Ekonomija

Za dva mjeseca otkaz dobilo 76 zaposlenih u državnoj upravi

U prethodna dva mjeseca 76 zaposlenih u državnoj upravi dobilo je otkaz, 18 ih je penzionisanih, dok je dvoje proglašeno tehnološkim viškom. To pokazuje Plan optimizacije javne uprave 2018-2020, koji je Vlada donijela 6. jula.

U javnom sektoru 51.480 zaposlenih

Planom optimizacije javne uprave za period do 2020. godine planirano je smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru od tri odsto na centralnom nivou i pet odsto na lokalnom nivou do kraja 2018. godine. Do 2020. na centralnom nivou broj zaposlenih bi trebalo da bude manji pet odsto, a na lokalnom nivou deset odsto.

Prema podacima do kojih je došlo Ministarstvo javne uprave, a koji predstavljaju polaznu osnovu u Planu optimizacije, u javnom sektoru ukupno je 51.480 zaposlenih.

<<<Do 2020. godine 3.200 zaposlenih ostaje bez posla<<<

Na centralnom nivou ih je 39.306, a ukupan broj zaposlenih na lokalnom nivou je 12.174. To znači da će do 2020. godine broj zaposlenih u javnom sektoru biti smanjen za skoro 3.200, odnosno da će do kraja ove godine bez posla ostati oko 1.800 zaposlenih u javnom sektoru.

A rezultati svega za dva mjeseca izgledaju ovako-u javnoj upravi manje je 339 zaposlenih i to 96 zaposlenih na centralnom nivou i 243 zaposlenih na lokalnom nivou.

<<<Za dva mjeseca manje 339 zaposlenih u javnoj upravi<<<

Državna uprava

Od 1. jula do 1. septembra 96 osoba više ne radi u državnoj upravi.


“Mjera se od donošenja Plana sprovodi u potpunosti. Uprava za kadrove je odmah obustavila raspisivanje svih oglasa koji nijesu pripremljeni u skladu sa Planom. Podaci UZK pokazuju da je od početka implementacije Plana ukupno objavljeno dva interna oglasa unutar organa i samo jedan javni konkurs (ovo su slučajevi na koje se ne odnosi mjera ograničavanja zapošljavanja)”, navodi se u Planu.

<<<Raonić: I Vladi jasno da se hitno mora smanjiti broj zaposlenih u državnom sektoru<<<

Podaci iz Centralne kadrovske evidencije pokazuju da broj rešenja na određeno bilježi trend pada u odnosu na 1. avgust 2018. godine, dok je broj rešenja na neodređeno ostao na istom nivou.

67 zaposlenih hoće sporazumni prestanak radnog odnosa

Do 1. septembra, 20 institucija je sprovelo anketu o sporazumnom prestanku radnog odnosa, a na osnovu prikupljenih podataka ukupno je 67 osoba izrazilo interesovanje za sporazumni prestanak radnog odnosa, i to 11 u ministarstvima, 51 u organima u sastavu i pet u javnim institucijama.

U toku prvog izvještajnog perioda, dvije osobe su proglašene tehnološkim viškom (Prirodnjački Muzej Crne Gore, OŠ 18. oktobar Podgorica).

Penzionisanih 18

Takođe, Upravna inspekcija je uputila zahtjev za dostavljanje informacija u vezi sa brojem osoba koje ispunjavaju uslove za prestanak radnog odnosa po sili zakona, svim državni organima i organima državne uprave, na koje se primjenjuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

Od organa je traženo da upravnoj inspekciji dostave spisak službenika koji su ispunili, i koji će ispuniti navedene uslove za prestanak radnog odnosa po sili zakona u periodu od 1.januara 2018. godine do, i zaključno sa 21.decembrom 2018. godine.

“Ukupno je penzionisano 18 službenika od 1. jula do 1. septembra. Podaci takođe pokazuju da 78 službenika ispunjava zakonske uslove za penziju, zbog čega će upravna inspekcija u narednom periodu pojačanim inspekcijskim nadzorom pratiti implementaciju ove mjere”, navodi se u Planu.

