rajs

A dje je ostatak? Sad se samo izmisljaju lazavine da bi se opravdalo davanje u zakup. Ovo vise ni djeca ne vjeruju. Sve lazov do lazova

Titograd
Gost
Titograd

A kažu da dobro posluju!

Opala
Gost
Opala

Hahahahaa pristrasan je ministar finansija , dobro je polakoo dobices dio od koncesije ahhahaha

Ognjen
Gost
Ognjen

Dobro je lupezi lupeski, prodajte ga i da pocnemo da prebolijevamo i to, ka i sve ostale potencijale sto smo preboljeli.

Throter co ltd.
Gost
Throter co ltd.

Lopov iz MA koji je sa ostalom bandom opustošio kompaniju, zadužio je do grla, gomilao dugove prema tim istim aerodromima i ustvari krali od aerodroma i države jer su i kao gubitaši dijelili sebi ogromne plate, osuđuje se da komentariše koliko je država prihodovala od aerodroma i pri tome laže ka pas. Pa ovo je da povratiš!

Veljo
Gost
Veljo

Kakve su se odje pljacke odigravale.Prvo SDP posle SD…Samo se trpa u dzepove.Joooojjjj.

Rale
Gost
Rale

Hahahha,Aerodrom u Tivtu preveo milionitog putnika od pocetka godine, od svakog putnika 20 eura= 20 miliona eura … Gdje je aerodrom Podgorica pored toga… Priča pred prodaju-koncesiju…

Pjer
Gost
Pjer

A koliko ih je zakinula Avio kompania

Svasta
Gost
Svasta

Da malo je uplaćeno. Treba više da se uplacije.

Garbin
Gost
Garbin

Precesljajte papire pa cete vidjeti da je bilo puno vise, SD ili SDP su vise uzeli nego sto se u budzet slilo

Kuc
Gost
Kuc

Die god je ovaj SD tuga.Upravljaju parkovima I preko svog manjestenika Klice su na putu da ih urnisu, da se nema sto od parkova prevesti na ekonomsko poslovanje.Al su naprimali uhljeba na kamare, svih profila I diploma,jos se nije ni farba osusila….

Realno
Gost
Realno

Jeli moguce da ovoliki idiotizam vlada oko ovih aerodrom ako smo juce imali milionitog putnika na Tivtu, a do kraja godine se ocekuje jos oko 300000, bacite prostu racunicu barem pola ce platiti aerodromsku taksu koja je 17 eura pa bqcite racunicu. Naravno kad se tu doda sve ostalo sto se naplacuje, slijetanje i polijetanje,dopuna vode,toalet servis, za sve se… Više »

Rale
Gost
Rale

+ aerodrom Podgorica

Almir
Gost
Almir

Aerodromi su zlatna koka, ali samo za SD I njihove neznavene uhljebe.Ove brojke ce da ih otrijezne da ne mlate praznu slamu.

Ekser x
Gost
Ekser x

Profesor Branko adulovic cijepa Pokret!!! Provjerite!!!

Ja i još neko
Gost
Ja i još neko

Ova koncesija je jedini način da se SD izvuče iz aerodroma. Nagrdise nas.

Garbin
Gost
Garbin

Oni kazu da dobro rade, mozda govore istinu, da ONI dobro rade

Zemlja čuda
Gost
Zemlja čuda

Ko je onda lud da uzme Aerodrome kad tako slabo rade kako kaže Radunović? Ili neko lagi?

Momo
Gost
Momo

Racuna li ministar dug od Montenegro Airlinesa od 20 miliona eura koji je zamrznut odlukom Vlade. Racuna li sto se istom odlukom aerodrom natjerao da cijene usluga za ovu avio kompaniju koja cini 40% saobracaja bude NULA? Koliko je time smanjen profit za 5 godina bez uticaja aerodroma. Pa 25 miliona sto su ustedjeli za investicije. Izgleda da je kod… Više »

Throter co ltd.
Gost
Throter co ltd.

Ti tražiš od njega da sam sebi napiše optužnicu?

Send this to a friend