Ekonomija

Za deceniju iz Aerodroma u budžet uplaćeno samo 6,3 miliona eura, koncesije najbolje rješenje

Foto: Portal analitika

Ministar finasnija Darko Radunović saopštio je danas da su koncesije najbolje rješenje za JP Aerodrome Crne Gore,  jer je u posljednih deset godina u državni budžet iz Aerodroma Crne Gore uplaćeno svega 6,3 miliona eura.

“Tako smo 2011. godine dobili 1,5 miliona, 2013. jedan milion, 2016. godine 800.000 eura, a 2017. godine tri miliona eura. Znači, mi smo u nekom roku od desetak godina imali uplata oko 6,3 miliona eura, što je malo”, kazao je Radunović na pres konferenciji.

Radunović je negirao tvrdnje da je Crna Gora bila prinuđena iz fiskalnih razloga da uđe u aranžman valorizacije Aaerodroma preko koncesija.

On smatra da će varijanta koncesija obezbijediti najveće efekte uz najmanji rizik.

Prema njegovim riječima, crnogorski turizam je baziran na avio dostupnosti i upravo izdavanje u koncesije aerodroma ima za cilj da Crna Gora ima što više destinacija odakle dolaze turisti.

“Jednostavno nemamo više vremena i zbog toga smo se odlučili da na bazi privatno-javnog partnerstva valorizujemo Aerodrome”, rekao je ministar finansija.

Naglasio je da treba raditi na poboljšanju koncesionih dokumentima na način da najbolje zaštite interese Crne Gore.

Radunović smatra da će ovaj projekat značajno i na najbolji način unaprijediti nivo usluga na Aeodromima i da će doprinijeti zainteresovanosti novih aviokompanija i povezanošću s anovim destinacijama.

Vlada prema, nacrtu koncesionog akta, planira da unaprijed uzme 100 miiliona eura, ne računajući godišnju koncesionu naknadu i ulaganja.

Predstavnici IFC-a su naveli da će ulaganje u Aerodrome iznositi skoro 200 miliona eura.

“Prema planu, u tivatski aerodrom biće uloženo 93 miliona eura, a u podgorički aerodrom 98 miliona eura“, rekla je predstavnica IFC-a Adele Paris.

Dodala je da će godišnja koncesiona naknada zavisiti od ponuda, ali da očekuje da će biti na nivou 15 do 20 miliona eura godišnje.

Predstavnici IFC-a su posebno podvukli da su potrebna ulaganja u aerodrom Tivat, budući da ta vazdušna luka ne zadovoljava standarde što se tiče sletne staze koja je jako kratka.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je naveo da radnici neće biti istjerani, već da će se povećati broj uposlenih.

“Ovdje je poenta da se zaštite neki interesi koji su evidentni. Da porodični i partnerski interesi i dalje budu u funkciji, ali mi to nećemo dozvoliti. Aerodromi mogu biti samo u funkciji građana”, zaključio je Nurković.

21 Komentara na "Za deceniju iz Aerodroma u budžet uplaćeno samo 6,3 miliona eura, koncesije najbolje rješenje"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend