Ekonomija

Za deceniju palo 220 miliona eura garancija

Ilustracija

Crna Gora je od 2011. godine do danas platila 220 miliona eura zbog garancija koje je Vlada davala državnim i privatnim preduzećima. To pokazuju podaci Ministarstva finansija koje su ranije dostavljali Skupštini i medijima, piše Dan.

Nažalost, ova cifra se može uvećati za još 60 miliona dolara, ukoliko kineska Eksim banka aktivira garancije za kredite Barske i Crnogorske plovidbe.

Dan juče nije mogao saznati informaciju da li su Kinezi aktivirali garancije, s obzirom na to da država nema zakonsku mogućnost da uplati novac za ratu kredita, a pomorska preduzeća nemaju novca da izmire obavezu.

Prvo veće plaćanje garancija bilo je 2011. godine kada su iz budžeta plaćena 32,92 miliona eura za palu garanciju za kredit koji je Željezara, kojom je gazdovala firma MNSS, uzela kod Kredit Svis banke.

Iste godine su plaćene 992 hiljade eura nakon što je aktivirana garancija za kredit Pobjede kod Sosijete ženeral banke.

Godinu kasnije plaćeno je skoro 25 miliona eura za kredit Kombinata aluminijuma kod Dojče banke i kredite Rudnika boksita i Pobjede.

Kada je Dojče banka aktivirala garancije Vlade, plaćena su 23,4 miliona eura iz budžeta.

Za kredit Rudnika boksita kod NLB banke plaćeno je blizu 550 hiljada eura, a za još jedan kredit Pobjede kod Sosijete ženeral banke blizu 750 miliona eura.

U 2013. godini plaćen je najveći iznos garancija od 107 miliona eura, opet zbog izdatih garancija Kombinatu aluminijuma. Taj novac je plaćen za kredite kod ruske VT banke, 60 miliona, i 42,7 miliona eura za kredit kod OTP banke. Garancije za KAP su izdate bez adekvatnog pokrića, a tužilaštvo godinama izviđa da li su garancije izdate po propisima. Dan je nedavno pisao da su vještaci utvrdili da je u tom poslu država oštećena za 126 miliona eura.

Iste godine je plaćeno 530 hiljada NLB banci za kredit Rudnika boksita, zatim za Mi Rai 1,69 miliona kod Hipotekarne banke, za bjelopoljku Lenku, Fabriku elektroda Piva 1,65 miliona.

U 2014. godini plaćeno je preko 15 miliona-za kredite Rudnika uglja kod NLB banke pet miliona, Melgonija primorke kod iste banke 4,5 miliona, te još šest miliona za dva kredita Pobjede.

Pauza u plaćanju garancija napraljena je od 2015. do 2018. godine, da bi u 2019. godini palo 9,4 miliona garancija za kredite Atlas banke i Invest banke u stečaju, biznismena Duška Kneževića, i 29,25 miliona eura zbog projekta prečišćavanja otpadnih voda u Budvi.

Na čelu Vlade u poslednjih deset godina bili su kadrovi DPS-a Milo Đukanović, Duško Marković i Igor Lukšić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mina
Gost
Mina

Sposobna je bila bivsa vlast.

Garant
Gost
Garant

Uspješne vlade Dps-a i tradicionalnih koalicionih partnera Sdp-a, Bs i naravno Sd-a!

Prč
Gost
Prč

Lijep cifra,prava sitnica

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Hoće li ko odgovarati za ovo

Goran
Gost
Goran

Za ove pare se mogla uradit dionica auto puta Matesevo Andrijevica

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sve je za ovo odgovorna bivša vlast na čelo sa koalicijom dps-sd-bs koja je slobodno se može reći i po ovom primjeru u crno zavila ovu državu i narod i što je interesantno, da niko zbog ovoga nije odgovarao,a državi crnoj gori je napravljena šteta koja se mjeri u stotine miliona eura i to samo na osnovu ovih palih garancija.

Send this to a friend