Ekonomija

Za gazdovanje šumama preko 4,8 miliona eura

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Program gazdovanja šumama za 2018. godinu, za čiju realizaciju je budžetom opredijeljeno 4.864.407 eura.

Programom su definisane mjere za gazdovanje šumama po obimu, vrsti i vremenu izvođenja, a sve sa ciljem obezbjeđivanja održivog gazdovanja i upravljanja ovim resursom.

“Konstatovano je da predviđene mjere treba da podstaknu konkurentnost u šumarstvu, poboljšaju uslove životne sredine, a posebno da utiču na unapređenje kvaliteta života stanovništva na ruralnom području”, kazali su u Vladi.

Donijeta je Uredba o izmjenama i dopuni uredbe o zahtjevima higijene za objekte i prostorije u kojima se proizvode male količine primarnih proizvoda za ishranu ljudi.

“Uredbom se dodatno preciziraju zahtjevi i uslovi u cilju omogućavanja proizvodnje i prodaje hrane malim proizvođačima na sopstvenim gazdinstvima i isključivo od sopstvenih životinja i bilja. U skladu sa tim, mali proizvođači će moći nesmetano da prodaju određene male količine hrane na mjestu porijekla, na pijacama, sajmovima, izložbama i u objektima za prodaju na malo”, navode u Vladi.

Propisan je sveobuhvatni sistem bezbjednosti primarnih proizvoda, sa jasno definisanim obavezama i odgovornostima proizvođača, kao i visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi i zaštite interesa proizvođača.

Na sjednici je donijeta Uredba o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2018. godinu – Agrobudžet, koji u finansijskom iskazu  iznosi 39.955.800 eura.

U diskusiji je posebno naglašeno da je, u skladu sa strateškim opredjeljenjima Vlade, Agrobudžet za ovu godinu veći po opredijeljenom iznosu i obuhvatniji po kriterijumima i uslovima za dodjelu podrške.

“Dokument sadrži prikaz konkretnih mjera agrarne politike za pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima poljoprivrednih proizvođača, kooperativama, u cilju osiguranja dohotka poljoprivrednih gazdinstava, jačanja konkuretnosti crnogorske poljoprivrede, stvaranja boljih uslova života u ruralnim područjima, jačanja kapaciteta institucija, dostizanja EU standarda bezbjednosti hrane i jačanja sektora ribarstva”, ističu u Vladi.

S.Đ.

Send this to a friend