Ekonomija

Za energetsku adaptaciju objekata predviđeno šest miliona eura

ilustracija

Ministarstvo ekonomije će u 2018. godini finansirati izvođenje radova na primjeni mjera energetske efikasnosti na šest obrazovanih ustanova u Crnoj Gori, ukupne vrijednosti šest miliona eura, saopšteno je iz ovog resora.

U tom cilju, Ministarstvo će uskoro potpisati ugovor o rekonstrukciji tri obrazovne ustanove u Podgorici, i to:  Gimnaziji “Slobodan Škerović“, Resursnom centru za djecu i mlade “Podgorica“ i Resursnom centru za obrazovanje i osposobljavanje “1.jun“.

“Početak radova na dva resursna centra planiran je već na proljeće, dok će radovi na Gimnaziji početi nakon završetka školske godine”, dodaju iz Ministarstva.

Osim ovih, kako navode, tokom ove godine,  je planirana rekonstrukcija još tri objekta u Crnoj Gori, za koje je tenderska procedura u toku. U pitanju su Zavod “Komanski most“ u Podgorici, OŠ “Aleksa Bećo Đilas“ i SMŠ “Vuksan Đukić“ u Mojkovcu.

“Energetska rekonstrukcija svih šest objekata sprovodi se u okviru ‘Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama – faze I i II’, koji Ministarstvo ekonomije od 2012. godine realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu. Za implementaciju programa obezbijeđena su sredstva iz kredita KfW banke u vrijednosti od 31,5 miliona eura, i donacija u vrijednosti od 4,68 miliona eura”, kaže se u saopštenju.

Do sada je, kako dodaju, u okviru Programa izvršena primjena mjera energetske efikasnosti u 28 obrazovnih ustanova, pri čemu je ukupna vrijednost uloženih sredstava iznosila 20,9 miliona eura.

“Cilj programa je optimizacija potrošnje energije uz ostvarene uslove komfora, poboljšanje uslova za boravak i rad korisnika, kao i doprinos održivom razvoju Crne Gore”, zaključuju iz Ministarstva ekonomije.

Send this to a friend