Ekonomija Unija slobodnih sindikata

Za donošenje Zakona o PIO ključna zasluga sindikata

Ilustracija

Podsjećamo Socijaldemokratsku partiju i javnost da su rješenja sadržana u Predlogu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju isključivo rezultat socijalnog dijaloga i kompromisa postignutih između sindikata i predlagača zakona, kao i da su sindikati od decembra 2019. godine više puta saopštavali da će taj zakon biti razmatran na redovnom skupštinskom proljećnom zasijedanju, tj. do kraja jula ove godine, što se i ostvarilo, saopštili su danas iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore USSCG.

<<<Vuksanović Stanković: Pobjeda građanske inicijative koju je pokrenuo SDP<<<

Iz Unije su, reagujući na saopštenje SDP-a, kazali da, ako je uopšte nužno isticati čija je ključna zasluga za donošenje ovog zakona, onda se mora priznati da je to rezultat kampanje reprezentativnih nacionalnih sindikalnih centrala, kvalitetnog socijalnog dijaloga i sindikalnog aktivizma.

“Uvažavajući kvalitetnu saradnju koju je USSCG u periodu od svog osnivanja imala sa Poslaničkim klubom SDP-a, zahvaljujući kojoj smo poboljšali brojne zakone u korist zaposlenih i građana Crne Gore, ističemo da se USSCG uzdržavala od reagovanja na javne prozivke kojim je SDP sindikate tretirala kao jedine krivce što Zakon nije u skupštinskoj proceduri”, naveli su u USSCG.

Kako dodaju, do prije neki dan kadrovi SDP-a su tvrdili kako od predloga Zakona o PIO neće biti ništa i kako su sindikati dopustili da ih izigra Vlada.

“Dakle, sve dok Zakon nije stavljen u skupštinsku proceduri, SDP je oštro kritikovao sindikate i njihovu strpljivost, uporan rad i vjeru u konkretan rezultat, a sada kada je nakon održanog sastanka rukovodstva dvije nacionalne sindikalne centrale sa premijerom, Zakon stavljen u skupštinsku proceduru u obliku u kojem je ispregovaran na nivou Radne grupe, sa retroaktivnim dejstvom od 1. januara ove godine, SDP ukazuje da je to rezultat njihove jednogodišnje uporne i principijalne borbe”, ističu u Uniji.

Napominju i da je, mnogo prije nego što je SDP uopšte izrazio interesovanje za ovo zakonsko rješenje, USSCG pokušavala da implementira kongresnu Rezoluciju o nužnosti reforme penzionog sistema usvojenu 2012. godine i istu tu Revidiranu rezoluciju iz 2017. godine.

“Usljed godina političkih previranja i bojkota rada Skupštine, rukovodstvo USSCG nije bilo u prilici da nastavi sa uspješnim lobiranjem poslanika za donošenje izmjena Zakona PIO u cilju implementacije pomenute rezolucije. Pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona PIO u junu 2018. godine, USSCG je prepoznala kao mogućnost da u saradnji sa SSCG, konačno, snagom argumenata, izmijeni i unaprijedi restriktivna rješenja koja je donijela reforma penzionog sistema iz 2003. godine i koja su kontinuirano išla na štetu zaposlenih i penzionera”, ukazuju iz Unije.

Kako kažu, ne sporeći zalaganje SDP-a da se to zakonsko rješenje što prije stavi u skupštinsku proceduru, njihovo reagovanje izazvano je činjenicom da je ta partija pokušala da ključne zasluge u priču oko izmjena Zakona PIO pripiše sebi.

“Stavljajući time u drugi plan ono što je najvažnije – a to je bolji položaj sadašnjih i budućih penzionera, te nepobitnu činjenicu da su izmjene Zakona PIO rezultat, isključivo, posvećenog rada reprezentativnih nacionalnih sindikalnih centrala”, zaključuju u USSCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brano
Gost
Brano

Ključna stvar su izbori, kakav sindikat.

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Da nije bilo para i raspoloženja vlasti,mogli ste se naglavačke dubiti Vi sindikalni.Bravo za svako povećanje u ovoj teškoj situaciji.

Stari
Gost
Stari

Koliko su tebi povecali

Send this to a friend