Lokalni nivo

Od 1. jula do 1. septembra došlo je do smanjenja broja zaposlenih-243 na lokalnom niivou.

“Prema dostupnim podacima, ukupan broj lica koja su bila angažovana na određeno vrijeme u izvještajnom periodu je 1515. Za 201 lice radni odnos na određeno vrijeme je prestao. Ukupan broj zaključenih ugovora o djelu u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima je 289. Sa druge strane, važno je naglasiti da je u pojedinim JLS došlo do rasta angažovanja lica na
određeno vrijeme, u izvještajnom periodu, pa je broj lica na određeno vrijeme porastao za 129. (Ovdje je riječ dominantno o angažovanju sezonskog karaktera)”, navodi se u Planu.

Zaposleni su anketirani i za sporazumni prestanak radnog odnosa u organima lokalne uprave.

“Interesovanje za sporazumni prestanak je izrazilo njih 357 od čega najviše u Pljevljima, gdje je 61 osoba izrazila interesovanje u organima lokalne uprave, a 142 osobe u javnim službama, a potom u Bijelom Polju, gdje je 58 osoba izrazilo interesovanje za sporazumni prestanak. Od 58 ovih osoba, 36 je zaposleno u privrednim društvima, 18 u organima lokalne uprave i četiri u javnim ustanovama”, navodi se u Planu.

U ovom periodu je 12 osoba proglašeno tehnološkim viškom, sedam je bilo radnih angažovanja putem internog tržišta rada, tri odluke su donešene o stavljanju na raspolaganje zaposlenih za potrebe internog tržišta rada.

Ministarstvo javne uprave je dobilo 4. oktobra 2018. rezultate anketa o sporazumnom prestanku radnog odnosa, koje su u međuvremenu sprovedene u organima lokalne uprave Opštine Pljevlja kao i u javnim ustanovama i privrednim društvima koje je opština osnovala.

“Tako je 61 lice izrazilo interesovanje za sporazumni prestanak radnog odnosa u organima lokalne uprave, dok su 142 lica izrazila interesovanje za sporazumni prestanak u javnim službama. Ukupan iznos tražene otpremnine u organima lokalne uprave iznosi 1.654.500 eura, dok je ovaj iznos u javnim službama 3.529.690 eura”, navodi se u Planu.

Prema raspoloživim podacima, 30 osoba je penzionisano nakon 1. jula 2018, dok je 55 osoba steklo zakonske uslove za penziju.

“Najviše lica je penzionisano u Herceg Novom, njih šest, dok je najviše lica steklo zakonske uslove za penziju u Podgorici, 18”, ističe se u Planu.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miko
Gost
Miko

Neka neka… vidjecemo kako ce bit kad se bude glasalo… no do tad ima vremena…

Znas me znam te
Gost
Znas me znam te

A ocemo li se ikad pobuniti i rijesiti nezaposlenost i organizovati upravljanje nasim novcem i sredstvima? Je li nam toliko lijepo u svakodnevnici da smo se pomirili sa unistenjem ove nase drzave od strane i vlasti i opozicije? Pitamo li se mi odje ista? Zar se vecina pomirila sa situacijom da tonemo i da se gubimo i da nas vrijeme… Više »

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Da je vječna,! Hahahahaha. Nemojte kojeg Srbina Islamske vjeroispovjesti ostaviti bez posla, oni su vam dali drzavu, za ostale cemo lako..

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Auuuu prorijedili ste ih ka na Carev laz. Kako vas sramota nije od 51000 otpustili 76…..Ej!!!!

Bosnjacka Stra.
Gost
Bosnjacka Stra.

Tako stranacki ,cetaj te srblje iz drzavne sluzbe, mi Bosnjaci mislimo najbolje Crnoj Gori.

Podgorica
Gost
Podgorica

Mrs iz Crne Gore !

Zar ne?
Gost
Zar ne?

I hvale se sa otkazima?

Boki
Gost
Boki

A zaposljeno 440 Bosnjaka i SD-ovaca.

Send this to a friend